Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zaawansowane opcje dzwięku, jak?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 lutego 2008 - 10:33

Witam!! Mam problem. Na pececie w sterownikach od karty dzwiękowej miałem fajne opcje ustawień barwy dzwięku. W maku mam tylko w poszczególnych programach equalizer. Do mojego domowego audio to mi nie starcza. Mam maczka podpiętego do wierzy JVC. Głośniki są tak rozmieszczone, że nie mogę uzyskać zadowalającego mnie dzwięku (jak na piecu) Czy jest jakaś aplikacja, może leopard ma wbudowane? Coś co by mi pomogło ustawić optymalny dzwięk, nie tylko dla programu itunes ale dla całego systemu. Pozdr.

#2 jabco

jabco
  • 490 postów
  • Skądnie z tąd...

Napisano 01 lutego 2008 - 10:37

wieRZa?
o to Ci chodzi? Equalization plug-ins process audio EQ plugins

#3 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 01 lutego 2008 - 10:48

nie wiem jakie to JVC ma mozliwości ale jeśli dzwiek nie jest odpowiedni polecam zmienic sprzet audio

#4 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 lutego 2008 - 10:50

przydałby sie freeware :D Sprzet ma juz 9 lat, pod windą miałem opcje jak "wytłumione pomieszczenie, standard, echo, itp itd" I na windzie udawalo mi sie uzyskac dobry dzwięk, na OSX juz nie ;/

#5 Gość_brodek_*

Gość_brodek_*

Napisano 01 lutego 2008 - 11:23

hmmmmm no to fakt... moze waro zakupić jakis zestaw głośników Harman-Kardon SoundSticks albo JBL jakiś... Ja uzywam na chwilę obecną SONY CMT-CP2W + bufor Lampowy jest więcej niż dobrze.....

#6 mariannSS

mariannSS
  • 547 postów
  • SkądGdynia

Napisano 01 lutego 2008 - 11:38

u mnie w pokoju raczej chodzi o umieszczenie głośników. Ten sprzęt naglasnial juz wiele imprez i na wiekszosci było baardzo dobrze. Teraz jeden glosnik stoi na podlodze i jeden na biurku, Dlatego trzeba dorbze wyregulowac eq. Nie mam innego miejsca na chwile obecna na glosniki,. Jak mialem przez jakis czas acera grało idealnie :D Na powerbooku nie moge dojść do ładu.

#7 Darojazz

Darojazz
  • 4 postów

Napisano 21 sierpnia 2008 - 22:52

Witam. Podpinam się do pytania. Czy ktoś wie jak uzyskać korekcję dźwięku globalnie niezależnie od źródła dźwięku i to sprzętowo a nie softwarowo ? MacBook Pro jakiego mam ma intelowski chipset HD Audio. Powinien więc bez problemu zapewnić sprzętowy EQ i inne efekty za pomocą swojego DSP. W PC-tach sterowniki w Windozie zapewniają całkiem sporo możliwości, które można sprzętowo uzyskać na chipsetach HD Audio. W MAC-u nie ma możliwości dobrania się do takich sprzętowych możliwości z poziomu systemu. Na stronie Intela nic nie znalazłem. Jeśli ktoś wie coś na ten temat, bardzo proszę o rzeczową informację. Z całym szacunkiem, proszę nie proponować mi zmiany sprzętu audio i nie twierdzić, że EQ jest niepotrzebny i szkodliwy itp. Nie w tym rzecz. Nie chcę dyskutować z Audiofilami. To czysto techniczne pytanie i proszę o czysto techiczną odpowiedź. Nie widzę też sensu w używaniu takich eksperymentów sowtwarowych jak np. "Hear" i temu podobne. To tylko rozwiązania zastępcze, które zżerają 30% mocy obliczeniowej procka. Nie widzę sensu obciążać system tym, co powinien zrobić sprzętowo chipset od audio. Jest ktoś mocny w tym temacie? Przekopałem całe forum i nie tylko i jakoś nie znalazłem odpowiedzi. Czyżby NIE DAŁO SIĘ dobrać do możliwości sprzętowych i nie dało się ich wykorzystać ? To byłaby plama na jasności macówki :( ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych