Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

pisanie pracy dyplomowej - spis treści w Pages '08 -

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 sham4n

sham4n
  • 274 postów
  • SkądŻary => Wrocław

Napisano 02 lutego 2008 - 22:57

Witam, jeśli chodzi o utworzenie spisu treści to zrobiłem Table of contens i to jest dobre, ale tylko na początek. Czy jest możliwość jakiegoś formatowania tego spisu treści? Przykładowo żeby do numerów stron prowadziły kropki :) Office nie ma z tym problemu, ale skoro mam Pages... Odnośnie pisania pracy dyplomowej to właśnie w Pages chciałbym ją napisać. Czy może polecacie jakiś inny program? Z tego co się orientuje to w Pages jest chyba problem ze wzorami matematycznymi... A to już duży minus... Na razie robie mała selekcję pakietów biurowych :) Office 2008 na razie mnie zawodzi więc szukam innych rozwiązań :) Latex jakoś mi nigdy nie podszedł, ale może to też wyjście? Jeśli ktoś ma doświadczenie z pisaniem pracy dyplomowej w jakimś dobrym edytorze to proszę o radę! Z góry dziękuje!

#2 heretique

heretique
  • 334 postów
  • SkądKraków

Napisano 02 lutego 2008 - 23:26

Zdecydowanie proponuję jednak zachęcić się do LaTeXa.

Jest trochę narzędzi do łatwego pisania w nim, ja korzystałem z TexMaker.

Jak się pewnie domyślasz, LaTeX bardzo dobrze radzi sobie ze wzorami matematycznymi - jeśli takowe występują w Twojej pracy, to wybór jest jasny :) Język znaczników TeXa jest bardzo prosty. Ostatecznie możesz sobie kupić małą książeczkę-ściągawkę z Helionu, a w razie problemów pytać w internecie.

Ogromną zaletą LaTeXa jest otrzymanie, praktycznie bez wysiłku, profesjonalnie złożonej pracy, która praktycznie od razu nadaje się nawet do publikacji książkowej. Cała masa niuansów sztuki drukarskiej jest zgromadzona w mechanizmach LateXa, a autor dokumentu kompletnie się na nich nie znając, tworzy dokument złożony jak przez wytrawnego fachowca. Polecam :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych