Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Obce i nieznane mi urządzenie sparowało się z moim Macbookiem bez mojej zgody i wiedzy przez bluetooth.

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Krzysztof09

Krzysztof09
  • 97 posts

Posted 15 March 2017 - 11:06

Witam wszystkich,
Dzisiaj zauważyłem, że w pewnym momencie ikona bluetooth wygląda tak jak by była sparowana z innym urządzeniem. Okazało się, że jestem nie wiadomo dlaczego połączony w pare z urządzeniem, którego nigdy nawet na oczy nie widziałem (po wygooglowaniu okazało się, że to jakiś tablet). Ja nie mogłem wykryć tego urządzenia przez panel bluetooth, a jedyne co mogłem zrobić to kliknąć w ikonkę na pasku menu, a następnie na te sparowane urządzenie i kliknąć "rozłącz". Czy kiedykolwiek spotkaliście się z taka sytuacją, że bez żadnej informacji/zgody, jakieś urządzenie się łączyło z Waszym macbookiem? Wyzerowałem już moduł bluetooth, ale przyznaję, że ta sytuacja jest dla mnie niepokojąca, tym bardziej, że nigdy nie zezwoliłem temu urządzeniu na łączenie się w parę z moim laptopem. Ponadto przy opcji "wykrywalny" wyświetla mi się "wyłączone".
Pozdrawiam.

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5067 posts
Posted 15 March 2017 - 12:28

To po prostu praktyczna implementacja koncepcji "It just works". Podłącza się samo, żeby użytkownik nie musiał się z tym męczyć. ;-)

Ale poważnie, to oczywiście nie powinno mieć miejsca i jeśli faktycznie tak się stało bez udziału użytkownika komputera, to bardzo niepokojąca informacja. Mogę tylko dodać, że mi się nic podobnego nie przytrafiło.

#3 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 posts
  • SkądWarszawa

Posted 15 March 2017 - 16:14

Zazwyczaj zawsze powinna być weryfikacja przez kod... Jaką nazwę miało to urządzenie?

Jak pomogłem, kliknij w Lubię to! ;)

#4 Krzysztof09

Krzysztof09
  • 97 posts

Posted 15 March 2017 - 20:39

Urządzenie miało nazwę: "SlimTab_7_3G_R". Właśnie tak jak mówicie, zawsze trzeba było na taką akcję zezwolić, wyskakiwało okienko z kodem weryfikacyjnym. Naromiast tutaj poprostu sie ktoś podpiął, a gdybym nie zwrócił uwagi na ikone bluetooth to pewnie nawet bym nie wiedział o tym.

#5 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 16 March 2017 - 08:21

Bierzesz pod uwagę, że ktoś inny mógł sparować to urządzenie? Ktoś ma dostęp do tego komputera? Żona, kolega z pracy? Jeśli nie to faktycznie jest to niedobre, ale wydaje się aż mało prawdopodobne.

#6 Krzysztof09

Krzysztof09
  • 97 posts

Posted 16 March 2017 - 10:36

Żona używa swojego laptopa, naromiast dostęp do mojego mam tylko ja, więc napewno wykluczam opcję, że ktoś mógł na to zezwolić bez mojej zgody.

Jestem w 100% pewny, że nie zezwalałem żadnemu urządzeniu podpięcie się do mojego laptopa przez bluetooth. Przed tym jak zorientowałem się, że ikona bluetooth wygląda tak jakbym był sparowany z czymś, nie wyskoczyło mi żadne okienko z kodem/zezwoleniem, po prostu żadna informacja. Ale spójrzcie- przypuśćmy, że zezwoliłem- przecież tego urządzenia nie miałem na liście w panelu bluetooth, tak jak inne urządzenia, które używałem, a których akurat wtedy nie miałem sparowanych, jak na przykład myszka, głośnik, na liście urządzeń miał także swojego Iphona, Ipada ALE nie miałem tego urządzenia na tej liście które się podpięło. Właśnie to jest bardzo dziwne. Panowie, gdybym zezwolił temu urządzeniu na sparowanie się z moim laptopem przez bluetooth to byłbym po tym ślad w panelu bluetooth- czyż nie?

Tego dnia nie byłem w pracy, siedziałem cały dzień w domu- osoba trzecia nie mogła mieć żadnego dostępu do mojego laptopa. Już nawet pomyślałem, że może mam coś ustawione, że samowolnie się można podpinać do mnie przez bluetooth, więc zrobiłem test- wysłałem prośbę o sparowanie z innego urządzenia- okazuje się, że wyskoczyło okienko z kodem i opcją czy zezwalam. Wychodzi na to, że jednak bluetooth mam zabezpieczony. Pierwszy raz spotykam się z taka sytuacją. Tego dnia te urządzenie 3 razy się wpinało do mojego komputera. 

Za pierwszym razem zauważyłem to już po fakcie, natomiast drugi i trzeci raz odbył się na moich oczach- te urządzenie sparowało się z moim laptopem a na ekranie nie wyskoczyło kompletnie nic.

#7 mrtomuss

mrtomuss
  • 9 posts

Posted 19 March 2017 - 13:08

Miałem podobny przypadek jakiś czas temu, natomiast u mnie wyglądało to trochę inaczej. Dostałem komunikat o sparowaniu urządzeń wraz z polem do wpisania kodu, ale Anulowałem operację. Po kliknięciu w ikonę bt w górnym pasku urządzenie które próbowało się połączyć z moim komputerem wyświetlane było jako połączone. Musiałem ręcznie rozłączać urządzenia. Powtórzyło się to trzy razy, po czym wyłączyłem bt. Urządzenie które chciało się ze mną połączyć (i teoretycznie mu się udawało) to prawdopodobnie drukarka któregoś z sąsiadów.

#8 Krzysztof09

Krzysztof09
  • 97 posts

Posted 19 March 2017 - 14:33

To w takim razie możliwe, że te to urządzenie w moim przypadku próbowało jedynie się połączyć. Brak komunikatu może świadczyć o tym, że nie mogło dojść do tego połączenia, aczkolwiek właśnie ten brak pinu/okienka jest strasznie dziwny. Od tamtej pory nie miałem już na szczęście takiego problemu. Może to był po prostu zwykły przypadek?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users