Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

- - - - -

OSX 10.3.9 wer. Ang i Classic 9.2.2 Pol

• Please log in to reply
26 replies to this topic

#1 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Posted 06 May 2005 - 20:42

Kiedy kupilem Quick Silvera to mailem 10.2.6 i na drugiej partycji 9.2.2 (jako Classic enviroment) oba po polsku. Teraz mam 10.3.9 po angielsku a na tej drugiej partycji nie ruszalem tego 9.2.2 i on jest wciaz po polsku, ale nie dziala jako classic env. Mam info ze niezgadza sie wersja jezykowa. Jak na to poradzic zeby nie zmieniac wersji jezykowej OSX i nie instalowac 9.2.2 ?

#2 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 07 May 2005 - 19:07

Nie jestem pewien czy takiej odpowiedzi oczekujesz, ale u mnie podobna sytuacja (tyle ze ang OSX i spolszczony Classic) skonczyla sie reinstalacja Classica...

#3 Mac_Abra

Mac_Abra
  • 674 posts
  • Skądsskątowni

Posted 07 May 2005 - 20:02

mam podobny problem... i podobne przeczucia (OSy 9.2.2 PL i 10.3.8 International, i się nie lubią :? )

#4 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 posts

Posted 07 May 2005 - 20:40

U mnie też dokładnie to samo. Jak się reinstaluje Classica? Po prostu jeszcze raz załadować z płytki z polonizatorem folder z 9.2PL?

#5 orzels

orzels
  • 759 posts

Posted 10 May 2005 - 01:01

Ja po prostu wrzucilem plytke instalacyjna os 9.2.2 (US) i zainstalowalem system ze standardowymi ustawieniami. Potem, po ponownym uruchomieniu okazalo sie ze system odkopal sobie wszelkie ekstenszyny i inne cuda poinstalowane wczesniej. Jedyna smiesznostka ktora pozostala po spolonizowanej wersji Classica to niektore komunikaty oraz komendy w okienkach. Nawet smisznie to wyglada... Ale przynajmniej pozniej dziala z OSX. Uwaga jedna - chyba znaczaca: eksperymenty z OS 9.2.2 wykonywalem PRZED zainstalowaniem OSX. Nie wiem jak sie zachowa komputer kiedy na dysku znajduje sie juz zainstalowany OSX. Wedle logiki, powinien nie zauwazyc innych systemow i uruchomic Classica... Ratunkiem wtedy jest uruchomienie z plyty instalacyjnej OSX, przejscie do DiskTool i wybranie ktory znaleziony na dyskach system ma byc uruchomiony po restarcie. Ciekawostka: jesli zmienisz sobie czcionke systemowa na jakas z polskimi znakami, system automatycznie rozpozna Twoje niecne zamiary i podsunie Ci dialogi w Finderze (daty itp) w... jezyku czeskim. Taka to swiadomosc konstruktorow Apple odnosnie Centralnej Jewropy... ;P

#6 devilia

devilia
  • 1872 posts
  • SkądDziałdowo, PL

Posted 10 May 2005 - 07:49

Spokojnie mozna instalowac Classica na dysku z OS X - systemy sa w oddzielnych folderach i w zadnym stopniu sie nie nakladaja - ewentualnie jesli nie bedzie chcial od razu wstawac OS X mozna zmienic ustawienia w Startup Disk. Nawet apple o tym pisze ;)

#7 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 posts

Posted 10 May 2005 - 12:22

Spokojnie mozna instalowac Classica na dysku z OS X - systemy sa w oddzielnych folderach i w zadnym stopniu sie nie nakladaja - ewentualnie jesli nie bedzie chcial od razu wstawac OS X mozna zmienic ustawienia w Startup Disk. Nawet apple o tym pisze ;)

Ja tak mam, co więcej, mam dwa foldery z Classiciem, jeden PL drugi ENG. No i niestety nie moge wystartować Classica z Teczki Systemowej... Musze startować angielski. Wie kto jak to rozwiązać, albo żeby przynajmniej można było polską mape klawiatury używać.

#8 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2005 - 21:45

Pobierasz polskie skrypt, fonty i klawiatury ze strony SADu. Klawiatury i skrypt wrzucasz do teczki Appearances w teczce systemu klasycznego, a fonty do teczki Fonts. No i masz Classika z polskimi klawiaturami.

#9 _sys

_sys
  • 2046 posts
  • SkądB-stok i okolice

Posted 16 September 2005 - 22:03

Klawiatury i skrypt wrzucasz do teczki Appearances w teczce systemu klasycznego, a fonty do teczki Fonts. No i masz Classika z polskimi klawiaturami.

Nie wiem jak to jest z polskim Classiciem w Xie, ale na normalnym OS 9 skrypt i klawiatury trzeba wrzucić do teczki System.

#10 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 September 2005 - 22:08

W "normalnym" OS 9 owszem, ale jeżeli pracujesz z poziomu OS X to Finder widzi walizeczkę System jako plik i nie można nic do niej wrzucić. Stąd obejście w postaci wykorzystania teczki Appearances, żeby umożliwić modyfikację systemu klasycznego na maszynach, których nie da się uruchomić pod kontrolą OS 9.

#11 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 11:04

mam 1 dysk i tigera, ktorego nie chce odinstalwywac, a chcialbym miec tez classica czy mam dorobic partycje, itamdal os9? czy moze moga byc razem? dzieki

#12 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2005 - 11:17

Spokojnie oba systemy mogą funkcjonować na jednej partycji - w niczym to nie przeszkadza.

#13 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 13:54

no to suoer, czyli normalnie go odpalic z tigera i zalintalowac, a czy przy starcie trzeba cos przytrzymac zeby wybrac system? interface classika jest niesmiertelny :D

#14 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2005 - 13:58

Zainstalować? No, tylko w przypadku komputera, który da się uruchomić spod OS 9.. W przypadku nowszych maszyn pozostaje Ci tylko skopiowanie już zainstalowanej teczki systemowej z innego Maczka. A co to za maszyna?

#15 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 14:07

hmm, powerbook 1,5 da sie dac go tu? kurcze, bardzo bym chcial mam ta opcje w tigerze classic, ale to nie to samo:)

#16 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2005 - 14:14

Nie, pozostaje Ci tylko środowisko Classic - te komputery nie uruchamiają się pod kontrolą OS 9.

#17 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 14:17

chyba mam skad skopieowac, moj najomy ma stcionarne g4 z 9, a dokladnie o ktore foldery chodzi?
i gdzie je dac:)
dzieki

[ Dodano: 2005-09-17, 15:18 ]
acha
czyli lipton, no szkoda... :(

[ Dodano: 2005-09-17, 15:25 ]
dla pewnosci:)

nie uda sie odpalic classic nawet gdy przekopiuje z innego kompa, tak?

#18 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2005 - 14:32

Tak, ten komputer pracuje wyłącznie pod kontrolą Mac OS X i to w wersji co najmniej 10.3.3 (lub nawet 10.3.7 - trudno dokładnie określić model po samym zegarze). A skopiować musisz teczkę o nazwie "System Folder" i wrzucić ją na swój dysk, na przykład do katalogu głównego dysku.

#19 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 14:50

no ok, ale jak juz to skopiuje i odpale to badzie dzialac? "Tak, ten komputer pracuje wyłącznie pod kontrolą Mac OS X" czyli bedzie tylko jako srodowisko classic a pb jest nowy z ostaniego rzutu, ma 9 miesiecy

#20 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2005 - 16:50

Jeżeli ma 9 miesięcy, to może pochodzić zarówno z ostatniego (produkowane od stycznia 2005 roku, wymagany 10.3.7) jak i przedostatniego (produkowane między kwietniem a grudniem 2004 roku, wymagany 10.3.3) rzutu. Ale niezależnie od tego Mac OS 9 może być na nim używany wyłącznie jako środowisko Classic.

#21 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 17:14

ok, dzieki, juz wszystko wiem:) a czy jest taka opcja w nim zeby pulpit byl jak 9 tak np. jak w virtualpc? czylo tlo i foldery?

#22 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2005 - 17:21

Hm, a nie jest tak? Czego Ci brakuje na biurku?

#23 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 17:36

desktop mam osx, tylko listwa i applikacja pojawia sie z 9 moze za duzo wymagam;) poprostu bardzo podaba mi sie 9 wizualnie i tak kombinuje dziki wogole za pomoc:)

#24 Heidi

Heidi
  • 830 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 September 2005 - 17:58

Erm, to ja chyba nie bardzo rozumiem :) Po włączeniu Classika chciałbyś, żeby zmieniał się również wygląd Biurka, tak? Nie tylko wygląd okien programów klasycznych, ale również znaczki teczek na Biurku?

#25 macgregor

macgregor
  • 45 posts
  • Skądkrakow

Posted 17 September 2005 - 18:25

noo:) chcialem miec calego,wiadomo, a jak srodowisko to tez biurko:) ale chyba sie nie da hehe a te całe themes zminiajace 0SX to lipa no nic:) zadowolesie tym:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users