Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ambient Light Sensor - co to jest ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 jarema

jarema
  • 33 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 marca 2006 - 10:18

Kupilem Imaca g5 1.8 i jestem szczesliwy :) Ale nie o to chodzi. Powiedzcie prosze o co chodzi a ambient light sesorem. Po co, jak dziala, kiedy itd... i jak nie dziala tez.

#2 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 03 marca 2006 - 13:52

Zmieniłem temat wątku z ALS na Ambient Light Sensor - co to jest ?
Czy tak nie jest jaśniej??
/MF

#3 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 03 marca 2006 - 13:59

Na logike (nie wiem na pewno ze to jest wlasnie to) : Ambient Light Sensor - Czujnik Swiatla Tła - albo ustawia jasnosc ekranu LCD w zaleznosci od jasnosci otoczenia (pokoju etc. w jakim stoi imac) albo ustawia balans bieli LCD w zaleznosci od swiatla jakie jest w otoczeniu imaca. Mozliwe ze robi i jedno i drugie ;) mam nadzieje ze jasno ;) Pa.

#4 MarekPiekielnik

MarekPiekielnik
  • 59 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 03 marca 2006 - 14:07

Prawie tak. Tylko że w iMacu reguluje on nie intensywnością podświetlania ekranu, tylko lampki, która "oddycha" podczas snu naszego Maczka. Zastosowanie: Jeżeli masz komputer w tym samym pokoju co łóżko, to żeby w nocy to światełko cię nie raziło, to święci się ono słabiej niż w dzień, kiedy trzeba żeby było widoczne mimo światła dziennego. To jest coś wybitnie w stylu Apple. :P

#5 elrobsono

elrobsono
  • 1 516 postów
  • SkądBarcelona, ES

Napisano 03 marca 2006 - 14:39

Nie no bez jaj !!! To najbardziej zwariowany pomysł jaki w życiu widziałem, oczywiście na plus :)

#6 krzyfar

krzyfar

The Hunter

• 5 642 postów
Napisano 03 marca 2006 - 18:00

w iMacu reguluje on nie intensywnością podświetlania ekranu, tylko lampki, która "oddycha" podczas snu naszego Maczka

Naprawdę wbudowali w kompa takie coś?

Nie wierzę, normalnie nie wierzę :mrgreen:

#7 waluigi

waluigi
  • 708 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 03 marca 2006 - 18:04

Jak byście czytali blog M@kowca, to byście już dawno wiedzieli :P ;)

Mnie sie to bardzo podoba, czasami lampka w powermaczku oswietla pół pokoju ;)

Pozdrawiam, waluigi ;)

#8 iMuck

iMuck
  • 510 postów
  • Skądstolyca

Napisano 03 marca 2006 - 20:36

Czasami rzeczywiście można odnieść wrażenie, że tę firmę prowadzą idioci :roll: Zrobić ALS dla migającej diodki, a nie dla LCD! Czy przynajmniej nowe PowerBooki mają podobny sensor do regulacji podświetlenia klawiatury (mam jeszcze wersję bez podświetlenia)? To jednoznacznie wskazuje na priorytety Apple Computer i pokutuje produktami w rodzaju skórzanego pokrowca na iPoda za 100dolców :evil: Przyznam się, że aż mi się głupio zrobiło, że w tym uczestniczę :oops:

#9 Kubal

Kubal
  • 205 postów

Napisano 03 marca 2006 - 21:10

Zrobić ALS dla migającej diodki, a nie dla LCD!

To właśnie jest "think diffrent" :mrgreen:

#10 PowerbookFiend

PowerbookFiend
  • 619 postów
  • SkądLandsberg/Stettin

Napisano 03 marca 2006 - 23:33

No hell! Cholera ale czy nie za to kochamy Apple?(nie nie za pokrowce za 100$)

#11 njet

njet

• 1 342 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 marca 2006 - 00:29

AAAAAAAAAaaa o to chodzi :) I faktycznie działa, wystarczy uśpić Maka i raz zasłaniać a raz odsłaniać sensor! Przyznam, że nie wiedziałem o tym. Pamiętam, jak miałem powerbooka, kiedy spałem oświetlały mnie diody od routera i puslujące trupio-białe światło z pb. Doszło to tego, że kładlem na PB skarpetki (świeże!), żeby mi nie mrugał po nocy :)

#12 DoktorNo

DoktorNo
  • 394 postów

Napisano 04 marca 2006 - 08:59

Przyznam, że nie wiedziałem o tym. Pamiętam, jak miałem powerbooka, kiedy spałem oświetlały mnie diody od routera i puslujące trupio-białe światło z pb. Doszło to tego, że kładlem na PB skarpetki (świeże!), żeby mi nie mrugał po nocy :)

Jak widać wcale nie jest to taki głupi wynalazek. :)

…Moja rodzina skarżyła się swego czasu na diodę uśpionego PowerBooka G3…

#13 tombobombo

tombobombo
  • 226 postów

Napisano 04 marca 2006 - 11:41

w mym PowerBook'u 15" ALS reguluje intensywność podświetlania ekranu TFT i klawiatury
działa to bardzo przyjemnie :)

nie ma,w mym przypadku, wpływu na diodę uśpienia

Ambient Light Sensor (15-inch and 17-inch PowerBook)

Continuing the tradition of unique features that make Apple products easy to use and
optimized for mobility, PowerBook G4 configurations with an illuminated keyboard
include built-in ambient light sensors.

A feature not found in any other notebook computer, these sensors monitor ambient
light levels and adjust the brightness of the screen backlight and keyboard illumination.

When light levels drop, the computer lowers the brightness of the display and the
illuminated keyboard comes on, so you can see the keys clearly and continue to work.
Conversely, when light levels increase, the PowerBook increases the display brightness
and turns off the keyboard backlight.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych