Od 2,5 roku posiadam mi2s. Brak LTE zmusił mnie do poszukiwań nowego, kompaktowego ale wydajnego urządzenia na 3 - 4 lata. Historię wyboru możecie zobaczyć tutaj
http://myapple.pl/fo...4-lata-pytania/
4 dni temu zakupiłem IpSE 64GB. MIUI jest wzorowane na iOSie więc powinienem się czuć jak w domu. No właśnie "powinienem"...
1. Brak przycisku Internetu mobilnego w pasku szybkiego uruchamiania
Pierwsze co mnie uderzyło po zakupie to brak ikony wyłączenia Internetu Mobilnego. Trzeba się przebijać przez Opcje. Doczytałem że jest to spowodowane tym że z Apple opiera się na odgórnym założeniu że IM się włącza wtedy gdy nie masz zasięgu Wifi. No ale bateria leci więc dziwne dla mnie że z automatu się nie wyłącza opcja wtedy kiedy mamy Wifi. Problem załatałem jakimś launcherem. No ale wymaga on włączenia widgetów które coraz bardziej są zatłoczone. Do pasku szybkiego uruchamiania nic dodać nie można ani go skonfigurować.
2. Brak appki do mierzenia miesięcznego zużycia danych
Drugie co mnie zaskoczyło to strasznie ubogi panel użycia danych mobilnych. W MIUI ustalamy sobie okres rozliczeniowy, porcję danych i dzień resetowania. No i mamy też panel sterowania dostępu do internetu dla aplikacji z 2 kolumnami - wifi i IM. Tutaj jest ten panel ale brak ustalania okresu itp. Dopiero płatna apka dała tą funkcjonalność i widget poboru.
3. Brak skrótów.
W MIUI miałem na pulpicie skrót do kontaktu (Żona) i skrót do obrazka (zdjęcie kodu paskowego karty lojalnościowej). Dzięki temu mogłem jednym kliknięciem skontaktować się z Żoną, bez szukania w historii połączeń czy SMSów albo jednym kliknięciem wywołać obrazek do zeskanowania w sklepie. Tutaj nie ma takiej możliwości. Widziałem że wspomniane wcześniej launchery pozwalają na umieszczanie takich rzeczy ale jest to funkcjonalność płatna i wymaga otwarcia okna widgetów (notabene i tak robi się tam już ciasno)
4. Brak możliwości zapisu na dysku
Jak chciałem zapisać PDF to nie od razu załapałem że trzeba uruchomić pdf w "Otwórz w ..." tam jest wybór aplikacji do zapisu. Przez jakiś czas nie widziałem tam Google Drive a jeszcze dziwniejsze że nie widziałem tam możliwości zapisu na dysk. Mocno nieintuicyjne ale z drugiej strony pewnie chodzi o bezpieczeństwo. Więc tu odczucia mieszane.
======sprawy nie związane z MIUI =======
5. Brak zadań google
O ile kalendarz z wydarzeniami, dysk i skrzynka google mi się dosyć bezproblemowo zsynchronizowały to zadań nie widzę nigdzie. Zainstalowałem gTasks i owszem ściągnęło mi zadania ale nie pokazuje mi w widgecie zadań bezterminowych, tylko te zaplanowane na dzisiaj lub najbliższy czas. Szukam jakiejś appki czy ustawień która mi to pokaże w widgetach.
6. Mail
Domyślna appka zsynchronizowała mi konta ale czasem lubi pokazać ścianę maili pustych i bez tytułu a czasem też nie chce mnie z jakichś powodów wpuścić na konto gmail (folder odebrane jest na szaro). Zainstalowałem już Outlooka ale z tego co czytam chyba nie da się go ustawić jako domyślną aplikację.
7. Kalendarz
Jeszcze nie znalazłem fajnego kalendarza który by pokazywał wydarzenia jak w Jorte (kolorowy tytuł wydarzenia w komórce kalendarza z ikonką). Przeglądam na razie appki np. Fantastical 2.
8. Sporo odpowiedników apek które używam jest płatnych i wcale nie oferują jakiejś lepszej funkcjonalności niż te androidowe. Np. zdalny panel do transmission czy appki do włączania i wyłączania komputerów przez sieć. No ale tutaj wiedziałem że w iOS trzeba będzie bulić no i niestety się to potwierdziło.
Więc ogólnie po przesiadce mam mieszane odczucia. Aplikacje nie działają szybciej ale na pewno szybciej się uruchamiają (niebo a ziemia w porównaniu z Mi2s). Niektóre rzeczy mają lepszą integrację ze sobą i wydają się bardziej doszlifowane. Ale jak na razie nie pieję z zachwytu bo jednak MIUI miało niektóre rzeczy od razu wbudowane a te które są na iOS były tam lepiej zrobione.
Będę tutaj się jeszcze wypowiadał.