Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

DSL - DialNET - PROSZĘ O POMOC!

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Dża

Dża
  • 10 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 February 2008 - 19:18

Witam! Od kiedy (przy pomocy forum) udało mi się skonfigurować MAC-a, planuje już na zawsze pożegnać się z komputerem PC :) Mam teraz jedynie jeden mały problem. Posiadam internet z Dialogu. Działa on następująco - Podstawa, czyli Modem DSL (nie USB jak w Neostradzie), do niego jest podłączona wtyczka od sieci (kabel telefoniczny) . Durga wtyczka, to wtyczka do karty sieciowej. Aby połączyć się z internetem, muszę wpisać nazwę użytkownika oraz hasło, do czego jest napisany specjalny program, lub można wykorzystać już wbudowaną możliwość takich połączeń w Windowsie XP. Wtedy karta sieciowa komunikuje się z modemem i witaj internecie! :) Chciałbym mieć możliwość korzystania z internetu ma MAC-u (nie chodzi mi o udostępnianie, lecz chce zwyczajnie się na nim łączyć jako jedyny użytkownik sieci). Prosił bym ŁOPATOLOGICZNIE o wyjaśnienie mi jak to zrobić i czy da się to zrobić :) Jaki alternatywny komunikator GG wybrać? Pozdrawiam. P.S. Posiadam Power PC w wersji DESKTOP i z tego co mnie oczy nie mylą, ma on wbudowaną kartę sieciową.

#2 InSiDe

InSiDe
  • 115 posts
  • SkądWrocław

Posted 08 February 2008 - 22:28

System Preferences -> Network -> Ethernet Z tabeli "Configure" wybierasz "Create PPPoE service" i wpisujesz wpierw jakąś dowolną nazwę połączenia (np. DialNet) a następnie dane z kartki od operatora. Potem wybierasz Advanced i uzupełniasz adresy IP które dostałeś. Jeśli masz dynamiczny IP (nie wykupiłeś stałego) to zostawiasz jak jest. Powinno działać.

#3 hubs

hubs
  • 102 posts
  • SkądBerlin

Posted 09 February 2008 - 15:38

W Dialogu jest tak, że nawet jak wykupiłeś stały IP to i tak nie trzeba go wpisywać. System Dialogu go przyznaje:)

#4 Dża

Dża
  • 10 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 March 2008 - 12:35

Wszystko ładnie, ale to jest dla systemu MAC OS X, a ja mam MAC OS 9.2 .... :( I tam nie ma takich opcji... W ogóle modem nie wykrywa kary sieciowej...

#5 3_Ohm_Back

3_Ohm_Back
  • 379 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 December 2008 - 23:16

Siemka... nie chce zkładać nowego tematu... dlatego spytam się tutaj... Kablowy (DSL)

Adres IP: 192.168.7.128
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.7.1
Serwery DNS: 77.242.226.226, 77.242.226.251

w Mac'u Pole Router... coś tam wpisywać? (póki co nie działa)

---- Dodano 19-12-2008 o godzinie 17:55 ----
Problem rozwiązany... ;P ograniczenia z nr MAC jak zwykle...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users