Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jaki ram do power maca g4 400 Mhz (Agp) ???

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 goorec

goorec
  • 6 posts

Posted 07 February 2008 - 18:39

Witam Mam Power Maca G4 400 Mhz (agp) 256 Ramu. Chcialem dokupic wiecej pamieci bo strasznie przymula. Pracuje na MAC OS X 10.4.11 Tiger. Czy to wogole cos pomoze jak wloze do tego kompa wiecej ramu ?? I ewentualnie do ile powinienem dolozyc zeby znosnie chodzil ??? I oczywiscie jaki ram kupic. Czy SDRAM 100 MHZ kazdy bedzie pasowal ( np z PC-ta?? ) Z gory dziekuje z pomoc. Pozdrawiam.

#2 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 07 February 2008 - 20:33

256 megsów dla 10.4 to absolutne minimum. Na 512 będzie Ci się pracowało o niebo lepiej. Dysk masz przyzwoity czy jakiś staroć? Stare dyski są bardzo wolne, to też spowalnia.

Ja mam w swoim 4x 256MB i chodzi bez zająknięć.

Pamięć może być 100 albo 133 MHz, nie ma znaczenia. Musi to być markowy SDRAM low-density, znaczy się że w jednej kosteczce w module pamięci nie może być więcej niż 16 MB. W praktyce oznacza to, że moduł 256 MB musi mieć co najmniej 16 chipów. W P4 chodził SDRAM high-density (2x mniej chipów) i taka pamięć w najlepszym przypadku zostanie wykryta jako 1/2 rzeczywistej pojemności. Nie mam doświadczenia z modułami 512 MB - tu 16-czipowe czasami chodzą, mimo że powinny mieć 32 chipy.

Na 100% nie będziesz wiedział, czy ruszy, bo to różnie bywa. Chyba, że po oznaczeniu pamięci znajdziesz info, że akurat ten RAM działa poprawnie. Jeśli masz możliwość to zapewnij sobie możliwość wymiany

Na przykład ten nie ma szans działać poprawnie:
NOWA MARKOWA 512MB !! SDRAM 133MHz !! WIECZYSTA!! (302759897) - Aukcje internetowe Allegro

Ten ma większe ale nie zakładałbym się (wygląda jak z P4):
NOWY KINGSTON !! 512 MB SDRAM DIMM PC133 XP 810 P4 (303248373) - Aukcje internetowe Allegro

A ten ruszy na pewno:
NIEDROGO KINGSTON SDRAM KVR133X64C2 512 (304781960) - Aukcje internetowe Allegro

Tu jest wątek, w którym podano kilka modeli poprawnie działającej pamięci:
http://www.myapple.p...o-z-macami.html

#3 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 07 February 2008 - 22:35

Hmm, ja mam chyba jakies glupie szczescie ;). Od dzisiaj jestem posiadaczem takiego samego maczka, wlozylem do niego 4 kosci - kazda z innej parafii, rozne pojemnosci jedne PC 100, jedne PC 133, markowe, no-name, jednostronne, dwustronne... Dziala bez zastrzezen :D. Choc to tymczasowo, ram nie jest moj - wyciagnalem chwilowo z serwisowanego przeze mnie PC. Tez nosze sie z zamiarem kupna, wiec i mi sie linki przydadza :).

#4 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 08 February 2008 - 01:52

G4 nie są tak bardzo wybredne jak G3, ale troszkę są. Wolę dmuchać na zimne i przedstawić ciut gorszą wizję. Poza tym tylko markowe pamięci gwarantują, że wszystko będzie działać gdy obsadzisz więcej niż jedno gniazdo pamięci. A już w ogóle nie tak prosto jest odpalić pamięć we wszystkich 4 portach. W serwerach jest pamięć buforowana i gra muzyka ale w G4 - nie.

#5 goorec

goorec
  • 6 posts

Posted 08 February 2008 - 10:46

Dzieki wielkie za pomoc. Wymontowalem ze starego PIII 2 kosci po 128 mb 133 mhz chyba wlasnie low bo po 16 mb na kostce, firma nie wiem jaka total noname. 3 sloty ramu zajete mac widzi 512Mb. Przyspieszyl niesamowicie :)))) Ale chyba sprobuje dobic do 1 Gb. Jeszcze raz dzieki za pomoc

#6 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 08 February 2008 - 14:56

Jeśli działa w PIII to i w tym Maku będzie. Powyżej 512 mega nie będzie już takiego kopa, niestety. :)

#7 goorec

goorec
  • 6 posts

Posted 08 February 2008 - 16:12

Hmm czyli olac kolejene 512 mb i lepiej zainwestowac w szybki dysk ??? A i czy jest sens podkrecac tego maca ??

#8 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 posts

Posted 08 February 2008 - 16:23

Podkręcać w sensie procesor? No pewnie, ale to nie takie proste - trzeba będzie lutownicę wziąć w łapę. :) Jak już masz 512 mega RAM to teraz zapakuj tam porządny współczesny dysk 7200 RPM 8 MB cache. I potem ew. w pamięć inwestuj. A i po dysku nieźle by też podniosła wydajność lepsza karta graficzna. Masz pewnie ATI Rage 128?

#9 goorec

goorec
  • 6 posts

Posted 08 February 2008 - 16:46

Tak ATI Rage128 :) Mam w domu pecetowego geforce 2 mx 64 mb. Slyszalem ze mozna go sflashowac na maca. Czy moze lepiej zainwestowac w jakas lepsza karte??

#10 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 posts
  • SkądKatowice, PL

Posted 08 February 2008 - 22:58

Co prawda tez sie przymiezam do zmiany karty (kupna i przeflashowania), ale moze zaloz osobny watek? Ten jest o pamieciach RAM ;).Co do GF 2 MX, pewnie bedzie lepiej, ale ja bym celowal raczej w jakiegos radeona, a dlaczego - przewertuj szukaczne na forum, sporo tu tego bylo ;). Pozatym pamietaj, ze od karty graficznej takze zalezy jakosc wyswietlanego obrazu na monitorze 2D - tyczy sie to wyjscia D-SUB (analog). A zaden z mx-ow jakie w zyciu widzialem mnie na kolana nigdy nie powalil :P. Kazda Rage 128 pod tym wzgledem go bila na glowe, powaznie ;).

#11 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 08 February 2008 - 23:45

Jeżeli masz najnowszą wersję firmware w maku to włóż GF2. Powinien być obraz (na 90% z błędami) nawet bez flashowania. Oczywiście przeflashować wtedy będzie się dało nawet na maku. Po szczegóły zapraszam na priv :).

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users