Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowa klawiatura Apple z układem jak w MacBooku

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 bash3r

bash3r
  • 140 posts
  • SkądParyż / Świnoujście

Posted 05 February 2008 - 17:21

Witam. Orientuje się ktoś czy istnieje nowy model klawiatury apple z 'tyldą (~)' koło litery 'Z' ? Taki układ mam w MacBooku. Z tego co widziałem to te nowe mają tyldę w rzędzie z cyframi, a mi nie chce się przyzwyczajać co chwilę do nowego układu :P Jeżeli istnieje to gdzie można ją zakupić ? Pytałem jakiś czas temu w iSpocie ale nie orientowali się :/ Z góry dzięki :)

#2 Mundek

Mundek
  • 37 posts
  • SkądChełm

Posted 05 February 2008 - 17:30

W nowe klawiaturze apple (tej aluminiowej) jest tylda kolo litery Z.

#3 adamouse

adamouse
  • 389 posts

Posted 05 February 2008 - 17:36

Po rzucie oka na moj kb potwierdzam slowa Mundka :)

#4 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 05 February 2008 - 17:43

macie bezprzewodowe, czy przewodowe? U mnie nic takiego nie ma obok z, jest tylko szift, option, x i s ;P Mam przewodowke, jakby co ;)

#5 JARIK

JARIK
  • 323 posts

Posted 05 February 2008 - 17:50

Potwierdzam słowa "adamouse" który potwierdza słowa "Mundka". Na potwierdzenie słów wstawiam tyldę "~"

#6 iMark

iMark
  • 1249 posts
  • SkądGlobalna wioska

Posted 05 February 2008 - 18:08

W poprzednich klawiaturach ( białych ) zarówno w wersji USB jak i Bluetooth tylda znajduje się obok Z.

#7 bash3r

bash3r
  • 140 posts

Posted 05 February 2008 - 18:33

iMark starą mam, ale chciałem nową zakupić.
Panowie macie bezprzewodowe czy ze sznurem ? :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Z tego co ja widzę to na wszystkich tylda jest u góry :P

#8 InSiDe

InSiDe
  • 115 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 February 2008 - 20:27

Wersja międzynarodowa ma tyldę po lewej stronie, koło klawisza "z", i enter jest pionowy. W amerykańskich klawiaturach (US) tylda jest obok klawisza "1" a enter jest poziomy jak shift (i nad nim się znajduje). Całe zamieszanie wywołane jest tym, że większość klawiatur USB sprzedawanych w naszym kraju to tak na prawdę klawiatury amerykańskie, a nie międzynarodowe. Te (US) od zawsze mają klawisz ukośnika lewego (\) ponad enterem.
  • bash3r likes this

#9 Mundek

Mundek
  • 37 posts
  • SkądChełm

Posted 05 February 2008 - 20:59

Klawiatura przewodowa. Nie wiem mi taką dali razem z iMac'iem. Na potwierdzenie daję zdjęcie.http://mundek.cba.pl/DSC00301.JPG (kliknąć prawym przyciskiem i wybrać pobierz wskazany plik bo nie chce mi się uploadować na jakiś serwer).

#10 JędrekMac

JędrekMac
  • 1712 posts
  • SkądŁódź

Posted 05 February 2008 - 21:03

ja mam tyldę koło "Z", to znaczy ze mam miedzynardową?

#11 adamouse

adamouse
  • 389 posts

Posted 05 February 2008 - 21:46

Mam klawiaturę przewodową - moją kupowałem w zeszłym roku w iSpot, więc pewnie takie tam sprzedają (z tyldą przed "Z"), choć jedyna próbka z jaką mam osobiście do czynienia nie pozwala wnioskować statystycznie o całej populacji kb w iSpot ;) Pozostaje common sense i poproszenie w sklepie o rozpakowanie sprzętu przed zapłaceniem.

#12 InSiDe

InSiDe
  • 115 posts
  • SkądWrocław

Posted 05 February 2008 - 22:02

Tak Jędrku, masz klawiaturę z międzynarodowym układem klawiszy na klawiaturze. Jak pisałem, cały świat który nie ma swoich wyjątkowych klawiatur (czyli tak na prawdę bardzo niewielka jego ilość ;]) korzysta właśnie z takiego - międzynarodowego - układu. Jednak Polska i Polacy jak zawsze nie mogą normalnie, więc u nas przyjęło się używać klawiatur stricte amerykańskich. Stąd to zaskoczenie. Pozdrawiam.

#13 bash3r

bash3r
  • 140 posts

Posted 05 February 2008 - 23:59

adamouse ... jest problem :P Ja najbliższy iSpot mam w Poznaniu a to spory kawałek :P Zamawiając zastrzegę sobie, że chcę z międzynarodowym układem ;) Może spełnią moje wymagania :P Dzięki za wyjaśnienie mi problemu :)

#14 marad_co

marad_co
  • 450 posts
  • SkądEU

Posted 06 February 2008 - 00:50

Klawiatury z pionowym enterem to uklad brytyjski

#15 InSiDe

InSiDe
  • 115 posts
  • SkądWrocław

Posted 06 February 2008 - 16:21

Nie marad. Układ brytyjski różni się dość znacznie. Przede wszystkim ma znak funta w miejscu, gdzie Ty masz małpę (czyli pod klawiszem 2). Poza tym, układ brytyjski, tak jak i amerykański, ma tyldę na lewo od klawisza 1. Powinieneś więc napisać, że układ brytyjski także ma ukośnik obok entera, a nie nad nim.

#16 marad_co

marad_co
  • 450 posts
  • SkądEU

Posted 06 February 2008 - 16:48

Nie prawda. Znak funta jest pod klawiszem 3, poza tym ja mam w swoim MB PRO uklad brytyjski i mam tylde obok klawisza z. Jakies pytania ? Poza tym uklad brytyjski nie moze miec ukosnika nad klawiszem enter bo jak napisalem jest pionowy i nad nim jest klawisz backspace

#17 adamouse

adamouse
  • 389 posts

Posted 06 February 2008 - 21:15

adamouse ... jest problem :P Ja najbliższy iSpot mam w Poznaniu a to spory kawałek :P
Zamawiając zastrzegę sobie, że chcę z międzynarodowym układem ;) Może spełnią moje wymagania :P

Dzięki za wyjaśnienie mi problemu :)

To ja proponuje skorzystanie z tak prehistorycznego urzadzenia jak telefon, ewentualnie bardziej nowoczesnej formy komunikacji jak email. Mozesz tez poprosic ich o przyslanie zdjecia kb, tak by miec 100% pewnosci, ze dostaniesz to co chcesz. Podobno chlopaki w Poznaniu maja dobra opinie (takie plotki chodza po forum), wiec moze Ci zrobia dobrze, jak ich ladnie poprosisz ;)

#18 bash3r

bash3r
  • 140 posts

Posted 06 February 2008 - 23:40

A no już współpracowałem z "załogą" z Poznania (przy zakupie MacBooka i wymianie złej przejściówki do zew. monitora - nawet zwrócili różnicę w cenie) i muszę powiedzieć, że plotki są prawdziwe :) Super załoga :) Jednak wracając do tematu ... już dzwoniłem ale to do Warszawy (bo będę tam w przyszłym tygodniu) i Pan mi powiedział, że nie ma pojęcia o co mi chodzi i że klawiatura to klawiatura :P Albo się przejdę osobiście, albo zamówię z Poznania :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users