Skocz do zawarto艣ci

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj si臋 aby uzyska膰 pe艂ny dost臋p do forum.

Zdj臋cie
- - - - -

艁adowanie nie odbywa si臋, dioda LED na MagSafe'ie.

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 15 marca 2017 - 15:41

Cze艣膰 wszystkim!

Tak jak w temacie chcia艂em 偶eby艣cie wyt艂umaczyli mi dok艂adnie co oznaczaj膮 poszczeg贸lne stany tej diody na ko艅c贸wce zasilacza.

Czasem 艣wieci mi na zielono, czasem czerwono a jeszcze czasem wcale. Do tego pojawia si臋 napis, 偶e 艂adowanie nie odbywa si臋 do momentu od艂膮czenia i pod艂膮czenia magsafe jeszcze raz.

Posiadam Macbooka PRO Retina mid 2014, sprz臋t kupi艂em u偶ywany tydzie艅 temu i dlatego zastanawiam si臋 czy czasem nie jest co艣 uszkodzone.

Z g贸ry dzi臋ki za pomoc i pozdrawiam!

#2 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1聽818 post贸w
  • Sk膮dToru艅

Napisano 15 marca 2017 - 15:43

Status zielony to 艂adowanie praktycznie nie odbywa sie bo akumulator jest na艂adowany na 100% i komp pracuje na pr膮dzie z sieci, status czerwony (pomara艅czowy) wtedy gdy trwa 艂adowanie. Dioda nie 艣wieci :) wypi臋ty z sieci zasilacz.

MBA 13" | iPhone 4S + iPhone 5S | iPad 2

#3 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 15 marca 2017 - 15:45

Zdarzy艂o mi si臋, 偶e zasilacz by艂 pod艂膮czony a nie 艣wieci艂a dioda w og贸le? Mo偶e by膰, 偶e czasem po prostu nie z艂apie, czy to nie powinno si臋 zdarza膰?

#4 macsupport

macsupport

• 8聽620 post贸w
  • Sk膮dKrak贸w

Napisano 15 marca 2017 - 15:58

Oczywi艣cie to nie powinno si臋 zdarza膰. Je艣li dioda po pod艂膮czeniu nie zapala si臋 to zepsuty jest komputer lub zasilacz. Mo偶liwe te偶, 偶e zasilacz jest nieoryginalny albo ma wymieniony przew贸d na nieoryginalny.

Jedyny serwis sprz臋tu Apple w Ma艂opolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Krak贸w

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#5 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 15 marca 2017 - 16:00

Poobserwuj臋 to jeszcze o co tutaj mo偶e chodzi膰. Wydaje mi si臋, 偶e raz mia艂em co艣 takiego, ale teraz na si艂e nie mog臋 tego jakby wymusi膰. ;)

#6 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 15 marca 2017 - 19:24

W艂a艣nie w tej sekundzie mam tak膮 sytaucj臋, po od艂膮czeniu i ponownym pod艂膮czeniu bateria z czerownej zmieni艂a si臋 na zielon膮, po czym zgas艂a mimo pod艂膮czenia.

Macbook pokazuje ten piorun na baterii i komunikat 艂adowanie baterii nie odbywa si臋. Dodam, 偶e ca艂y czas jest 86% baterii.

My艣licie, 偶e co艣 jest ze sprz臋tem nie tak? Jak od艂膮czy艂em Magsafe to ekran sie przygasi艂 wiec widzia艂 艂adowark臋 i teraz ju偶 swieci na czerwono.

Jednak po chwili MagSafe znowu zacz膮艂 powoli przygasa膰 i znowu 艂adowanie baterii nie odbywa si臋.

Kolejny update jest taki, 偶e mam na艂adowanydo 95%, dioda led w og贸le nie 艣wieci i pokazuje, 偶e bateria jest na艂adowana.

#7 PRW07

PRW07
  • 344 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 20 marca 2017 - 10:57

Mo偶liwe 偶e nie ma dobrego styku ko艅c贸wki z lapkiem. Sprobuj wyczy艣ci膰 alkoholem piny ko艅c贸wki i odpowiedni pady na maku.

#8 cobytuwpisa膰-945fbb9a76

cobytuwpisa膰-945fbb9a76
  • 454 post贸w

Napisano 20 marca 2017 - 22:08

napisz kto jest producentem 艂adowarki i to mo偶e rozja艣ni sytuacj臋

#9 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 20 marca 2017 - 23:24

Styki pr贸bowa艂em wyczy艣ci膰 alkoholem izopropylowym, oczywi艣cie.

Je艣li chodzi o 艂adowark臋 to jak mog臋 stwierdzi膰 czy jest markowa? Ze sprz臋tem nie dosta艂em opakowania, a sama 艂adowarka wygl膮da na oryginaln膮 - ale nie mam w tym wprawionego oka wi臋c mog臋 si臋 myli膰.

Dzisiaj znowu mia艂em sytuacj臋, 偶e po pod艂膮czeniu nie 艣wieci艂 si臋 LED i "艂adowanie nie odbywa si臋" ale wystarczy艂o od艂膮czy膰 i jakby strzeli膰 magnesem, tzn. pu艣ci膰 go 偶eby sam wskoczy艂 mocniej i wtedy od razu 艣wieci na zielono i zaczyna normalnie 艂adowa膰.

Obstawiacie gniazdo w macu czy 艂adowark臋 - b臋d臋 dzwoni艂 do sprzedawcy w razie czego, bo mam miesi膮c gwarancji rozruchowej.

PS. Zauwa偶y艂em te偶 bardzo dziwne skoki w 偶ywotno艣ci baterii. Sprawdzam coconut'em i jak go kupi艂em to mia艂 co艣 oko艂o 98%, i jakby z ka偶dym 艂adowaniem spada艂o, teraz jest 94% albo czasem ponad 95% - czy to jest naturalne? B艂膮d pomiarowy, sprz臋t m贸g艂 le偶e膰 troche na p贸艂ce. Bateria ma 303 cykle 艂adowania, a przy zakupie mia艂a 299.

#10 PRW07

PRW07
  • 344 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 21 marca 2017 - 09:13

wygl膮da na wadliwy zasilacz lub bateri臋. Czy bateria jest oryginalna ?

I jeszcze ...piny na wtyczce chodz膮 na malutkich spr臋偶ynkach. Je艣li t臋 spr臋偶yny s膮 popsute, to nie b臋dzie dobrego styku. Sprawd藕 czy piny s膮 na jednej wysoko艣ci i chodz膮 (d贸l-g贸ra). Sprawd藕 lapek na innym zasilaczu.

#11 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 21 marca 2017 - 10:08

Nie jestem w stanie stwierdzi膰 czy bateria jest oryginalna - wydaje mi si臋, 偶e tak. Przed zakupem maca otwierali w serwisie i nie stwierdzili tam 偶eby co艣 si臋 ze sprz臋tem sta艂o.

Mo偶e ja po prostu panikuje?

Nie mam drugiego zasilacza, zaraz popatrz臋 na te styki, ale wygl膮da膮 okey. Martwi mnie jeszcze ta spadaj膮ca 偶ywotno艣膰. Niby m贸j tata w Airze ma 90% po 100 cyklach, ale tutaj z 98% spad艂o do 94%.

Jakby trzy 艣rodkowe s膮 troch臋 ni偶ej od tych bocznych pin贸w.

#12 PRW07

PRW07
  • 344 post贸w
  • P艂e膰:
  • Sk膮dKatowice

Napisano 21 marca 2017 - 10:20

Jakby trzy 艣rodkowe s膮 troch臋 ni偶ej od tych bocznych pin贸w.

To jest normalne.

Wi臋c na razie widz臋 tylko jedne rozwi膮zanie - sprawdzi膰 maca na innym zasilaczu.

#13 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 21 marca 2017 - 10:21

Spr贸buje wymieni膰 dla bezpiecze艅stwa zasilacz - bo takto na innym nawet jak gdzies znajd臋 to ci臋偶ko b臋dzie mi tak膮 sytuacj臋 wywo艂a膰. Bo to tylko raz na jaki艣 czas si臋 dzieje jakby.

#14 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 21 marca 2017 - 15:35

Nie rozumiem tego, popracowa艂em troch臋 na baterii dzisiaj i teraz patrz臋 a tutaj 90% 偶ywotno艣ci. -,-

#15 MiL

MiL
  • 1聽490 post贸w
  • P艂e膰:

Napisano 21 marca 2017 - 15:44

U偶ywaj normalnie komputera a nie patrz na jakie艣 dziwne procenty.

#16 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 21 marca 2017 - 17:35

Wiem, wiem - ale chodzi o to, 偶e ewentualne usterki musze wykryc w miesi膮c bo tylko tyle gwarancji rozruchowej na niego mam.

Przysz艂o mi te偶 do g艂owy, 偶e raz Mac jakby szumia艂 przy 艂adowaniu, po od艂膮czeniu szum usta艂. Ale to zdarzy艂o mi si臋 tylko raz.

#17 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 24 marca 2017 - 18:39

Dobra, widz臋, 偶e po przeczyszczeniu sprawa si臋 uspokoi艂a i ju偶 艂aduje normalnie i zawsze.

Teraz tylko zastanawiam si臋, czemu ta 偶ywotno艣膰 tak spada. Dzisaj znowu spad艂a po na艂adowaniu do pe艂na i pracy na baterii do 93%. Niby w granicach 90% podobno normalne przy 300 cyklach, ale jak b臋dzie tak lecia艂o w d贸艂 to troche s艂abo.

#18 Kowal_86

Kowal_86
  • 62 post贸w

Napisano 24 marca 2017 - 22:30

Gratulacje, oby s艂u偶y艂 d艂ugo i bezawaryjne. Na procenty 偶ywotno艣ci nie patrz; to tylko liczby, kt贸re w wi臋kszo艣ci przypadk贸w nijak maj膮 si臋 do sprawno艣ci sprz臋tu. Mi艂ego u偶ytkowania.

#19 Slizu

Slizu
  • 23 post贸w

Napisano 25 marca 2017 - 12:54

Dzi臋ki, mam nadziej臋, 偶e tak b臋dzie.

Tymi procentami si臋 tak martwi臋, bo tak jak ju偶 wcze艣niej pisa艂em mam miesi膮c na sprawdzenie czy wszystko z komputerem okey, czyli wykrycie ewentualnych wad. Tak spadaj膮ce procenty troch臋 mnie zmartwi艂y, bo na pocz膮tku by艂o prawie 100, teraz jest coraz mniej i mniej z ka偶dy roz艂adowaniem i na艂adowaniem.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych