Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z wysyłaniem poczty

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 eda

eda
  • 7 posts

Posted 06 February 2008 - 11:16

Witam Od dwóch dni nie mogę wysłać poczty. Posiadam jedno konto w onet. Wszystko co wysyłam pozostaje pozostaje w roboczych z niekompletnym tekstem , bez załączników. Wyświetlają się komunikaty o błędach z raportami do wysłania apple oraz komunikaty o nieoczekiwanym zakończeniu pracy mail.:confused: Pozdrawiam

#2 Vorph

Vorph
  • 272 posts
  • SkądInąd

Posted 06 February 2008 - 11:55

jaki OS ?

#3 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 06 February 2008 - 15:35

Rozumiem, że chodzi o Mail w OS X. Jeśli chcesz aby Ci ładnie wszystko działało musisz sobie założyć konto np. na gmail, itp. Z tymi "onetowymi" zawsze jest problem. Osobiście nie polecam w Mail. Spóbuj usunąć konto onet z Mail i zamiast tego załóż sobie na np: http://gmail.com/ W Mail myślę, że już nie będzie problemu z konfiguracją konta, ponieważ możesz to zrobić automatycznie, zaznaczając na początku dodawania nowego konta. (Mail --> Preferencje --> Konta --> +). Jakby się nie chciało wyświetlić "konfiguruj konto automatycznie" to musisz to niestety zrobić ręcznie.
Dla gmail:
Serwer poczty przychodzącej: pop.gmail.com
Serwer poczty wychodzącej (SMTP): smtp.gmail.com:nazwa_uzytkownika
(nazwa_uzytkownika - to oczywiście Twój login)

Możesz też założyć sobie konto .mac typu IMAP. Wtedy to już w ogóle będzie Ci już wszytko idealnie chodziło (Mail,iChat...). ;-D
Tu masz linka: Apple (Polska) - .Mac

#4 tiggernick

tiggernick
  • 172 posts

Posted 06 February 2008 - 16:00

Kolega powyżej ma rację. Konta onetowe są ..... stosunkowo stosunkowe. Jednak jeśli masz ten problem na Leo to jeszcze inna para kaloszy. Winna jest prawdopodobnie nasza lokalizacja (świeżej daty i wciąż taka sobie). Spróbuj naprawy uprawnień. U mnie nie pomogło. Pomogła instalacja "archiwizuj i instaluj". Wiem , że razem ze ściągnięciem 10.5.1 (gorąco polecam ściąganie combo ze strony Apple zamiast korzystania z SU) trochę trwa , ale za to procedura jest w 100% bezpieczna , nie ma obawy utraty danych z dysku. Po wszystkim teczkę (katalog!!!!kiedy ja się nauczę) poprzedni system do kosza i wywal. U mnie od tej pory Mail chodzi ok. Co do Gmaila to pop jest dopracowany i chodzi jak zegarek , IMAP jeszcze potrafi brykać. Podobno google już niedługo to dopracuje a wtedy będzie niebo w gębie dla makuserów. Pozdrowienia.

#5 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 16 February 2008 - 14:03

Dziś właśnie odkryłem, że jest możliwe poprawne skonfigurowanie konta onetowego w Mail. Wcześniej to nie działało poprawnie i co chwila wyskakiwały jakieś błędy. Teraz działa idealnie i pewnie to zasługa 10.5.2! :P Konfiguracja jest niestety ręczna, ale myślę, że nie będzie problemu, bo to prawie to samo co gmail... ;)

#6 Rogi_

Rogi_
  • 327 posts

Posted 16 February 2008 - 14:14

Ja miałem konto onetowe na Tigerze i teraz Leo. Problemów nie uświadczyłem. WP za to lubi padać.

#7 toliveistodie

toliveistodie
  • 40 posts
  • Skądwarszawa

Posted 23 February 2008 - 15:55

to jaki jest ten sposób na konto onetowe??? od paru godzin probuje roznych konfiguracji z portami i nic - moge wysylac poczte, ale za nic nie moge jej odebrac..
'Napotkany błąd serwera: Nie można skontaktować się z serwerem „smtp.poczta.onet.pl
pop3.poczta.onet.pl
pop3.poczta.onet.pl” na porcie 110.'

hmm any ideas?

---- Dodano 23-02-2008 o godzinie 18:17 ----
hmmm to chyba cos w ustawieniach sieci - z gmailem tez mam ten sam problem

#8 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 23 February 2008 - 16:29

Ja miałem tak samo, i też się męczyłem, za to teraz działa bez zarzutu! Te ustawienia ja mam, i to MUSI działać! ;)

Adres email: nazwa_uzytkownika@op.pl
Nazwa użytkownika: nazwa_uzytkownika@op.pl
Sewer poczty przychodzącej: pop3.poczta.onet.pl
SSL: wył
Serwer poczty wychodzącej (SMTP): smtp.poczta.onet.pl , onet.pl (Używaj tylko tego serwera - ZAZNACZONE)
SSL: wł
Port: 110 (Użyj SSL - ODZNACZONE)
Uwierzytelnienie: Hasło

#9 toliveistodie

toliveistodie
  • 40 posts
  • Skądwarszawa

Posted 23 February 2008 - 18:29

no tak....wiesz co ja juz zglupialam - mam teraz te same ustawienia i zaimportowalo mi wiadomosci z onetu (git!!) ale nic nie moge wyslac... chyba sie poddam bo juz sama nie wiem

#10 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 23 February 2008 - 18:32

Próbuj! Mi wszystko działa jak należy! To po prostu musi działać poprawnie! Taka jest natura maka! Trzeba tylko odpowiednio skonfigurować! :P
Jeżeli wykupisz sobie .mac to jak już raz ustawisz, to nigdy więcej nie będziesz musiała tego powtarzać!

#11 toliveistodie

toliveistodie
  • 40 posts
  • Skądwarszawa

Posted 23 February 2008 - 18:48

dzieki bardzo za pomoc - siedze juz nad tym pare godzin i cierpi na tym moja praca na seminarium mgr:)) ale ja musze zawsze wszystko zrobic do konca i ten mail nie daje mi spokoju :D no z tym kontem w .mac to niezly pomysl - moze kiedys:) anyways dzieki ci bardzo za pomoc :D

#12 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 23 February 2008 - 18:55

Nie ma sprawy, szkoda tylko, że masz poniżej 15 postów... :( Szczegóły tutaj.

#13 toliveistodie

toliveistodie
  • 40 posts
  • Skądwarszawa

Posted 23 February 2008 - 19:00

:) nadrobie w przyszlosci :) jak do tej pory nie mialam wiekszych problemow z moim maczkiem wiec forum zwykle czytalam dla ciekawosci:), nie udzielajac sie za bardzo :) - jednak jak dzisiaj zauwazylam, pewne rzeczy sa ponad moje sily:)

#14 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 23 February 2008 - 19:05

Ok, dzięki w każdym razie! :) Dobrze wiedzieć! Tak przy okazji to forum to prawdziwa "skarbnica wiedzy"! :D Nie śpiesz się za bardzo z tym przyznaniem pkt reputacji, bo im później tym lepiej! :P Pozdrawiam! ;)

#15 toliveistodie

toliveistodie
  • 40 posts
  • Skądwarszawa

Posted 23 February 2008 - 23:43

:) masz u mnie zalegly pkt reputacji - obiecuje ze do Ciebie wroci pozdr a poczta dalej nie dziala:)

#16 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 24 February 2008 - 12:06

Ha! Teraz już dokładnie wiem, gdzie leży błąd!!! Musisz mieć ustawione tak jak wcześniej pisałem, a następnie, klikasz wg kolejności:
1. ⌘, (Preferencje)
2. Z lewej strony wybierasz swoje konto onetowe
3. Na dole jest Serwer poczty wychodzącej wybierasz z listy Edycja listy serwerów
4. Tam musisz mieć:
- serwer o nazwie: smtp.poczta.onet.pl,
- używany przez konto: nazwa_uzytkownika.op.pl
5. Wybierasz ten serwer i zakładkę Zaawansowane i teraz tak:
- port serwera: 25
- użyj Secure Sockets Layer (SSL): ODZNACZONE
- Uwierzytelnienie: hasło
- Nazwa użytkownika: nazwa_uzytkownika.op.pl
- Hasło: Twoje hasło
6. OK
7. Widzisz okno Konta, przy Serwer poczty wychodzącej musisz mieć ustawiony ten serwer co przed chwilą konfigurowałaś
8. Używaj tylko tego serwera (ZAZNACZONE)
9. Zamykasz okno, pojawia się komunikat: Czy zachować zmiany... ?, klikasz Zachowaj
10. Od tej właśnie chwili masz w pełni funkcjonalne i poprawnie skonfigurowane konto onetowe w Mail! :P
11. Enjoy! :grin: :grin: :grin:

#17 toliveistodie

toliveistodie
  • 40 posts
  • Skądwarszawa

Posted 24 February 2008 - 15:47

haha ;) Wlaśnie sama do tego doszłam - ustawiony miałam port 110 a nie 25 - bo w sumie tak było w twojej instrukcji - ale sprobowalam z tym portem i dziala... bardzo Ci dziekuje za pomoc - jak rozdam kilka autorytetow - to bede mogla kliknac u Ciebie:)))) thanks!

#18 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 03 March 2008 - 20:15

Apropo: Zna ktoś konfigurację Mail dla konta MSN (hotmail.com)???

#19 Hefa

Hefa
  • 31 posts

Posted 14 June 2010 - 13:31

podążam tym formatem, ale za Chiny nie chce mi dzialac;/ nie mam pojecia, co mam zle, a poczte mam na o2. Moge przyjmowac, ale nie wysylac.
Choc teraz to juz chyba i przyjmowac nie moge ;/

#20 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 15 June 2010 - 00:09

@up, a czy Ty przypadkiem nie masz smtp na porcie 25 + Neostradę? Jeśli tak to ustaw po ssl, o ile o2 dale taką możliwość, a powinien.

#21 vasyl

vasyl
  • 76 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 October 2010 - 19:29

Od kilku dni mam problem z kontem onetowym. Poczta przychodzi, ale nic nie mogę wysłać - wcześniej działało.. Ktoś ma podobny problem? Onet zmienił jakiś ustawienia?

---------- Wpis dodano o 20:29 ---------- Poprzedni wpis dodano o 20:25 ----------

...jakoś się udało. W ustawieniach SMTP należy podać cały adres mailowy, nick już nie wystarczy.

#22 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1376 posts
  • SkądPoznań, PL

Posted 17 October 2010 - 20:53

Tutaj: http://dl.dropbox.co...pocztowych.pdf adresy popularnych serwerów - gdyby ktoś potrzebował.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users