Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

stała szerokość okna Findera?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Malcolm_x

Malcolm_x
  • 165 postów
  • SkądOstrów Wlkp/Poznań

Napisano 05 lutego 2008 - 11:35

Witam Czy wie ktoś mozę jak zrobić aby w finderze zawsze po otwarciu była stała szerokość okna? W tej chwili za kazdym razem jak otwieram mam dosyć male okno i musze powiekszac. Moze jest taka opcja ktora ulatwi :) Z gory dzieki :) PS. To forum to blogoslawienstwo dla poczatkujacego :)

#2 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 05 lutego 2008 - 12:07

Mac OS zapamiętuje wygląd okien Findera. To znaczy, jak otwierasz okno z doka, np. "dokumenty", albo otwierasz okno klikając w ikonę dysku, to powinno otworzyć się zawsze tak jak za poprzednim razem. Klikasz, ustawiasz sobie jak chcesz wszystko widzieć, następnie klikasz w puste miejsce okna, żeby nic nie było zaznaczone i klikasz na ikonkę kółka zębatego na belce, albo prawym klawiszem (lub z ctrl) na pustej przestrzeni okna i wybierasz Pokaż opcje widoku. Tam możesz sobie wszystko poustawiać i kilkasz Użyj jako domyślnych. Tak samo z z głównym oknem Fidera, tym otwieranym z doka. Generalnie jakiej wielkości zostawisz okno przy zamykaniu, takie powinieneś mieć przy ponownym otwieraniu. Natomiast jeśli tworzysz np. nowy katalog na biurku i chciałbyś aby jego okno otwierało się w określonym rozmiarze to sorry, ale ja nie wiem :-) Może ktoś wymyslił do tego jakiś programik lub plugin, a może w konsoli trzeba wpisać jakiś magiczny tekst, a może sie nie da...

#3 iBodo

iBodo
  • 265 postów
  • SkądW-wa

Napisano 05 lutego 2008 - 13:04

Wystarczy, że otworzysz okno Findera ustawisz taką wielkość jaka ci odpowiada, minimalizujesz je, maksymalizujesz, zamykasz i przy kolejnym otwarciu powinieneś dostać identyczne jak to które ustawiłeś.

#4 Yellowfrog

Yellowfrog
  • 1 548 postów
Napisano 05 lutego 2008 - 13:40

Wystarczy, że otworzysz okno Findera ustawisz taką wielkość jaka ci odpowiada, minimalizujesz je, maksymalizujesz, zamykasz i przy kolejnym otwarciu powinieneś dostać identyczne jak to które ustawiłeś.

Ale dla nowego okna się nie da... (np tworzysz teczkę na pulpicie i otwierasz ją... i żeby miała szerokość okna od razu taką jak ustawiłeś dla np. głównego okna findera) Albo ja nie umiem.

#5 iBodo

iBodo
  • 265 postów
  • SkądW-wa

Napisano 05 lutego 2008 - 13:45

Musisz do każdego okna ustawić oddzielnie. Sam nie znam metody żeby zadać określony rozmiar wszytkim możliwym oknom.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych