Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

PowerBook 170

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Neckuno1

Neckuno1
  • 11 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 21:23

Witam!! Wlasnie stalem sie posiadaczem Maca,model taki jak w temacie,dostalem go od kolezanki w zamian za pomoc i wlasnie rozpoczela sie moja przygoda z tym czyms.Nie mam zielonego pojecia o co chodzi w tym sprzecie,dotychczas mialem stycznosc tylko z PC Win tak wiec o Mac-ach nie mam bladego pojecia.Po uruchomieniu notebooka widnieje tylko ikona dyskietki ze znakiem zapytania.Skad moge dorwac jakikolwiek soft na ten sprzet,jak sie go obsluguje,jakie sa podstawowe zagadnienia.Prosze o pomoc i nie usuwanie postu,ewentualnie podanie linka do tematu,jestem calkowitym laikiem w tym temacie. Z gory dziekuje za wszelka pomoc i pozdrawiam!!

#2 Jakub Nowaczyk

Jakub Nowaczyk

JSNspec

• 1 376 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 04 lutego 2008 - 22:05

Zdaję się, że ta strona jest odpowiednia dla Ciebie: Mac Szkoła — Lekcje wideo z obsługi systemu Apple Mac OS X
Co do softu to powinieneś go dostać wraz z komputerem od koleżanki. Jakby co to zawsze możesz go nabyć w jednym ze sklepów w całej Polsce, np. tutaj: iSpot Apple Premium Reseller lub tutaj: Cortland - systemy graficzne, Apple , iPod, iPhone, Mac , Macintosh, iMac , MacBook, MacBook Pro, Intel, PowerPC, Quark , Adobe , Lacie,

#3 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 04 lutego 2008 - 22:55

Zdaję się, że ta strona jest odpowiednia dla Ciebie: Mac Szkoła — Lekcje wideo z obsługi systemu Apple Mac OS X
Co do softu to powinieneś go dostać wraz z komputerem od koleżanki. Jakby co to zawsze możesz go nabyć w jednym ze sklepów w całej Polsce, np. tutaj: iSpot Apple Premium Reseller lub tutaj: Cortland - systemy graficzne, Apple , iPod, iPhone, Mac , Macintosh, iMac , MacBook, MacBook Pro, Intel, PowerPC, Quark , Adobe , Lacie,

no misiu, ale pojechałeś - to jest powerbook z początku lat 90 :-)

Potrzebujesz systemu o nazwie System 7.5.3 do śćiągnięcia stąd:Apple System 7.5.3 7.5.3 software download - Mac OS - VersionTracker

Jak widać z opisach jedna dyskietka jest walnięta więc poszukaj na torrentach.

Dalej jakiś nagrywacz dyskietek maca np. emulator Maca BasiliskII i odpowiedni ROM (znów torrent). Dużo zabawy w lutowe wieczory Cię czeka...

#4 Neckuno1

Neckuno1
  • 11 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 23:23

Dziekowka @TSKISIU Nie watpie zabawa na pewno bedzie niechuda,lubie sprzet retro tak wiec sprzecik ten bedzie dla mnie odpowiedni :P Ale sek w tym ze do Powerbooka nie posiadam jakichkolwiek dyskietek,bede sobie musial ponagrywac systemik,tylko problem w tym jak wogole odpalic system ktory jest juz zainstalowany zebym mogl zainstalowac nowa wersje??Nie wiem kompletnie o co tu biega heh ale dam rade. Tak przy okazji,miales ten sprzet,masz go albo miales z nim kontakt??

#5 tskisiu

tskisiu
  • 1 255 postów
  • SkądEnschede (NL)

Napisano 05 lutego 2008 - 09:16

Dziekowka @TSKISIU
Nie watpie zabawa na pewno bedzie niechuda,lubie sprzet retro tak wiec sprzecik ten bedzie dla mnie odpowiedni :P Ale sek w tym ze do Powerbooka nie posiadam jakichkolwiek dyskietek,bede sobie musial ponagrywac systemik,tylko problem w tym jak wogole odpalic system ktory jest juz zainstalowany zebym mogl zainstalowac nowa wersje??Nie wiem kompletnie o co tu biega heh ale dam rade.
Tak przy okazji,miales ten sprzet,masz go albo miales z nim kontakt??

No miałem trochę nowszy sprzęcik, ale też z ery dyskietkowców. To co jest dobrym pomysłem to jest postaweinie systemu dla Motoroli 68k na PC za pomocą emulatora np.

Basilisk II
albo
FUSION Macintosh Emulation

następnie musisz odnaleźć ROM jakiegoś antycznego maczka (np. twojego albo jakiejś quadry) w postaci pliku (do basiliska jest dołączony program do zgrania z twojego komputerka, ale musisz mieć już system :-) ), więc torrent i google (zresztą poczytaj http://www.valemount...background.htm), czasem też znajdziesz je na stronie z emulacją.
Następnie stawiasz system na swoim PC na wirtualnym dysku twardym. Na koniec zaopatrujesz się w czytnik kart CompactFlash i kartę np. 128MB. Formatujesz ją na wirtualnym Macu i.... kopiujesz "po chamsku" zawartość wirtualnego dysku. Następnie zaopatrujesz się w przejściówkę CF - PCMCIA i odpalasz system na Powerbooku (powinien sam wykryć). Inna opcja to oczywiście nagranie 20 dyskietek z OS'em (+5 na upgrade do 7.5.5). Robisz tak samo, stawiasz system na PC i korzystasz z softu w systemie do nagrania obrazów.

p.s. do postawieniania systemu na PC starczą CI gotoweobrazy, a nie fizyczne dyskietki. W internecie można znaleźć gotowe "dyski twarde" z systemem w formacie *.hfv.

a tu słów kilka o twoim sprzęcie:
PowerBook 170

#6 Neckuno1

Neckuno1
  • 11 postów

Napisano 05 lutego 2008 - 10:16

Ok zrozumialem jak wroce ze szkolki to sie troszke pobawie,mam nadzieje ze przyniesie to pozytywne skutki.Jeszcze jedno pytanko.Jestem producentem muzycznym(nieoficjalnie) i ciekawi mnie czy sa napisane jakies programy do komponowania muzyki pod ten system??Jezeli tak to wiem ze nie bedzie to cos mega,ale to wlasnie o to chodzi,lubie dzwiek 8 bitowy,moze mi sie to przydac do produkcji muzycznych. Potrzebuje dobrego obraz dobrego boot diska zeby odpalic system.Chetnych o pomoc prosze o wiadomosc z numerem GG na PM.Mam jednego boot diska co sie zwie System70_boot.dsk ale po wczytaniu go przez maczka najpierw ukazuje sie "Welcome to Macintosh" a nastepnie komunikat z bledem-"Sorry,a system error occured.Illegal instruction.To temporarily turn off extensions,restart and hold down shift key."Wydaje mi sie ze obraz tej dyskietki jest skopany bo na emulatorze tez mi nie smiga,a innego kurcze nigdzie nie moge znalezc.Prosze o pomoc Z gory dziekuje Aha przy probie odpalenia systemu bez dyskietki system laduje sie z dysku po czym wywala blad o nastepujacej tresci:0000000F 00007FFF

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych