Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Znikający pakiet internetu w iPhone'ie 7

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 beckham

beckham
  • 35 posts

Posted 05 April 2017 - 08:41

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem iPhone'a 7. Przesiadłem się z 4S, której używam m.in jako budzika :)

2 tygodnie temu kupiłem pakiet internetu 2 GB i dzisiaj musiałem dokupić kolejny, gdyż bardzo szybko (za szybko) się wyczerpał. Podliczyłem na szybko statystyki z aplikacji i wyszło mi. ok 900 MB wykorzystanych, a co z resztą? Jeszcze przedwczoraj miałem 1,7 GB, dzisiaj już 2 wykorzystane.

W 4S te statystyki były dobrze oddane. Zauważyłem, że zdjęcia zrobione na 7 pojawiają się również na 4S, ale zrobiłem ich niewiele - czy to może być przyczyną zniknięcia pozostałego 1 GB internetu?

* Tak, mam wyłączone automatyczne aktualizacje w App Store.

Ktoś ma jakiś pomysł jakie jest rozwiązanie?

#2 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 05 April 2017 - 12:56

Tak to już jest z iPhone'em. Jeśli chodzi o statystyki chodzi ci o te które znajdują się w ustawieniach w dziale sieć komórkowa? Należy pamiętać że pewne dane jakie pobiera telefon nie są przez niego zapisywane w takich statystykach. Np. pogoda czy też automatycznie ustawiany czas zegara. Do tego może dojść jakaś aplikacja zdrowie i inne tego typy. Być może jakieś pobieranie w tle miało miejsce. Ja mam je w ogóle wyłączone. Nic mi ono nie daje a jedynie zżera internet a w dodatku rozładowuje baterię. Ono potrafi sporo ściągnąć a nie wiem czy jest aż tak widoczne w statystykach. Poza tym wiele aplikacji łączy się internetem bez twojej wiedzy i nie raz nie pozostawia po tym śladu. 

Podsumowując. 2GB na miesiąc mimo wszystko powinno starczyć. Może po prostu zapytaj operatora co pobrało ci aż tyle danych. Oni powinni mieć takie informacje. Tak w ogóle to napisz o jakiej sieci mowa. Na forum jest sporo tematów podobnych do tego. 

P.S. Korzystasz ze Spotify czy Apple Music? Pobieranie muzyki offline jest domyślnie po WiFi ale można też po danych. 

Edited by kristof461, 05 April 2017 - 13:39.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#3 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 posts

Posted 05 April 2017 - 13:15

2gb internetu to znika w 4 dni, na dzisiejsze czasy to 6-8gb minimum. Wyłacz odswiezanie w tle aplikacji to napewno pomoze.

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#4 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 05 April 2017 - 13:38

Należy pamiętać że pewne dane jakie pobiera telefon nie są przez niego zapisywane w takich statystykach. Np. pogoda czy też automatycznie ustawiany czas zegara. Do tego może dojść jakaś aplikacja zdrowie i inne tego typy. 

Te usługi akurat są widoczne w statystykach.

Zawsze myślałem że wszystkie, ale to tylko na podstawie własnych obserwacji.

#5 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 05 April 2017 - 13:41

Te usługi akurat są widoczne w statystykach.

Zawsze myślałem że wszystkie, ale to tylko na podstawie własnych obserwacji.

OK zwracam honor i przyznaję się. Rzeczywiście są. Natomiast jak napisałem. To ile zjadły pakietu nie do końca musi być odzwierciedleniem rzeczywistości ;) 

#6 Kuba2000

Kuba2000
  • 2043 posts
  • SkądKielce/Wrocław

Posted 05 April 2017 - 16:38

Wow, co wy piszecie mam 1gb internetu i po wykorzystaniu włacza się kolejne 1 gb w skali miesiąca schodzi 2-3gb. I iPhone tak nie ma na 100%

iPhone 15 Pro Max 512GB

#7 bazi22

bazi22
  • 132 posts
  • SkądSłupsk

Posted 05 April 2017 - 19:41

Masz możliwość podejrzenia ile, jaka aplikacja wysłała/pobrała danych - dla tych transferożernych wyłącz moźliwość korzystania z transmisji danych - zdjęcia do iCloud możesz wysyłać przez WiFi.
Bartek Chyba :: bazi22

#8 kristof461

kristof461
  • 2340 posts

Posted 05 April 2017 - 20:32

Wow, co wy piszecie mam 1gb internetu i po wykorzystaniu włacza się kolejne 1 gb w skali miesiąca schodzi 2-3gb. I iPhone tak nie ma na 100%

Mi też schodzi mniej więcej tyle dlatego napisałem że 2 GB powinno wystarczyć jeżeli nie ogląda się filmów itp. Co do stwierdzenia że iP tak ma to może trochę przywołałem przeszłość. iPhone lubił się połączyć czasem bez naszej wiedzy. Teraz tak być nie powinno ;)

Tak czy inaczej może warto dopytać się operatora żeby wyjaśnić tę sprawę. 

#9 Arekko

Arekko
  • 292 posts

Posted 06 April 2017 - 16:16

Sprawdź jak to jest z pobraniem Twoich danych u operatora.

#10 beckham

beckham
  • 35 posts

Posted 18 April 2017 - 11:39

Nie wiem jaka przyczyna, ale w obecnym pakiecie statatyki dla danych aplikacji pokrywają się z sumą wykorzystanego pakietu. Problem wydaje się rozwiązany.

Wyłączyłem automatyczne przesyłanie zdjęć do iCloudu, chociaż nie wiem czy to było przyczyną.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users