Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Formatowanie baterii w iPhone

• Zamknięty Temat jest zamknięty
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 goodboy

goodboy
  • 1 611 postów
  • SkądKonstancin/W-wa

Napisano 31 stycznia 2008 - 00:20

Czesc! Czy ktoś się orientuje czy w iPhone'ie trzeba formatowac baterie? Czy mozna odrazu po wyjeciu z pudelka bawic sie iPhonem czy lepiej poczekac az sie naladuje do konca? Z góry dziękuję!

#2 statek

statek
  • 250 postów

Napisano 31 stycznia 2008 - 00:30

z tego co wiem to bateria ta nie posiada efektu pamieci wiec doladowujesz kiedy chcesz i nie zawsze do konca

#3 Jarperto

Jarperto
  • 175 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 31 stycznia 2008 - 00:42

kazda bateria posiada efekt pamieci. czyli, w przypadku baterii z iPhone'a, mozesz bawic sie nim od razu, aczkolwiek lepiej ja sformatowac. przy kazdym rozladowaniu do zera i pelnym naladowaniu bateria zamyka cykl, ale minimalnie zmniejsza sie jej pojemnosc. nie ma co panikowac, bo jest to minimalna utrata pojemnosci wlasnie ze wzgledu na jej pamiec, aczkolwiek, jak przepowiadalo Apple po ok 400 ladowaniach pojemnosc baterii moze spasc do 85%, jednak ma to byc krytyczna granica, przy kazdorazowym zamykaniu cykli. przy normalnym uzytkowaniu szacuje sie ok 93%. najlatwiej z tego wywnioskowac, ze baterii najlepiej nie rozladowywac do zera za kazdym razem, ale ja do pelna ladowac, np. na noc. pozostawiona w ladowarce po naladowaniu nie bedzie sie juz ladowac, wiec nie ma obawy o dezaktywacje ogniw. z powodu innych przyczyn warto takze raz na jakis czas przeprowadzic pelny cykl. informacje, ktore podalem pochodza bezposrednio od producenta. w swiecie gsm i baterii krazy wiele plotek i mitow, a wszystko zalezy od rodzaju baterii. jednym z nich jest teoria, ze bateria traci swoja pojemnosc wlasnie w trakcie doladowywania, miast przeprowadzenia pelnego cyklu (aczkolwiek slyszalem, ze chodzi tutaj o niklowo - kadmowe przewaznie).

#4 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 stycznia 2008 - 12:58

formowac nie formatowac. nie trzeba.
baterie polimerowe z iphone nie maja efektu pamieci. one sie po protu zuzywaja jak kazde urzadzenie.

ps spada do 80%. ;)

#5 Bero

Bero

BigBrother

• 116 postów

Napisano 31 stycznia 2008 - 13:42

Tak przy okazji tematu ładowania, da się jakoś podłączyć iPhona do laptopa w celu zrobienia synchro ale tak żeby iPhone się nie ładował?

#6 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 stycznia 2008 - 13:46

naladuj wczesniej iphonea do pelna. nie bedzie sie doladowaywac. ;) powaznie to nie sadze zeby byla taka mozliwosc.

#7 Jarperto

Jarperto
  • 175 postów
  • SkądGliwice/Wrocław

Napisano 31 stycznia 2008 - 14:13

kazda bateria ma efekt pamieci, z bateriach litowo - jonowych i litowo - polimerowych jest on znacznie zredukowany, czyli przy tej samej pojemnosci dodatkowo wyciaga sie do 3x wiecej mocy. zuzywaja, jak zuzywaja. dezaktywacja ogniw zalezy glownie wlasnie od tego jak sie z bateria obchodzimy i jakiej jest jakosci.

#8 migrena

migrena
  • 6 337 postów
  • SkądŁódź

Napisano 31 stycznia 2008 - 14:47

czyli apple klamie na swojej stronie? ;)

#9 Angie

Angie
  • 36 postów

Napisano 29 kwietnia 2008 - 19:57

prosze odpowiedzcie mi!! kupilam dzis iphone'a i sprzedawcapowiedzial ze bateria jest ne sformatowana i z emusze ja sformatowac nastepujaco: najpierw rozladowacgo do konca (bylo jakies pol baterii na poczatku) potem na WYLACZONYM telefonie ladowac 16 godzin i znowu i tak 3 razy.. wszystko ok, lepiej tozrobic, nawet skoro ma to nic nie dac (wnioskujac z wypowiedzi tutaj) ALE.... iphone mi sie wylaczyl i podlaczylam go do ladowania i sie wlaczyl sam.... ;( jak mam go ladowac wylaczonego?? no wiec jak sie wlczyl to go wylaczylam (podczas ladowania) i tak teraz zostawilam, ale nie wiem czy sie laduje.. HELP

#10 kostek

kostek
  • 320 postów
  • SkądPiaseczno

Napisano 30 kwietnia 2008 - 11:46

czołem !

mała wskazówka jak wydłużyć działanie baterii:

Optimizing iPhone battery life: Between charges and before replacement - iPhone Atlas

pozdr.
kostek

#11 aqualord

aqualord
  • 3 postów

Napisano 06 marca 2011 - 22:54

Czy telefon sie ładuje kiedy po podłączeniu ładowarki się go wyłączy?

#12 ixion

ixion
  • 347 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 marca 2011 - 10:35

tak

#13 aqualord

aqualord
  • 3 postów

Napisano 10 marca 2011 - 11:50

Mimo tego, że nie na wyświetlaczu żadnej informacji na ten temat?

#14 ptasiu

ptasiu
  • 5 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 18 maja 2011 - 05:30

a jesli pierwsze ladowanie wykonało sie od kompletnego rozladowania poprzez 12 godzinne ładowanie to istnieje opcja ze bateria poszla w ... miedzy bajki ? :> ;) ale na włączonym tel. + wyłaczony moduł gsm ( tryb samolot )

#15 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 18 maja 2011 - 11:47

Co takiego? 1. Jeżeli już nawet rozładowałeś telefon kompletnie (celowo nie używam sformułowania iPhone - ponieważ nigdzie nie zostało to napisane - ani jaka marka, ani jaki model) to w jakim celu musisz ładować baterię przez 12 godzin? 2. Oczywiście, możesz zostawić telefon na noc, podłączony do ładowarki - ale nie ma powodu by coś mogło się stać. 3. Dlaczego bateria miała zrobić to o co ją podejrzewasz? 4. Włączony telefon... ale tryb samolot? Przepraszam... czy oglądałeś jakieś straszne sensacje (filmy po dzienniku), czy może jakieś teorie spiskowe czytałeś?

#16 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 18 maja 2011 - 14:49

Baterie już od cholernie długiego czasu mają zabezpieczenia elektroniczne, które nie pozwalają ich "przeładować" więc to ile ładujesz nie ma kompletnie znaczenia. Ciekawe ile jeszcze czasu minie, aby ludzie przestali pytać o ładowanie baterii. :D

#17 ptasiu

ptasiu
  • 5 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 18 maja 2011 - 17:34

Panowie bądź Panie, pytanie moje jest takie dlatego że ! wymieniałem baterie w 3GS, no moim zdaniem wysłuzyła sie bo dziwnym trafem nagle czas z 4-5 dni skoczyl do 2 dni, tak wiec bateria nowa ( nie z allegro za 37 zł ) tylko z jakiejs hurtownii z akcesoriami zakupiłem koszt ok 85 zł no i wymieniłem, dostalem tez informacje ze po wymianie nalezy sformatowac baterie, 3 razy powtorzyc cykl rozładowanie i 12 godzinne ładowanie, czego za 1 razem nie uskutecznilem w 100 % bo ladowalem owszem 12 godz. ale na właczonym telefonie, bo jak wiadomo iPhone po chwili sie wlaczy, napisalem ze w trybie samolot, bo ogolnie to cos mi sie pomieszało, ja poprostu podlaczylem i poszedlem spac, nie wpisujac PINU czyli nie aktywujac modułu gsm wiec tak jak by " tryb samolot " i ot cała historia 1szego ladowania na nowej baterii, tak wiec pytanie czy powtarzac to czy nie ? bo jesli nie to w dalszym ciagu nawet po wymianie baterii iPhone trzyma 2 dni ;/ co mnie nie zmiernie wkurw...

#18 CeBeeR

CeBeeR
  • 1 362 postów
  • SkądUK

Napisano 18 maja 2011 - 17:50

A może po prostu zmieniłeś soft w telefonie i za sprawa tego, czas działania iPhone spadł z rzeczonych 4-5 dni, jak piszesz do 2.
Swoja droga bardzo mnie ciekawi, co można robić z iPhonem - lub CZEGO NIE MOŻNA robić, by działał piec dni na jednym ładowaniu.
Znam podpowiedz... "tryb samolot" - ale coś jeszcze może?

Nie wiem na ile oryginalna jest Twoja bateria "z jakiejś hurtowni" - może i faktycznie takie cudeńko wymaga FORMOWANIA lecz nie formatowania.

#19 ptasiu

ptasiu
  • 5 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 18 maja 2011 - 18:23

a propo softu, telefon jest jailbreakowany, ponoc po upgrade do 4.3.3 nie bedzie działac modem gsm wiec tego nie robie, choc nie wiem ile w tym prawdy co do baterii tez nie jestem pewien jej oryginalnosci aczkolwiek jesli wiadomo gdzie i jak kupic na 100 % oryginalną, prosze o takowa informacje a na pewno to uczynie ! co do 5 dni to moze i przesadzilem ale 4 dni to bankowo trzymał, srednio 25 % na dobe, zakladajac ze malo rozmawialem, jesli intensywnosc byla nieco wieksza no to 3 dni, ale teraz przy o wiele mniejszej czestotliwosci wykonywania polaczen, nie wspolne juz o pisaniu smsow to wychodzi 2 dni i koniec kropka, wczoraj o 7 rano odlaczylem od kabla, wyslalem 6 smsów i rozmawialem 15 min + ewentualne sprawdzenie maila i zerkniecie na facebooka ;)) i o godz 19:22 18 maja mam 29 %, co dotychczas było nie spotykane

#20 Quimeen

Quimeen
  • 1 004 postów
  • SkądTrzebinia

Napisano 18 maja 2011 - 19:57

Weź pod uwagę też, że nowe baterie nabierają pełnej sprawności po około tygodniu używania.

#21 carbon1

carbon1
  • 463 postów
  • SkądCalgary,CA

Napisano 11 grudnia 2011 - 09:41

Moim zdaniem z tym formatowaniem to kompletna bzdura, tak było kiedyś, teraz telefon ładniejsze w domu w samochodzie doladowujesz i wszystko gra, ja tak próbowałem ze swoim iphonem 3GS i 4 robić pełne cykle ładowania i nie mam wcale lepszej baterii niż moja żona na 4 która nigdy czegoś takiego nie robila

#22 narkoman

narkoman
  • 4 360 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 11 grudnia 2011 - 09:43

Nie odświeżamy tematów mających ponad pół roku, tym bardziej, jak nie mamy nic ciekawego do napisania. Zamykam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych