Witam,
Zastanawiam się poważnie nad kupnem MacBooka Air 11'' mid-2014/early-2015 z pamięcią 4GB ram. Naczytałem się w Internecie już wielu opinii, że 4GB to stanowczo za mało, nie zapewniają komfortowej pracy, w szczególności w przypadku MacOS Sierra. Nie mogłem natomiast znaleźć informacji, czy ludzie którzy pisali te posty faktycznie pracują na 4GB, czy bazują swoje wypowiedzi na tym, co po prostu gdzieś usłyszeli/raz przeczytali.
Wobec tego, chciałbym prosić użytkowników tutejszego forum o wypowiedź z ich własnych doświadczeń: czy macbook air 2014/2015 z pamięcią 4GB faktycznie nie wystarcza do codziennej pracy? Zależy mi w szczególności na opinii osób, które właśnie z 4GB pracują.
Na swoim przykładzie powiem, że przez codzienną pracę rozumiem pisanie testów w Pages około 3-4 godzin dziennie, czytanie książek lub artykułów naukowych w postaci plików pdf, otwarte Safari lub Chrome z jakimiś 10 zakładkami, iTunes oraz Mail w tle, i oczywiście oglądanie filmów na youtube/netflix. Dodam do tego, że nie zajmuję się fotografią (obrabiam jedynie zdjęcia z jakiś rodzinnych wycieczek - jak zatem widać, żadne profesjonalne zajęcie). Jedyne, czego używam średnio kilka razy w miesiącu, to iMovie do edycji i wyeksportowania kilku krótkich, około 5-10 minutowych filmików. Pracuję obecnie na MacBook Unibody A1342 z 2010 roku... komputer już naprawdę wiekowy, stąd myślę o wymianie na coś nowszego.
MacBook Air 13'' wydaje się za duży, jak na moje potrzeby, a Air 11'' z 8GB ram ciężko dostać.
Dysponuję kwotą do 3000 zł, a używane Air'y 11'' z 4GB z 2015 znalazłem nawet za 2500.
Pozdrawiam!