Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ciągłe chłodzenie Macbooka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacek_

jacek_
  • 70 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 lutego 2008 - 08:04

Od kilku dni dzieje się coś dziwnego z moim Macbookiem. Już po kilku minutach od włączenia uruchamia się wentylator i nie przestaje działać. Nie robię nic wymagającego, wystarczy włączone Safari i Mail.app. Nigdy wcześniej to się nie zdarzało, zawsze wentylator włączał się po kilkunastu minutach pracy i to tylko na chwilę. Mam 10.5.1, CD 1,83. Czy ktoś wie jak dać sobie z tym radę?

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 lutego 2008 - 08:43

sprawdz w narzedziu monitor aktywnosci ktore narzedzie sie wychyla - RAM, CPU... i sie pochwal nam w sumie safari i mail na 10.5.1 moga poki co powodowac tez takie wpadki

#3 jacek_

jacek_
  • 70 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 lutego 2008 - 15:21

Okazało się, że to Spotlight próbuje indeksować moje pdfy. Rozwiązanie znalazłem na forum. Dzięki.

#4 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 20:27

Witam, u mnie pojawił się dokładnie taki sam problem. Zauważyłem, że od wczoraj wentylator załącza się zaraz po włączeniu komputera i pracuje non stop nawet gdy wszystkie programy są wyłączone. Przy włączonym FF zużycie procesora oscyluje w okolicach 52%, temperatura około 65 - 70 stopni. Może ktoś powiedzieć coś więcej odnośnie indeksowania pdf-ów? Niestety nie udało mi się znaleźć nic konkretnego na forum. MacBook Proc: 2.1 GHz Intel Core 2 Duo Max OS X 10.5.6 EDIT: Udało się odnaleźć winowajcę, był nim proces: PrntJobMgr, który co ciekawe w monitorze aktywności był "pod" użytkownikiem "_lq". Ktoś wie może co to jest? :)

#5 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 20:49

Mnie to wygląda na Print job manager, a użytkownika _lq nie znam, może masz drugie konto z taką nazwą ? Może znajdź ten program i sprawdź, czy jest potrzebny, potem go wywal. U mnie w systemie nie ma czegoś takiego, ale mam 10.4, może w 10.5 jest.

#6 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 20:58

Na MacBooku jest tylko jeden użytkownik. Szczerze powiedziawszy to pierwszy raz na oczy widzę ten program. Coś tam dzisiaj rano drukowałem ale zastanawia mnie, dlaczego on załączył się po ponownym uruchomieniu komputera. Teraz sprawdzałem i na 4 uruchomienia nie włączył się*ani razu.

#7 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 21:03

O, pierwsze co Ci zaproponuję to stworzenie sobie konta Admin'a a swoje konto zamienić na standardowe. Unikniesz w ten sposób wielu niejasnych sytuacji. To podstawowa zasada bezpieczeństwa, polecana przez wszystkich bardziej światłych ludzi, dająca największą pewność. W świecie UNIX'a to ponoć standard. A jak instalowałeś drukarkę ? może wtedy się podpiął, ale dlaczego jako użytkownik _lq ? nie znam się aż tak na tych sprawach. Może z kolei program ma prawa dostępu użytkownika, który go napisał, a był nim _lq. Nie wiem.

#8 Churchill

Churchill
  • 81 postów

Napisano 24 stycznia 2009 - 23:20

Ok dzięki za informację i za pomysł z kontem Admina - chętnie wprowadzę to w życie.

#9 ZIELAQ1

ZIELAQ1
  • 9 postów

Napisano 19 listopada 2009 - 20:44

witam mam podobny problem, wentylator w moim macbooku ciagle pracuje, wlacza sie odrazupo nacisnieciu przycisku power, w istat pokazuje predkosc 000 obrotów... co zrobic z tym fantem?? wymiana wentylatora??

#10 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 20 listopada 2009 - 04:11

sciagnij sobie SMC Controller Fan i staw sobie jak chesz wiatraki

#11 ZIELAQ1

ZIELAQ1
  • 9 postów

Napisano 20 listopada 2009 - 08:15

niestety bez skutku 000 rpm a wentylator ciagle pracuje, nie mozna niczego z nim zrobic, a moze po prostu trzeba w nim cos wyczyscic?

#12 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 20 listopada 2009 - 13:49

tego bez rozbierania sie nie dowiesz. ale wystartuj z innego dysku lub z płyty i zobacz czy jest tak samo.

#13 ZIELAQ1

ZIELAQ1
  • 9 postów

Napisano 20 listopada 2009 - 22:15

no wlasnie rozbieralem i na nowo podociskalem kosci we wtyki... iFixit:) radowany zlozylem maczka i... wciskam power i dalej szlifierka:( jutro sprawdze czy wystartuje z plyty albo reinstal systemu:/ jak dobrze pamietam problem pojawil sie po instalacji windowsa przez parallers desktop ale nie jestem tego pewien.

#14 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 21 listopada 2009 - 01:16

Zainstaluj smcFanControl i sprawdź jaką pokazuje temperaturę CPU. Jeżeli tepm. jest w normie (powiedzmy 50-65 st. C) a wentylator cały czas ostro świdruje, to możesz obciąc obroty wpisując w terminalu (musisz mieć zainstalowany i odpalony smcFC): /Applications/smcFanControl.app/Contents/Resources/smc -k F0Mx -w 3840 dzięki temu obetniesz rpm do 3600. W tym wypadku wybranie prędkości z menu programu nie ma takiej mocy jak komenda w terminalu. Komenda z terminalu "na sztywno" ustawia prędkość jaką wybrałeś. Jeżeli to zadziała i obniżysz obroty to znaczy że masz kontrole nad wiatrakiem a problem leży pewnie gdzieś w sferze softwareowej. Pozdrawiam.

#15 ZIELAQ1

ZIELAQ1
  • 9 postów

Napisano 22 listopada 2009 - 07:00

niestety nie działa przez komende:( brak reakcji

#16 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 22 listopada 2009 - 10:36

no to teraz juz wiesz, ze to nie brud i kurz. nie mam windows przez parallels ale podejrzewam ze to jest przyczyną. odpal safe boot (z sziftem zaraz po gongu startowym) i posluchaj wiatrakow..

#17 gilson8

gilson8
  • 68 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 01 grudnia 2009 - 22:45

u mnie jest za to inny problem. czy to normalne ze przy 96-100C (iStat) wentylator chodzi z predkoscia 1998rpm?? mam macbooka pro unibody z sl, boje sie zeby sie nie spalil. wczesniej nie mialem takiego problemu, wentylator mogl chodzic nawet 3500-4000rpn ale temp nigdy nie przekroczyla 90C.

#18 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 02 grudnia 2009 - 16:37

Na moje taka temperatura to dużo za dużo... Mi średnio się trzyma na 50 stopniach a przy 70 jakoś*zaczynają już*wiatraki się rozpędzać. Przy dłuższych obciążeniach sam włączam smcfancontrol na max bo po co mam go grzać.

#19 ZIELAQ1

ZIELAQ1
  • 9 postów

Napisano 21 grudnia 2009 - 15:54

witam ja ponownie, kupilem nowy wentylator wymienilem i rozczarowanie dalej pracuje... i co teraz jakie jest prawdopodobienstwo ze spalilo sie cos na plycie glownej??

---- Dodano 21-12-2009 o godzinie 19:35 ----
czytalem na forach i doczytalem ze smc odpowiada za sterowanie wentylatorami mozliwe ze starsza wersja efi zmini te ustawienia ale jak to poproawic?

#20 ZIELAQ1

ZIELAQ1
  • 9 postów

Napisano 23 grudnia 2009 - 22:43

dodam jeszcze ze zrobilem reinstal systemu reset smc i ramow, mam coolbooka i nic, a moze ktos wie jakie poczynania serwisowe trzeba uczynic ?? moze to kwestia czyszczenia jakiegos sensora ??

#21 grx

grx
  • 55 postów
  • Skądznienacka

Napisano 12 lutego 2010 - 02:17

Witam.
U mnie pojawił się taki problem że mój Macbook ma jakby tylko dwie szybkości wentylatora.
Jedna to około 1800RPM gdy temperatura schodzi poniżej 58'C i druga prędkość to maksymalne 6200RPM kiedy temperatura zaczyna przekraczać 60'C.

Robiłem SMC reset,
badam iStatem procesy i temp.
użycie CPU jest średnio 10% na obu rdzeniach
Mam Fan Controller i z wykresu wynika że wiatrak powinien stopniowo podnosić obroty w miarę wzrastania temperatury. Tak się nie dzieje.
Oto panel z wykresem a na dole odczyt z wiatraka ile RPM przy danej temp.

Dołączona grafika

Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem?

Proszę o pomoc

Szumi mi już w głowie od tego ciągłego chłodzenia lapa :)

Pozdrawiam

Grzesiek.

#22 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 03:14

Jesli wam szumi polecam najlepsza podkladke chlodzaca do kazdego z modeli MB MBO jak i Air Tak wiec firma zwie sie NZXT moze jest wam znana z produkowania obudow do komputerow tuningowych. Powstaly 2 modele CRYO S - przeznaczony jest do lapow od 13 do 15 cali czyli MB Unibody White, Air, MBP 15' CRYO LX - to juz grubszy temat 17'-19' cali takze posiadacze przegrzewajacych sie MBP tak jak i ja beda zadowoleni. Kiedys posiadalem podstawke Revoltec 3000 z 3 wiatrakami to to bylo dmuchanie a nie chlodzenie. Naprawde polecam. Cena moze odstraszyc ale coz zrobic innego jak sie lap przegrzewa wiadomo ze mozna podniesc w SMC Fan rpm wiatrakow ale szybciej sie zajada

#23 kamodj

kamodj
  • 63 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 09:40

Panowie,nie czarujmy się, chłodzenie w mac'ach jest wadliwe i słabe. Dzisiaj wpadłem na genialny pomysł jak ochłodzić swojego maczka. Uwaga- spokoj- 50stopni obciazenie youtubem full HD - 80-85 Po niewielkiej modyfikacji spokoj- 40-45 obciążenie yt ful HD - 65. Jak tego dokonałem? w iście domowy sposób. 1.wymiana pasty termo REVOLTEC (wiem ze słaba ale tez testowałem MX-4 i wypadła 2x gorzej) jak tego dokonujemy? otóż minimalne ilosci nakladamy stawiajac mikroskopijne wrecz kropki na wyczyszconej powierzchni procesora. stawiamy zazwyczaj około 5 (4 brzegi i środek) UWAGA! Nałożenie zbyt grubej warstwy pasty spowoduje skuteczną izolacje a nie oddawanie ciepła. Pasta ma jedynie pokryć nierówności aby 100% oddawało ciepło. następnie nie wkręcając jeszcze śrubek czy kołków od radiatora kołujemy nim tak aby pasta sama rozprowadzila się po procesorze. Dlaczego? a.nie ędzie mikro pęcherzyków powietrza b.nadmiar pasty wypłynie po bokach procesora (oczywiscie nie bedą to ogromne ilości ale pewnie z połowa takiej malutkiej kropki tak. 2.wkrecamy śrubki idealnie po równo. tzn lewy górny róg jeden obrót,prawy dolny róg jeden obrót.Może i błache ale każy szczegoł ma znaczenie. 3.w Macbook i chyba też w macbook pro papierową taśmą zaklejamy wloty powietrza pod klawiaturą. Chcemy wymusić pewien obieg powietrza. mam na mysli pobieranie go z tyłu macbooka white/pro tam gdzie są wloty świerzego powietrza. 4.wycinamy wąski i nie gruby pasek ze zwykłej gąbki do kąpieli. grubość w zależności od upodobań jak bardzo chcecie go przydusic. Wkładamy tę gąbkę miedzy wlot a procesor (ci którzy rozbierali macbook'a wiedzą gdzie jest to miejsce). 5.składamy nasz sprzęt i w smcFanControll ustawiamy minimalne obroty na poziomie 2500rpm- jeśli wiatrak jest sprawny powinien być niemal niesłyszalny (praca dysku bywa głośniejsza) a to zapewni namskuteczne wyciaganie ciepłego powietrza i zasysanie zimnego. 6.Dla czego akurat aż tak spartańskie podejscie? Bo Apple spieprzyło ten typ chłodzenia,dziwne że inne laptopy w stresie nagrzewają się do 50-60stopni a ten grzeje do 80-90. TESTOWAŁEM KOMPUTER MOJEJ KOBIETY ASUS Z PROCESOREM i5 NA FULL OPCJI W DEAD ISLAND ;) więc wiem co mówie. Zresztą dokładnie taki sam zabieg wykonałem w MacMini - rezultat? - 2x chłodniejszy - 2x cichszy poprzez wymuszenie tuneli powietrznych skutecznie odizolowanych od zewnętrznego świata ;). Pozdrawiam Powodzenia :)

#24 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 02 kwietnia 2013 - 10:26

Po pierwsze, odswiezyles temat sprzed 3 lat. Po drugie, Wymiana pasty termoprzewodzacej to swietny sposob na schlodzenie laptopa, to fakt, ale... W tym co napisales jest kilka rzeczy ktore sa bzdurne. Zaklejenie tasma otworow pod klawiatura spowoduje problem, bo tedy MBP pobiera zimne powietrze. Z tylu jest otwor WYLOTOWY. Wsadzenie tam czegokolwiek spowoduje akumulacje energii cieplnej - wzrost temperatur. P.S. Zadne z tych temperatur nie sa rewolucyjne. U mnie w MBP temperatury w spoczynku oscyluja wokol 35 stopni a podczas ogladania YT w HD w okolicach 48-49 stopni. Nie zmienialem w nim pasty.

#25 michał1985

michał1985
  • 229 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 kwietnia 2013 - 10:57

@ kamodj - Myślisz, że sztab inżynierów Apple źle zaprojektował chłodzenie w tym MacBooku i sam musiałeś to poprawić gąbkami kąpielowymi ? Nie rozśmieszaj mnie. Jeśli jednak na serio tak myślisz to pisz CV i wysyłaj do Cupertino, bo tam szukają takich kreatywnych ludzi.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych