Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MBP wifi i slaby sygnal

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 moyshesh

moyshesh
  • 18 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 00:48

Hej, mam pytanko. W miejscu, ktorym jestem zalozona jest otwrta siec bezprzewodowa, z ktorej mozna korzystac. Problem, ze sygnal nie dociera za bardzo do mojego pokoju (raz jest, raz nie ma) i musze latac z laptopem. Jakie rozwiazanie polecacie, zeby zwiekszyc czulosc? Jakies karty na USB? dzieki

#2 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 lutego 2008 - 01:11

raczej polecam kupienie sobie albo:

1. routera wifi który ustawisz w tryb bridge i będziesz siedział na kablu
2. repeatera takiego jak ten np: Linksys.com - Products/Wireless/Basic Networking/Range Expanders & Antennas/WRE54G, który wkłada się to gniazdka, wciska auto config i cieszysz się dobrym zasięgiem [mam w domu taki bajer, polecam bo sprawdza się*rewelacyjnie]

inaczej bez ingerencji w samą kartę w laptopie [dołożenie do niej jakiejś antenki wyprowadzonej na zewnątrz - gdzieś widziałem tutorial]] raczej się nie obejdzie.

Ewentualnie coś takiego możesz sobie sprawić jeszcze:

Sieciowka aktywna - Linksys - sieci bezprzewodowe - sieci bezprzewodowe 802 11n: Linksys Wireless N USB Adapter WUSB300N - Sklep internetowy Komputronik.pl

tylko nie wiem czy to z Maciem zadziała, no i mimo wszystko jest to na kablu i tracisz mobilność.

Z tego wszystkiego na prawdę polecam ten repeater

#3 moyshesh

moyshesh
  • 18 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 19:05

ok, dzieki bardzo, znalazlem przy okazji eksplracji budynku pare takich expanderow
[url=http://www.broadbandbuyer.co.uk/Shop/MFR/ShopDetail.asp?ProductID=3607]Belkin F5D7132UK Wireless G Universal Range Extender from Broadbandbuyer.co.uk[/url] ale nawet kiedy staje z kompem przy jednym z nich, siec niby jest, a jej nie ma.
popatrze, poszukam i dam znac co i jak dziala.

pozdrawiam

P.S. hehe, nawet opis na stonach obu produktow praktycznie identyczny, mimo, ze firmy inne...

#4 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 05 lutego 2008 - 19:20

A to mbp z ostratniej revizji? Jeśli nie to zmnien airporta na N on ma większy zasięg.

#5 present_day

present_day
  • 975 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 21:00

Nawet jeśli miałby Nkę to i Access Point musiałby wspomagać Nkę.

#6 moyshesh

moyshesh
  • 18 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 00:05

Nie, to nie mbp z ostatniej revizji. Choc widze w necie, ze sa jakies zestawy do upgrade;)
[url=http://xlr8yourmac.com/systems/macbookpro_wireless_N_upgrade/macbookpro_N_card_install.html#storytop]Upgrading the MacBook Pro Core Duo to 802.11n Wireless Connectivity[/url]

wyglada na to, ze koles od sieci cos tu namieszal i teraz, mimo tych extenderow, dziala dobrze tylko z glownego routera. Pogadam z nim, moze sie przyzna, ze popsul:)

#7 iG4

iG4
  • 541 postów
  • SkądKraków,Poland

Napisano 06 lutego 2008 - 10:57

To niechodzi że ap koniecznie muśi obsłygiwać N, wiele zależy od apirpotra i od tego na jakim chipsecie jest oparty np: ibook i macbook są podłaczone do jednej sieci wifi ,stoją obok siebie i ibook ma połowe zasigu a mb pełny, dzieje się tak dlatego że ich airporty są opate na różnych chipsetach (Niepanietam konkternie na jakich ale jest to do sprawedzenia w necie).

#8 moyshesh

moyshesh
  • 18 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 16:38

koles, filipinczyk, ktory cos namieszal (widzialem go jak grzebal cos przy sieci probujac zainstalowac kamery) l powiedzial mi, ze to nie jego sprawa i nie wie, co zrobil, pewnie trzeba wszystko zresetowac;) probem polega na tym, moim zdaniem, ze te cale extendery nie przekazuja sygnalu dalej (choc diody wskazuja, ze wszystko ok) i z wifi mozna korzystac tylko w zasiegu glownego routera. dotyczy to takze pc. jakies porady, jak to naprawic? zakladam, ze dostane pozwolenie na grzebanie w glownym kompie, do ktorego podlaczony jest router. dzieki.

#9 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lutego 2008 - 17:43

na początku usunąłbym zabezpieczenie MAC adresów i zobaczył co się*stanie. Potem ewentualnie reset Routera i konfiguracja od podstaw.

#10 moyshesh

moyshesh
  • 18 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 18:10

ok, doszedlem. problemem wydaja sie byc nowozainstalowane w budynku kamery (nie wiem w sumie po co, chyba, zeby nie krasc). Naklada sie sygnal. Jak bede mial dostep do tego kompa to ponoc wystarczy sprobowac zmienic kanaly przy wylaczonych kamerach i modlic sie, zeby pomoglo... jakies inne rozwiazania?

#11 hubs

hubs
  • 102 postów
  • SkądBerlin

Napisano 07 lutego 2008 - 18:31

Skoro kamery również działają w paśmie ISM 2,4 Ghz to jedyne co możesz zrobić to sprawdzić jakiego kanału używają i użyć niezakłóconego, znacznie oddalonego. Innym wyjściem jest wymiana całego osprzętu sieciowego na standard 802.11a bądź n i działanie w paśmie 5Ghz. Z tych dwóch lepiej jest już wybrać n, jest bardziej przyszłościowy i zawsze można wrócić do 2,4 Ghz. Wadą przejścia na wyższe częstotliwości może być też pewien spadek mocy sygnału (a zarazem zasięgu), a to z tego względu, że różnica tłumieniowa między częstotliwościami 2.4 i 5 GHz wynosi ok. 6.5 dB.

#12 moyshesh

moyshesh
  • 18 postów

Napisano 20 lutego 2008 - 19:49

jeszcze 1 pytanie. dlaczego az taka rozbieznosc pomiedzy moim MBP, a pc w zasiegu? tam, gdzie nawet mam zasieg, nie moge korzystac z netu, a na pc nawet kilkanascie metrow dalej (dalsze pomieszczenie) dziala bez zarzutu? czy to tylko wina aluminiowej obudowy? chyba dziure wywierce;)

#13 hubs

hubs
  • 102 postów
  • SkądBerlin

Napisano 21 lutego 2008 - 17:08

Inna karta, inny chipset, zabudowana antena w MBP. Czasem wystarczy inny sterownik do tego samego sprzętu i już może pojawić się różnca.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych