Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Air 2014/2015 i pamięć 4GB - wrażenia użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 wedeel

wedeel
  • 79 postów

Napisano 03 kwietnia 2017 - 22:19

Witam,

Zastanawiam się poważnie nad kupnem MacBooka Air 11'' mid-2014/early-2015 z pamięcią 4GB ram. Naczytałem się w Internecie już wielu opinii, że 4GB to stanowczo za mało, nie zapewniają komfortowej pracy, w szczególności w przypadku MacOS Sierra. Nie mogłem natomiast znaleźć informacji, czy ludzie którzy pisali te posty faktycznie pracują na 4GB, czy bazują swoje wypowiedzi na tym, co po prostu gdzieś usłyszeli/raz przeczytali.

Wobec tego, chciałbym prosić użytkowników tutejszego forum o wypowiedź z ich własnych doświadczeń: czy macbook air 2014/2015 z pamięcią 4GB faktycznie nie wystarcza do codziennej pracy? Zależy mi w szczególności na opinii osób, które właśnie z 4GB pracują. 

Na swoim przykładzie powiem, że przez codzienną pracę rozumiem pisanie testów w Pages około 3-4 godzin dziennie, czytanie książek lub artykułów naukowych w postaci plików pdf, otwarte Safari lub Chrome z jakimiś 10 zakładkami, iTunes oraz Mail w tle, i oczywiście oglądanie filmów na youtube/netflix. Dodam do tego, że nie zajmuję się fotografią (obrabiam jedynie zdjęcia z jakiś rodzinnych wycieczek - jak zatem widać, żadne profesjonalne zajęcie). Jedyne, czego używam średnio kilka razy w miesiącu, to iMovie do edycji i wyeksportowania kilku krótkich, około 5-10 minutowych filmików. Pracuję obecnie na MacBook Unibody A1342 z 2010 roku... komputer już naprawdę wiekowy, stąd myślę o wymianie na coś nowszego.

MacBook Air 13'' wydaje się za duży, jak na moje potrzeby, a Air 11'' z 8GB ram ciężko dostać.

Dysponuję kwotą do 3000 zł, a używane Air'y 11'' z 4GB z 2015 znalazłem nawet za 2500.

Pozdrawiam! :)

#2 czesiekwiesiek

czesiekwiesiek
  • 1 089 postów

Napisano 03 kwietnia 2017 - 22:37

Macbook Air 13" Early 2015 z 4 GB Ramu na macOS Sierra chodzi super. Nie odczuwam absolutnie braku pamięci. Zapiernicza ten komputerek jak szalony. Do tego co wypisałeś 4 GB pamięci starczy. Używam go do podobnych lekkich zadań. 

Użytkownik czesiekwiesiek edytował ten post 03 kwietnia 2017 - 22:40

Macbook Air M1 512/16, iPhone 12 mini, ​AirPods 2, Apple Watch Series 3

#3 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 04 kwietnia 2017 - 06:53

Miałem 11" Aira z 4GB ramem, teraz mam z 8GB. Oba spisywały się bardzo dobrze. Dla mnie to idealny komputer. Może tylko do matryce bym się przyczepił. Rozmiar, waga idealnie pasują do moich potrzeb. Od kiedy mam jedenastkę, praktycznie przestałem używać tabletu. 4GB dają radę, ale jednak czekałem na okazję i kupiłem z większym ramem. System mam Maverick, ponieważ od Yosemite miałem problemy z WiFi, po za tym wyższe systemy okropnie wyglądają na tym ekranie. Apple pisze je już chyba tylko pod retiny. Kupiłem też AIRa z 2015 roku, ale nawet go nie rozpakowałem, bo okazało się, że nic poniżej 10.10 nie da sie na nim zainstalować.

Użytkownik Iro edytował ten post 04 kwietnia 2017 - 06:54

Muzyka i Komputery
https://iro.myapple.pl

#4 Driff

Driff
  • 423 postów

Napisano 04 kwietnia 2017 - 07:16

Ja również korzystam z Aira 2014 z 4gb ramu i nic mi nie brakuje. Z tym, że ja w ogóle nie tykam się obróbki zdjęć czy filmów (w żadnej postaci), jedynie internet + ms office i ewentualnie jakiś windowsowski program przez crossover. A no i działam na Yosemite, bo z takim systemem go kupiłem jako nowego i najlepiej się na nim sprawuje. 

<p>MacBook Air 13" Early 2014 + iPhone 12 Pro Max + AirPods Pro

#5 qb4hkm

qb4hkm
  • 529 postów

Napisano 04 kwietnia 2017 - 09:08

Spokojnie wystarczy. Ale jak się trafi z większym dyskiem to polecam.

#6 cfcrobbie

cfcrobbie
  • 225 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwietnia 2017 - 09:49

Mam MBA13 wersja 2015 z 4GB na najnowszej macOS Sierra i wszystko działa bez zarzutu. Komputer mam juz 2 lata i działa praktycznie tak samo jak pierwszego dnia mimo że wiele danych, programów się przez niego przewinęło. Nawet jeszcze nigdy na nim nie instalowałem systemu od zera. Tylko ciągle aktualizacje.

Wykorzystuje go w różny sposób. Od pracy biurowej do trochę wymagających czynności. Odpalałem tutaj wirtualne maszyny, używam Pixelmatora do tworzenia jakiś grafik oraz tworze na nim  kod frontendowy i wszystko działa na prawdę bardzo dobrze( akceptowalnie jak najbardziej). W iMovie również montowałem parenaście filmów z plikami źródłowymi HD czy FHD i timeline działal na prawdę w porządku. Render też o dziwo szybko (bodajże ok 2 min film w FHD trwający 3,30 m- z przejściami, kolorami i mega pocięty). Także do tych zastosowań o których piszesz to MBA spokojnie wystarczy. 

Użytkownik cfcrobbie edytował ten post 04 kwietnia 2017 - 09:50

  MBP13'' 2020  M1/16GB/256GB Space Grey ,   IPHONE 12 Pro 128 GB Space Grey,    APPLE WATCH Series 5 44mm + LTE Space Grey

#7 wedeel

wedeel
  • 79 postów

Napisano 05 kwietnia 2017 - 20:30

Dziękuję Wam za odpowiedzi. :)

Będę szukał wersji z 8GB ram w przypadku modelu 2014, a z nowszym będę w stanie zejść do tych 4 GB ;)

Pozdrawiam!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych