Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

jak sprawdzic bad sectory w osx ?

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 zinger

zinger
  • 348 posts

Posted 04 February 2008 - 19:25

mam 10.5 jak sprawdzic bad sectory korzystajac z systemowych polecen/programow? jezeli ktos chce mi polecic Drive Geniusa to mam go lecz nie moge sprawdzic w wersji trial zadnych bad sectrow (lub nie umiem tego zrobic). Prosze polecajacego o napisanie krok po kroku jak wykonac SPRAWDZANIE BAD SECTOROW na dysku apple w osx.! (jestem windziarzem) z gory dziekuje. ps. Drive Genius jezeli klikam na Devices/scan to pokazuje mi komunikat ze nie moze odmontowac dysku poniewaz jest on w uzyciu!!! pozdrawiam

#2 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts
  • SkądBobry Podchalańskie

Posted 04 February 2008 - 20:00

włącz narzędzie dyskowe (disk utility), zaznacz dysk i wciśnij Sprawdź dysk, jak by coś było nie tak to uruchom komputer z płyty, z instalera OSX'a i tam włącz narzędzie dyskowe i wciśnij napraw dysk, jeśli dalej coś będzie nie tak to masz coś zepsutego, z resztą będzie tam napisane czy masz bad blocki.. pozdrawiam

#3 zinger

zinger
  • 348 posts

Posted 05 February 2008 - 09:16

urzadzenie dyskowe po kliknieciu SPRAWDZ DYSK nie sprawdza bad sectorow tylko korzysta z funkcji smart.Chodzi mi o fizyczne sprawdzenie sector po sectorze!

#4 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 05 February 2008 - 09:32

uruchom disk tility z płyty i on potrafi je znaleźć, jeśli będziesz miał jakieś to pojawią ci się na czerwono, mój kolega tak znalazł bad sectory w powerbook'u 12"

---- Dodano 05-02-2008 o godzinie 18:28 ----
sprawdziłeś tak jak napisałem wcześniej??? spróbuj, nic to nie zaszkodzi

#5 zinger

zinger
  • 348 posts

Posted 07 February 2008 - 10:32

jak uruchomic Disk utility z plyty? :)

#6 kosma

kosma
  • 126 posts
  • SkądTychy

Posted 07 February 2008 - 10:50

to wszystko jest ladne i piekne polecam jednak do zabaw z dyskiem fsck_hfs i tunefs NAME fsck -- filesystem consistency check and interactive repair

#7 vjbeng

vjbeng
  • 768 posts

Posted 07 February 2008 - 11:06

żeby z płyty uruchomić musisz włączyć instalację i zanim potwierdzisz wszystko, zanim zacznie się instalować, czyli inaczej po tym jak język wybierzesz na belce na górze wchodzisz w utilities/narzędzia, albo jakoś tak i włączasz disk utility/narzędzie dyskowe z płyty, wtedy możesz naprawić dysk, jeśli dysk będzie miał jakieś wady wyskoczy ci to pod koniec, a jeśli to będzie do "samo naprawy" napisze ci że coś tam naprawił pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users