Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Kontakty w Adium = jeden wielki syf

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lutego 2008 - 00:41

Czesc! Po przesiadce na PC korzystam non stop z Adium. Wszystkie kontakty z serwera slicznie zostaly zaimportowane. Komunikator spoko, nieproblematyczny. Tak bylo do tej pory. W miedzy czasie czasami odpalalem Kadu itp. i widzialem, ze to co zostalo zaimportowane z serwera gg, to jeden wielki burdel, kontakty usuniete nadal istnieja, czasami sam numer widze, bez nazwy, misz-masz grup kontaktow... Mowie eh... pewnie Adium na innym Macu bez problemu to przeczyta... Uruchomilem i az sie przerazilem. Do slownie to samo... Ludzie do mnie pisza, a ja sory kim jestes, bo mam burdel w kontaktach. Czy jest cos co by to wszystko uporzadkowalo w tym momencie - u siebie na macu mam normalna liste kontaktow. I polecacie jakis inny multikomunikato (GG, ICQ, MSN, YIM), podobny? Nie chce sie bawic w Jabbera, poki ten nie zmonopolizuje rynku protokolu kominikatorow w 100%. pozdrawiam Krzysiek

#2 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 02 lutego 2008 - 08:55

Witaj w klubie.
Ja po prostu mam oryginalne GG w wirtualnej maszynie.
Zrób tak:
- zrób porządek z kontaktami w innym, "normalnym" komunikatorze GG, np. Gadu Gadu lub Kadu;
- dopisz ręcznie te, które masz w Adium a nie masz w GG;
- wyeksportuj kontakty na serwer;
- uruchom Adium, zaznacz wszystkie kontakty i je usuń;
- zamknij Adium i uruchom ponownie

Teraz będziesz miał wierną kopię tego, co na GG.
Sam Adium nie jest taki znów zły ale faktycznie bajzel w kontaktach po jakimś czasie robi się niezły.
Miałem ten sam problem i inaczej, niż jak wyżej nie dało się tego okiełznać.

Inne komunikatory obsługujące GG na Maku
- Javu Javu Javujavu , multiplatformowy, działa w każdym systemie z Java. Nawet ładnie działa. Ma import i eksport kontaktów
- Kadu - niestety wiele mu brakuje do świetnej wersji linuksowej. Czasem się bawi z nami w ciuciubabkę rozrzucając albo chowając okna za belkę, co nieźle wkurza.
- WebGadu 2.0 - tylko Firefox
- WebGG 1.0 - większość przeglądarek, nie chce działać w Safari
- GAD - niezależny WebGG, działa z większością przeglądarek (oprócz Safari oczywiście) z Java.
- Proteus - podobno działa z GG ale oczywiście port serwera nie pasuje i nie da się zmienić. U mnie nie działa i nie chce współparcować.
- Wynalazki Jabbera z GG-transport. Nie polecam. Dobre do Jabbera ale do GG to raczej mizernie. Z GG działa, tylko, że często nie działa :lol:

Najlepiej działa oryginalny GG w Windows, choćby w maszynie wirtualnej. Ja do tego celu używam Windows ME i WMWare najczęściej.
Adium mimo wszystko lubię, ponieważ ma wszystkie komunikatory w jednym ale wady, jak dla Jabbera z GG. Niekompatybilność. Jedna wielka :lol: Nawet emotek połowy nie ma :lol:
  • _krzysiek lubi to

#3 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 lutego 2008 - 10:48

wyglada to na madry pomysl i jak bede mial chwilke to zrobie. +reputacja dzieki

#4 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 08 lutego 2008 - 19:47

Raptou poszlam za Twoja rada i... niestety stracilam wszystkie kontakty:(

#5 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 08 lutego 2008 - 21:43

Niemożliwe. Po eksporcie na serwer z GG Adium pobiera sobie kontakty automatycznie tak, jak zostały zapisane na serwerze Czy w Web GG wyświetlają się kontakty ? Jeżeli tak to one są ale z jakiś powodów po prostu Adium ich nie pobrał. Jeżeli nie widać ich w Webgadu to powinny być w programie, w którym je porządkowałaś. Spróbuj je wyeksportować ponownie. Zamknij innego klienta (webGG też) i uruchom ponownie Adium Ważne. Nie powinny być uruchomione inne komunikatory GG z tym samym loginem jednocześnie. Ostatnią szansą jest usunięcie Adium wraz z plikami konfiguracyjnymi (np. programem Appdelete) i zainstaluj go ponownie. Po zalogowaniu kontakty powinny się załadować. Robiłem to wielokrotnie. Jeżeli prze ze mnie straciłaś kontakty - serdecznie przepraszam. Staram się zawsze sprawdzić, zanim coś napiszę. Powinienem napisać: "Przed wykonaniem eksportu na serwer wykonaj eksport do pliku na wszelki wypadek dla zachowania kopii w razie problemów". Nie zrobiłem tego i nie przewidziałem. Dla mnie backup jest rzeczą oczywistą i sam trzymam kopie na ewentualne awarie. Do tej pory nie było najmniejszych problemów. Może da się to uratować. Jeszcze raz przepraszam za kłopoty z mojego powodu.

#6 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 08 lutego 2008 - 21:53

Pidgin. :)

#7 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 08 lutego 2008 - 22:24

Nic sie nie stalo :) Odzyskam te kontakty. Zdziwilam sie tylko ze tak sie stalo. -Uzylam webgg to eksportowania kontaktow, uprzednio je porzadkujac:) -Wylaczylam webgg, wlaczylam adium, skasowalam kontakty. -Po ponownym uruchomieniu adium juz ich nie sciagnal z serwera wiec ponownie zalogowalam sie na webgg a tam 3 kontakty z tego jeden ktory usunelam:) Sama nie wiem o co chodzi.

#8 MacDada

MacDada

MyApple Team

• 7 238 postów
  • Skąd3city

Napisano 08 lutego 2008 - 23:30

Ja staram się po prostu korzystać tylko z Adium... ;) Kiedy przechodzę do innego Maka, to zabieram ze sobą pliki preferencji Adium, żeby nie musieć kombinować. Przy okazji mam też inne ustawienia a nie tylko kontakty (wygląd okienek, opisy osób, własne avatary, itd)

#9 jw_amigowiec

jw_amigowiec
  • 294 postów
  • SkądKatowice, PL

Napisano 09 lutego 2008 - 02:53

Dokladnie - odpalilem Adium, importuje kontakty z gg... A tu zaimportowal raptem 1 kontakt :). Nic to, na maku uzywam mojego "secondary" numeru, gdzie mialem jedynie do dodania nascie kontaktow ;). Dla porownania mojego "normalnego" numeru - przeszlo 500 :D.

#10 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 09 lutego 2008 - 03:06

Dziwna sprawa. Przed momentem zrobiłem znów to samo, czyli usunąłem wszystkie kontakty, zamknąłem i włączyłem Adium i zaimportował bezbłędnie ! Nie wiem kompletnie co jest grane ! Jeszcze raz serdecznie przepraszam za kłopoty z mojego powodu ale na prawdę u mnie działa wszystko jak napisałem. Nic mi nie przychodzi do głowy. Wniosek. Adium nie można kompletnie ufać i na nim polegać. Trzeba robić kopie. Może to coś z grupami kontaktów ? Raz się zdarzyło, że uciekł mi jeden kontakt ale okazało się, że z nazwy kontaktu Adium zrobił grupę. Na GG było ok, w Adium kontaktu nie było. Pomogło usuniecie tego kontaktu w GG i wpisanie go ręcznie, dalej jak już przeszło bez problemu . Może GG znów kombinuje z formatem kontaktów i dodało nową pozycję, której nie widzi Adium ? Przyjrzyj się temu jednemu kontaktowi, który się zaimportował i spróbuj porównać czym się różni od tych, co się nie zaimportowały. Wygląda na to, że kontakty nie znikają z serwera. Z jakiegoś powodu Adium je odrzuca. Raz kiedyś coś takiego miałem w Kadu, gdy GG zmieniło wersję swojego komunikatora z bodaj 5 na 6 (nie pamiętam dokładnie). Okazało się, że przy okazji zmieniła się struktura kontaktów. W Excelu doszła jedna kolumna, czyli 2 średniki. Ta lista kontaktów dla kadu była niewidoczna. Otworzyłem wtedy plik TXT w Excelu i po prostu ręcznie poukładałem kolumny a następnie zaimportowałem kontakty w Kadu z pliku. Problem w tym, że Adium nie ma importu z pliku. Tak, czy inaczej to dziwne, że jednym działa to dobrze a innym źle.

#11 KJoanna

KJoanna
  • 298 postów
  • SkądGalway

Napisano 09 lutego 2008 - 11:18

A wiecie moze od kiedy nie dziala strona adium? Nie moge jej odtworzyc a chcialabym sciagnac dodatki ktore wczoraj poszly w kosz razem z calym adium.

#12 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 09 lutego 2008 - 11:25

Ja staram się*po prostu korzystać tylko z Adium... ;)

Kiedy przechodzę do innego Maka, to zabieram ze sobą pliki preferencji Adium, żeby nie musieć kombinować. Przy okazji mam też inne ustawienia a nie tylko kontakty (wygląd okienek, opisy osób, własne avatary, itd)

Wszystkim polecam TĄ metodę. To się tyczy zresztą każdego ... no, może większości programów.

#13 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 09 lutego 2008 - 11:29

Dziwna sprawa. Przed momentem zrobiłem znów to samo, czyli usunąłem wszystkie kontakty, zamknąłem i włączyłem Adium i zaimportował bezbłędnie !

To może być problem z serwerami GG a nie Adium, ja pod Win korzystam z Konnekta i często trafia mi się informacja, że kontaktów nie można wysłać/skasować/pobrać, bo serwer nie odpowiada.

#14 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 09 lutego 2008 - 11:59

Ale u mnie jest ok. Ponownie usunąłem kontakty z Adium i ponownie bezbłędnie je zaimportował. Przecież to ten sam komunikator.

#15 BladeRunner

BladeRunner
  • 73 postów
  • Skądanother place, another time ;)

Napisano 10 lutego 2008 - 11:38

Może też moje trzy grosze ;) Wszystkie problemy mogą być wygenerowane przez GG. Wiele razy miałem jeszcze na PC problem z edycją kontaktu, bądź odzywał się ktoś spoza listy a ja nie mogłem rutynowo sprawdzić jego "dossier", bo program nie chciał działać, etc. etc. cuda na kiju;] Adium działa mi znakomicie, przed chwilą na próbę wywaliłem bez kłopotów kontakt roboczo podwieszony do starej transkacji z allegro. I dodałem zedytowaną listę do "buddylist", i już go nie zawiera ;)

#16 ContactLost

ContactLost
  • 430 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 10 lutego 2008 - 12:04

Adium jes świetnym komunikatorem no ale z tym gg to rzeczywiśie jest dupowato. Jakiś czas temu napisałem do działu technicznego gg z pytaniem: "Dlaczego nie ma oficjalnego komunikatora gg dla OS X i Linuksów?" Oczywiści pisałem o Kadu, które robi co chce, o adium i o innych. Generalnie moje pytani połączone z prośbą było dosyć spore i uzyskałem odpowiedź:

Drogi Użytkowniku

W chwili obecnej nie ma wersji GG działającej na macintosh'u, ale można używać Web GG
Gadu-Gadu.pl - Polski Komunikator Internetowy

z poważaniem
-------

Mają nas w dupie :P MOże napiszemy jakąś wspólną petycję o utworzenie komunikatora gg dla maka, bo to dyskryminacja ;)

#17 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 10 lutego 2008 - 13:36

Mają nas w dupie :P MOże napiszemy jakąś wspólną petycję o utworzenie komunikatora gg dla maka, bo to dyskryminacja ;)

Albo postraszymy, że przestaniemy korzystać z ich usług :P
(hmmm nie wiem, czy się tym przejmą)

#18 przemekpiorkowski

przemekpiorkowski
  • 869 postów

Napisano 10 lutego 2008 - 14:54

Lepiej zaapelujmy do GG niech oficjalnie ujawnią szczegóły protokołu (i tak jest znany ;) ) wtedy ktoś napisze porządny komunikator od zera. Prędzej ziszczą się obietnice PełO niż GG poprawi poprawi swój produkt.

#19 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 10 lutego 2008 - 15:02

to sie zabieraj do roboty Przemek :)) zrob konkurencje dla Adium. Protokol gg jest publiczny ale czy oficjalny to nie wiem

#20 admkryn

admkryn
  • 2 997 postów
  • SkądLondyn, UK

Napisano 11 lutego 2008 - 02:18

Nawet jeśli zrobiliby GG dla Maca - nie używałbym go. Masa reklam, brzydkie, itd. Za to iChat + Jabber - rewela! ładny, bez reklam, stabilny, pod pełną kontrolą. To ja rozumiem.

#21 ArieLoOo

ArieLoOo
  • 304 postów
  • SkądTczew, Poland

Napisano 11 lutego 2008 - 21:36

ja np teraz w adium mam problem takiego typu ze nie otrzymuje wiadomosci od innych ; / ja nie wiem czym jest to spowodowane....a ichata z jaberem bym zastosował ale za kija nie che się mi wpisywać ręcznie 200 kontaktów;/ czy ktoś zna lepszy sposób :(

#22 raptou

raptou
  • 1 644 postów
  • SkądUnited Europe

Napisano 12 lutego 2008 - 13:48

Dobra. Chyba wiem o co chodzi z tymi kontaktami. To problem Gadu Gadu, różnych wersji oryginalnego GG i grup kontaktów. Kontakty znikają nie tylko w Adium. Dla odmiany ja teraz mam tylko jeden kontakt w Web GG !! To jest oczywiście nieprawda, że nie ma więcej kontaktów na serwerze. Ta sytuacja może być myląca ! Po prostu się nie importują ale są. Wniosek. W kontaktach używanych na innych komunikatorach musi być tylko jedna grupa. Dość łatwo to poprawić. Ja dawno temu robiłem to w Excelu, ponieważ wszystko było widac w tabelkach. Obawiam się, że ten problem pojawi się nie raz a wynika to ze zmiany przez twórców GG nieco układu kontaktów od którejś tam wersji. Kontakty są plikiem tekstowym. Nie importowanie kontaktów nie oznacza, że one zginęły. One są ale mogły się przesunąć np. o jedną kolumnę i przez to programy mają problemy z ich importem. Jak najprościej poprawić listę ?? Zobaczyć, który kontakt importuje się poprawnie a następnie wyeksportowany plik np. kontakty.txt otworzyć w edytorze, zaimportować do arkusza, czy jak kto tam woli i ujednolicić strukturę tak, aby była identyczna z tym kontaktem, który importuje się poprawnie. Wyeksportować na serwer z poziomu innego klienta i już powinno być dobrze. Unikać dzielenia kontaktów na grupy !! Źle to jest potem odczytywane przez niezależne komunikatory i odwrotnie. Nie korzystać w oryginalnym GG z grup kontaktów i zapisywać w nich tylko dane, które mają te same pola we wszystkich wersjach komunikatora Gadu Gadu. Mam nadzieję, że tajemnica znikających kontaktów sie wyjaśniła. Nie zawinił tu w niczym Adium ! To w GG namieszali.

#23 GoTTie

GoTTie
  • 147 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 lutego 2008 - 22:45

Proste pytanie: Jak zmienic nazwe konaktu na liscie GG w Adium?

#24 _krzysiek

_krzysiek
  • 1 971 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 lutego 2008 - 13:48

prawy klik informacje ustawienia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych