Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMovie '08 - rozdziały, projekt -->zdarzenie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 10 lutego 2008 - 11:47

Mam parę pytań związanych z iMovie '08. Właśnie wróciłem z wakacji z całą masą fimów. Oczywiście zacząłem je montować w iMovie. Ale mam pewne problemy. Otóż zmontowałem je i mam w projekcie. Teraz chcę ten projekt zapisać jako zdarzenie. Jak? Druga rzecz to rozdziały. Jak dodać rozdziały do filmu, aby potem móc to wykorzystać w iDVD jako wybór scen?

#2 roslonp

roslonp
  • 295 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 lutego 2008 - 13:26

Wydaje mi się że w iMovie 8 nie ma możliwości dodawania rozdziałów i trzeba to robić w iDvd.

#3 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 10 lutego 2008 - 15:26

OK, dzieki.

#4 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 18:14

A jak zrobić rozdziały w iDVD? ;) Znalazłem tylko tworzenie znaczników co określoną liczbę minut, ja chciałbym sam ustawić sobie takie markery w różnych odstępach czasu, na jakiejś osi czy czymś takim... Ale nie znalazłem w iDVD czegoś takiego :( Dodam, że film to AVI eksportowany na windowsowskim Adobe Premiere - może to jest powodem? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :)

#5 baq_ole

baq_ole
  • 236 postów
  • SkądTomaszów Mazowiecki, Poland

Napisano 04 stycznia 2009 - 18:19

w iDVD nie można tworzyć chapterów według upodobania - jedynie symetrycznie co 2, 3, 5, 10 minut.

#6 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 19:19

uu, no to problem :(

---- Dodano 04-01-2009 o godzinie 19:29 ----
A czy ma ktoś jakiś pomysł, jak stworzyć rozdziały? Żeby z menu można było wybrać start całego filmu, lub przejście do podmenu z wyborem rozdziałów... Przekonwertowałem w QuickTime film do .dv, ale nie wiem, co z tym dalej zrobić :( Pozdrawiam

#7 baq_ole

baq_ole
  • 236 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 20:48

z ciekawości odpaliłem iMovie i nie znalazłem opcji dodawania chapterów co mnie dość zdziwiło. Mniemam że nie masz Final Cut Express. Jest pewien sposób na dodanie chapter markerów w Quick Time Pro. Prawdopodobnie nie masz wersji pro a i sposób ten nie jest zbyt łatwy. Jedyne co znalazłem to programik QTMarker link ale nie znalazłem informacji czy daje on markery rozpoznawalne w iDVD - przetestuj to sie dowiemy.

#8 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 21:50

Niestety, sprawdziłem QTmarker i w QuickTimie markery są, natomiast iDVD ich nie widzi :( A przynajmniej ja nie umiem ich włączyć... Czy ma ktoś na to jakiś sposób? Pozdrawiam i dziękuje bardzo baq_ole za pomoc i cierpliwość :)

#9 baq_ole

baq_ole
  • 236 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 22:21

powiedz mi delorjan jak z twoim angielskim bo jesli dobrze to Ci podeślę link jak to zrobić a jak słabo to sam to obczaje i jutro w skrócie napiszę

#10 fanboj

fanboj
  • 146 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 22:25

Witam proponuję pobrać ze strony apple iMovie HD jest to darmowy downgrade dla posiadaczy pakietu ILife08 .W tym programie w głównym oknie mapujemy markery i iDVD je widzi bez problemu.

#11 baq_ole

baq_ole
  • 236 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 22:30

myślę, że to będzie najlepsza opcja bo to co chciałem tu przepisać to jakaś porażka jest. Trzeba film gdzieś tam zapisać w Media Browser potem go jakoś wyedytować w Garrageband, tam dodać chaptery i dopiero iDVD - bez sensu. Downgrade do iMovie z iLife 06 to najlepsze wyjście tym bardziej, że słyszałem o wyższości tej wersji nad 08.

---- Dodano 05-01-2009 o godzinie 00:54 ----
Więc według schematu (w angielskiej wersji iMovie więc musisz delorjan sobie to na polską wersje przetworzyć) z serii "howto" idzie to tak :
- w iMovie dajemy z górnego menu Share-Media Browser, wyskoczy coś takiego : link no i oczywiście dajemu "publish"
- tam piszą, że jak sie wyexportuje do Media Browser to jest to dostępne w programach iLife w Media Browserze.
- piszą też, że jak się cokolwiek zmieni w projekcie w iMovie to trzeba będzie go jeszcze raz do Media Browser wyeksportować - słowem - eksportujesz dopiero gotowy film.
- odpalamy Garrageband i wybieramy "create new podcast episode" czyli ostatnią opcję
link
- trzeba nazwać i zachować projekt
- jeśli nie widzisz media browsera to trzeba kliknąć na :
link
potem wybieramy :
link
- pojawi nam się
link i tam łapiemy za tą najwyższą jakość i przeciągamy na timeline
- pojawi się :
link i dajemy replace
- potem ustawiamy się na timeline tam gdzie chcemy chaptera i dajemy "p" z klawiatury i tam ustawiamy chaptera, nazywamy go itp. Potem z górnego menu dajemy Share-Send movie to iDVD i koooooooniec. Czy chcesz czy nie to masz sprawdzić czy działa bo sie nasiedziałem :P

#12 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 04 stycznia 2009 - 22:59

OK, dziękuje bardzo obu Panom za pomoc :) Obiecuje, że to sprawdze :) Mam nadzieje, że uda mi sie jutro :) Rano trzeba wcześnie wstać, więc dziś już nie dam rady :( Ale bardzo dziękuje za fatyge i poświęcenie :) Pozdrawiam :) aaa, co do angielskiego, to nie najgorzej u mnie ;)

---- Dodano 05-01-2009 o godzinie 19:14 ----
Rozdziały działają :) Dziękuje bardzo za pomoc, zastosowałem się do wskazówki dotyczącej GarageBand - nigdy bym nie przypuszczał, że rozdziały do filmu tworzy się w programie do zabawy z muzyką ;) Pojawił się jednak inny problem... W QuickTime obraz wyświetlany jest w poprawnym formacie - 16:9, w iMovie też, w GarageBand również... Eksportuję z GB film do iDVD, w iDVD menu i cały projekt również tworzę w 16:9. Niestety pod odpaleniu filmu z menu tworzonej płyty, obraz spłaszcza się do 4:3 :( Po bokach zostają szare strefy, a obraz jest nieproporcjonalny :( Czy spotkaliście się z podobnym problemem? Jeszcze raz bardzo dziękuje za okazaną pomoc - miło, że są jeszcze tak uprzejmi ludzie :)

#13 baq_ole

baq_ole
  • 236 postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 20:46

i widzisz tu też Ci pomogę bo wiem o co chodzi. Dam Ci link z odnośnikiem do jednego z ostatnich wątków na forum wideo gdzie opisałem co i jak zrobić : link tam w moim poscie masz dokładnie opisane co zrobic aby było dobrze. Dodam tylko, że dla Ciebie jest program anamorphicizer a nie inverse-anamorphicizer. A film, który musisz "przepuścić przez ten program to ten w Media Browserze (chyba)

---- Dodano 05-01-2009 o godzinie 23:03 ----
wiem już dokładnie co musisz zrobić, żeby wszystko grało. Nadajesz te chaptery tak jak opisałem tylko zamiast ostatniego punktu czyli wysłania filmu bezpośrednio do iDVD trzeba wybrać opcję "eksportuj film na dysk". Ten właśnie film musisz przepuścić przez program anamorphicizer - wszystko masz opisane w tym linku wyżej. Pozdrawiam, daj znać jak wreszcie zakończymy problem sukcesem.

#14 delorjan

delorjan
  • 136 postów

Napisano 05 stycznia 2009 - 22:35

Dzisiaj już nie mam siły walczyć, jutro spróbuje :) Ale generalnie wszystko jest na dobrej drodze, myśle że ten programik pomoże. Dziękuje Ci bardzo jeszcze raz za fachową pomoc :) Tak jak prosiłeś, jak coś ruszę, napisze :) pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje :)

#15 mjolsztyn

mjolsztyn
  • 89 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 19 października 2010 - 17:09

witam mam idvd 7 i chciałbym bezpośrednio stworzyć rozdziały z pliku jaki do niego importuję, jak to zrobić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych