Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Niebieska plamka przy robieniu zdjęć - tylni i przedni aparat

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Litera

Litera
  • 10 postów

Napisano 02 kwietnia 2017 - 19:05

Witam,

zauważyłem dzisiaj pewien niepokojący problem, podczas robienia zdjęcia kiedy skierowany jestem w stronę światła, np. słońca czy zapalonego żyrandola na ekranie pojawia się malutka niebieska plamka, jest ona ruchoma w zależności od jak by kąta w stosunku do źródła światła, kiedy świecę prosto na źródło światła plamka jakby znika bo wędruje w punkt tego źródła. Sprawdziłem i ten sam problem występuje również z przednim aparatem. Nie jestem pewny czy problem występował od początku czy pojawił się dopiero teraz. Jest to jakiś problem w środku czy po prostu tak się zachowuje ten aparat? Jeżeli techniczny to telefon leci na gwarancję (posiadam jeszcze roczną) i powinni to rozwiązać w sensowny sposób?

Poniżej w załączniku zdjęcia które pokazują problem.

Załączone pliki

iPhone 6s 32gb / Macbook Pro Retina, Early 2015, i5, 8gb, 256gb SSD

#2 m-graficzny

m-graficzny
  • 477 postów

Napisano 02 kwietnia 2017 - 19:33

To flara obiektywu. Fizyka. Taki efekt występuje pod ostre światło. Nie masz się czym przejmować.

Fenix 6X Pro *** Apple Watch SS series 6 *** iPhone 11 Pro Max *** MacBook Pro Retina i7, 16GB, SSD 500GB *** IPad Air 16GB *** AirPods Pro

#3 Litera

Litera
  • 10 postów

Napisano 02 kwietnia 2017 - 19:38

Zrobiłem jeszcze test w tych samych warunkach w domu innym telefonem i występował dokładnie taki sam efekt. Te plamki przy świetle domowym wyglądały bardzie jak taka linia pęknięcia. Nie pomyślałem, żeby od razu zrobić taki test, za bardzo spanikowałem, że już mi coś siadło w telefonie. Dzięki za rozwianie wątpliwości!

iPhone 6s 32gb / Macbook Pro Retina, Early 2015, i5, 8gb, 256gb SSD

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych