Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 6 - problem z dotykiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kontenery

Kontenery
  • 7 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 09 marca 2017 - 18:58

Witajcie.

Ostatnio kupiłem iPhone 6 16GB. Przed zakupem trochę się nim pobawiłem i wszystko wydawało się w porządku (parę rys na tle obudowy, zarysowane szkło obiektywu). Następnego dnia po zakupie nabyłem szkło i etui.

I tu zaczęły się problemy z dotykiem  :( . Wymienię to co zauważyłem do tej pory:

-czasem ekran samoistnie rejestruje dotyk na wysokości 3 kolumny w menu

-czasem nie reaguje wcale, po 2-4 seriach odblokuj/zablokuj problem ustępuje

-mam wrażenie że czasami reaguje na palec w odległości 1-2cm od ekranu.

Poszukałem trochę po internecie i trafiłem na dwie poszlaki co może być przyczyną:

-część egzemplarzy miało wadę fabryczną z ekranem, ale to chyba dotyczyło iPhone 6 Plus

-problemy z iOS (choć w to akurat wątpię)

iPhone ma zainstalowany iOS 10.2.1, a na ekranie nie było widać żadnych rys czy pęknięć.

Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu? Nie chcę żeby tak wyglądało korzystanie z mojego pierwszego iPhone :P .

PS.: Jest po gwarancji.  

#2 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 marca 2017 - 19:45

Przyczyny możesz mieć dwie - uszkodzony ekranu lub układ od dotyku na płycie głównej. Jeśli reaguje na dotyk "bez dotykania" ekranu to wina układu.

Jeśli masz taką możliwość to go zwróć, bo koszt naprawy będzie spory.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#3 Filip454

Filip454
  • 180 postów

Napisano 09 marca 2017 - 21:19

-mam wrażenie że czasami reaguje na palec w odległości 1-2cm od ekranu.

Bo na iP6s też tak jest ;)

"It scrolls like butter" Steve Jobs

#4 Kontenery

Kontenery
  • 7 postów

Napisano 09 marca 2017 - 21:38

Przyczyny możesz mieć dwie - uszkodzony ekranu lub układ od dotyku na płycie głównej. Jeśli reaguje na dotyk "bez dotykania" ekranu to wina układu.

Jeśli masz taką możliwość to go zwróć, bo koszt naprawy będzie spory.

Spory koszt to znaczy ile? 

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 marca 2017 - 21:58

Wymiana ekranu ok. 650 złotych. Naprawa płyty ok. 500 złotych. Może być też potrzeba zrobienia obu tych napraw.

#6 Kontenery

Kontenery
  • 7 postów

Napisano 09 marca 2017 - 22:36

Wymiana ekranu ok. 650 złotych. Naprawa płyty ok. 500 złotych. Może być też potrzeba zrobienia obu tych napraw.

Strasznie dużo  :mellow: . Popatrzyłem trochę po Allegro i są całe pakiety wyświetlaczy od 120 zł, wymiana nie wydaje się zbyt skomplikowana, a doświadczenia z tym mam. Gorzej jak to jest wina płyty główne j :( . Nie dosyć że trudno jest znaleźć to jeszcze są drogie (przynajmniej na Allegro cz olx). Na razie poczekam na inne pomysły lub przyczyny (póki co da się z tą wadą używać mojego iPhone'a, choć bywa to uciążliwe :P ). Dzięki za odpowiedź.

#7 Najwyzszy

Najwyzszy
  • 665 postów
  • SkądStrzegom

Napisano 10 marca 2017 - 12:28

Na razie poczekam na inne pomysły lub przyczyny (póki co da się z tą wadą używać mojego iPhone'a, choć bywa to uciążliwe :P ). Dzięki za odpowiedź.

Koles z jednego z lepszych serwisow w Polszy powiedzial ci co jest grane, a Ty nadal bedziesz czekal na inne pomysly. Fuck logic :P

#8 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 10 marca 2017 - 12:48

Bo ten koleś ma ekran za 650zł a na allegro 120zł. Przecież to oczywiste że chce go skasować 500zł za wymianę :)

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 marca 2017 - 12:48

Ekran do iPhone 6 za 120 złotych... Powodzenia.

• MasterM lubi to

#10 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 10 marca 2017 - 12:54

Są nawet za 107 - ciekawe jak z jakością wyświetlanego obrazu. 

#11 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 marca 2017 - 13:00

Jeśli refabrykowane to super, bo LCD oryginalny, a jeśli nowe to nawet nie chce myśleć jak to świeci. Pytanie czy w tej cenie ramka jest dobrej jakości, czy nie odklei się za tydzień, jak jest sklejona szyba z wyświetlaczem, jakiej jakości jest ta szyba. Na cenę ekranu ma wpływ tyle różnych czynników, że szkoda się nawet rozpisywać. Ale jak ktoś chce tanio to jak widać za 107 można ekran kupić i wymienić w domowym zaciszu.

#12 Kontenery

Kontenery
  • 7 postów

Napisano 10 marca 2017 - 17:22

Bo ten koleś ma ekran za 650zł a na allegro 120zł. Przecież to oczywiste że chce go skasować 500zł za wymianę :)

Z czegoś trzeba żyć, prawda?  :P A na poważnie, jeżeli ktoś jest wyspecjalizowany i ma bardzo duże doświadczenie to może żądać więcej za swoje usługi. Przynajmniej takie jest moje zdanie.

Ekran do iPhone 6 za 120 złotych... Powodzenia.

Zdziwiło mnie, że ceny zaczynają się od takiego poziomu. Tym bardziej że sprzęt od Apple jest przeważnie droższy niż taki Samsung z tego samego roku.  Na przykład za używany ekran do LG G3 zapłaciłem ~200 zł, a do Samsunga Galaxy S III ceny zaczynają się od ~350 zł (za tyle można mieć całą S III :P ).

#13 roth

roth
  • 109 postów

Napisano 10 marca 2017 - 19:32

Problemy z wyswietlaczem masz z naklejonym szklem czy bez ?

#14 Kontenery

Kontenery
  • 7 postów

Napisano 10 marca 2017 - 19:38

Problemy z wyswietlaczem masz z naklejonym szklem czy bez ?

Tak mam naklejone szkło.

#15 Kontenery

Kontenery
  • 7 postów

Napisano 16 sierpnia 2017 - 15:04

Witam po 5 miesiącach.

Po wielu nerwach z użytkowania, udało mi się na tą chwilę usunąć te problemy. Przyczyna byłą prostsza niż mi się wydawało.

Kupiłem zestaw narzędzi, wymontowałem ekran, wyprostowałem obudowę na tyle ile mi się udało (na wysokości dolnego paska anten wygięcie było widoczne od razu) i po ponownym złożeniu nie ma żadnych problemów. Nie wiem na jak długo to pomoże i czy to jest główne źródło problemu.

Co o tym myślicie?

#16 Trzaskos

Trzaskos
  • 1 postów

Napisano 01 września 2017 - 15:40

Własnie minęły 2 lata użytkowania Iphona 6 . Mimo ,że jest w bardzo dobrym stanie nagle przestał działac ekran. Szczególnie jego prawa strona. Mimo ,że udało mi się odblokować telefon to niestety wpisanie pinu jest już niemożliwe.Oczywiście bateria też juz padła. Wymiana ekranu w autoryzowanym serwisie to 650 zł , bateria 350 zł i robi się 1100 zł więc całkowicie nieopłacalne, a ztego co przeczytałem na forum to i tak wcale nie zapewnia ,że będzie działał , gdyż problemem może być płyta głowna.  Jeśli czas życia Iphona 7 też ma wynosić maxymalnie 2 lata ( Iphon 5 też wcale dłużej nie wytrzymał) to zastanawiam się czy lepszą inwestycja nie będzie Samsung 8? 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych