Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Wektorowa] Problem z polskim znakiem pojedynczym! w Illustrator CS2

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 marca 2006 - 23:15

Mam taki problem, z IllustratoremCS2 i Photoshopem CS2, nie mam polskiego "ń" jeśli piszę w tych programach używając tego znaku zmienia mi go na Helvetica CE (jest ń, ale napisane helvetiką CE, jeśli piszę inną literę z polskim diakrytykiem to wszystko jest ok, tylko ń), problem dotyczy czcionek Type 1 (postscriptowa), klawiatury używam do nich Polish Modified i nie pomaga, zaznaczam, że wszystkie pozostałe polskie znaki są w porządku czyli łśćąę wyświetlają się poprawnie. Co gorsze w InDesign CS2 wszystkie czcionki wyświetlają się i dają napisać poprawnie jedynie Photoshop i Illustrator mają jakiś problem. Kompletnie nie mam już koncepcji co z tym począć, czy ktoś mógłby pomóc?

#2 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marca 2006 - 00:40

Czy problem dotyczy wszystkich fontów Type1, czy tylko fontów z niektórych bibliotek? Klawiatury Polish Modified, czy ogólniej klawiatur Roman, używa się wyłącznie do fontów ze starym kodowaniem przygotowanym pod Quarka US w systemach klasycznych. Może powinieneś właśnie użyć klawiatury CE?

#3 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marca 2006 - 01:21

więc tak, to dzieje się, gdy używam wszystkich czcionek T1 (jakie posiadamy w firmie Bistream oraz Monotype) i tylko przy tym nieszczęsnym ń, nie pamiętam czy tak było wcześniej, ponieważ rzadko zdarza mi się używać w tej chwili czcionek T1 (mamy oprócz tego 2 biblioteki czcionek Open Type i to w zasadzie wystarcza). No ale zaszła taka potrzeba i pojawił się problem, Sprawdziłem CE, ta klawiatura nie działa wogóle z tymi czcionkami niestety... Jest jeszcze coś oprócz tego, że działa poprawnie wszystko w ID CS2, to w Illustratorze 10 pod Tigerem też było testowane i czcionki działają dobrze łącznie z ń. Żeby było jeszcze zabawniej właśnie odkryłem, że przy pisaniu wielką literą Ń, problem nie występuje, czyli zmienia mi helveticę CE, gdy używam jednego znaku: małej litery ń

#4 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marca 2006 - 02:49

Hm, sprawdzę jutro w studio jak to u mnie wygląda.

#5 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marca 2006 - 07:40

ok będę czekał, dzięki
pozdrawiam
robert

[ Dodano: 2006-03-06, 22:53 ]
cóż chyba się nie doczekam ... :cry:

#6 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 marca 2006 - 23:55

Nie, nie, sprawdzone, ale dopiero teraz mam wolną chwilę na forumienie. Tyle, że u mnie działa bez problemu. Fonty Bitstream Theta Type1 i klawiatura Polish Modified. OS X 10.4.5, Illustrator CS 2 i Photoshop CS 2. Czy fonty, których używasz, to fonty pochodzące oryginalnie z płyty, czy może zostały najpierw potraktowane jakimś zFondem może?

#7 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 marca 2006 - 00:19

a już plakałem :-) czcionki podchodzą z oryginalnych płyt, ale jak sądzę problem nie dotyczy tego standardu jakim jest złe kodowanie czcionek Btstream jak sądzę, ponieważ kłopot jest tylko z literą ń i to małą, bo wielką już jest ok i reszta polskich diakrytyków działa. To samo dzieje się z czcionkami Monotype (również jak najbardziej oryginalnymi) Nie były traktowane Zfondem i były zarazem, ponieważ takie próby też odchodziły i nic dalej nie wiadomo czemu jest jak jest. Zadzwoniłem do znajomego z innej firmy, ma też zestaw Monotype u siebie i ma to samo czyli zamienia mu ń na helvetikę lub inny font, ale zrezygnował z tych czcionek bo też kupili mu nowsze... Nie wiem jak Boga co jest... wywalałem preferencje, przestawiałem języki, klawiatury i nic nie pomaga. jest jednak tak, że mam z jakiegoś Digita czcionki URW T1 no i te czcionki normalnie nie mają żadnych problemów jest wszystko...

#8 spear

spear
  • 25 postów

Napisano 13 marca 2006 - 10:05

Miałem podobny problem, z tym, że u mnie dotyczył on większości polskich znaków. Przy naciśnięciu alt+s otrzymywałem "ś" ale w zupełnie innej czcionce (myriad chyba). W wyniku prób i eksperymentów problemu nie wyeliminowałem, ale znalazłem obejście - po prostu nie zwracam uwagi na zmienioną czcionkę i dopiero kiedy mam już gotowy, wpisany tekst ponownie wybierałem z listy interesującą mnie czcionkę trzymając wciśnięty command - wtedy na cały tekst narzuca wybrany font. Nie wiem, czy to jest to o co chodziło... pozdrawiam

#9 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2006 - 10:13

tak problem jakby znajomy jak napisałem tylko samo ń nie działa poprawnie, próbowałem Twojego sposobu, ale niestety u mnie to nie działa dalej ń małe zostaje mi jako Helvetica CE :-(

#10 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 marca 2006 - 11:46

spear, bo potrzebujesz pewnie klawiatur z grupy Roman, czyli na przykład Polish Modified.

[ Dodano: 13-03-06, 11:57 ]
RobertZ, a sprawdź jeszcze jeden trop.

Firma Theta wypuściła na rynek kilka serii swoich płyt. Trzeba sprawdzić symbol na płycie lub grzbiecie pudełka:
- Bitstream Theta 500 (czarna): powinien być symbol BT008QBA. Jeśli jest BT002QBA lub BT004QBA, to masz starą wersję.
- Bitstream Theta 350 (żółta): powinien być symbol BT005QBA. Jeśli jest BT003QBA, to masz starą wersję.

#11 phud

phud
  • 4 postów

Napisano 21 czerwca 2006 - 08:25

zakończenie Witam, Bardzo jestem zainteresowanym tym, czy udało się rozwiązać ten problem z "ń". Borykam się z tym od kilku dni. pozdrawiam, phud

#12 duzers

duzers
  • 163 postów
  • SkądDolny Śląsk

Napisano 14 sierpnia 2006 - 17:33

Mam to samo ... Zainstalowałem prze FontBooka fonty Type1 z firmy Theta starsza wersja i nie mam w photoshopie (ang) żadnych polskich znaków (tylko ł i ó). Poradzcie od czego zacząć bo nie mogę normalnie pracować !!!

#13 wojtekawm

wojtekawm
  • 67 postów
  • SkądWawa

Napisano 14 września 2006 - 19:51

He... widze ze jest nas tu paru... :) Wiec czy ktos juz znalazl lekarstwo na 'ń" ????? TEZ go szukam!!! :( Nawet zrobilem PDFka dla testu dla innych. U MNIE niestety BRAK! :(

#14 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 września 2006 - 19:59

jak na razie brak rozwiązania :-(

#15 dareks9

dareks9
  • 268 postów
  • SkądKatowice

Napisano 14 września 2006 - 20:05

Zainstalowałem prze FontBooka fonty Type1 z firmy Theta starsza wersja i nie mam w photoshopie (ang) żadnych polskich znaków (tylko ł i ó). Poradzcie od czego zacząć bo nie mogę normalnie pracować !!!

Twój problem to jednak nieco inna sprawa. Nie masz prawie wszystkich polskich znaków, a tu chodzi tylko o ń.

Jak rozumiem pracujesz na CS2. Jeśli tak, to do pracy ze starszymi fontami stosuj starszą klawiaturę Programisty Roman. Było o tym kilka wątków na Forum. Klawiatura Polish Pro obsługuje dobrze fonty Unikodowe.

Pozdrawiam

#16 RobertZ

RobertZ
  • 745 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2006 - 00:38

[ Dodano: 13-03-06, 11:57 ]
RobertZ, a sprawdź jeszcze jeden trop.

Firma Theta wypuściła na rynek kilka serii swoich płyt. Trzeba sprawdzić symbol na płycie lub grzbiecie pudełka:
- Bitstream Theta 500 (czarna): powinien być symbol BT008QBA. Jeśli jest BT002QBA lub BT004QBA, to masz starą wersję.
- Bitstream Theta 350 (żółta): powinien być symbol BT005QBA. Jeśli jest BT003QBA, to masz starą wersję.

Rozwiązanie problemu małego ń w którego prawidłowym zdiagnozowaniu pomogli Heidi i dareks9. Problem leży w starszej wersji czcionek Bitstream, należy z tym zwrócić się do dystrybutora czcionek... czyli Theta

#17 dareks9

dareks9
  • 268 postów
  • SkądKatowice

Napisano 15 września 2006 - 00:45

Rozwiązanie problemu małego ń w którego prawidłowym zdiagnozowaniu pomogli Heidi i dareks9. Problem leży w starszej wersji czcionek Bitstream, należy z tym zwrócić się do dystrybutora czcionek... czyli Theta

Na razie wiemy, że fonty z płytki o numerze BT008QBA są OK, a fonty z płytki o numerze BT004QBA mają kłopoty z "ń". Nie wiemy niestety jak to wygląda w przypadku innych edycji starszych fontów Thety. (Ile było edycji?)

#18 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 września 2006 - 00:48

trzy czarnej i dwie żółtej

#19 Smack

Smack
  • 6 postów
  • SkądToruń

Napisano 20 października 2006 - 13:05

A jeśli napisałbys w TextEdit cały tekst (z ń włącznie), narzucił mu wybraną czcionkę i wlepił do PS lub Illustratora? Trochę to upierdliwe, ale wówczas nie powinno by kłopotu z tą nieszczęśliwą literką... Ciekawe, czy ta uwaga była trafna ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych