Witam,
Na wstępie chciałem podziękować wszystkim udzielającym się w wątkach o instalacji Diablo II na Mac'a. Czytałem przed rejestracją. Pomogło - działa i śmiga bez zarzutów.
Mam jednak pytanie. Grając w grę na PC, dało się instalować dwie kopie (lub więcej jak ktoś ma), przez tzw. "loader". Miało to dodatkowy plus - gra chodziła z dysku i nie było tej krótkiej zwiechy, gdy dogrywa jakąś lokację z płytki itd.
Co jednak najbardziej mnie teraz interesuje, to fakt że nowsze patche kręcą strasznie dużo tym CD, aby mieć pewność że nośnik jest w środku nawet przy pełnej instalacji. To oczywiście przekłada się na czas pracy baterii. Jeśli więc nikt nie ma pomysłu, jak odpalić dwie kopie - może ktoś ma jak podmontować to CD na HDD? Zwykły mount mi nie przeszedł.
Posiadam jedną kopię polskiego battle chesta (D2 + D2X +D1) i jedną kopię polskiego D2 po prostu.
Sprzęt dopiszę zaraz do podpisu: MacBook 2.0 / 1GB/ intel X3100/ 80GB + 120GB FireWire.
pozdrawiam,
Bukhu
---- Dodano 31-01-2008 o godzinie 00:42 ----
Jedna kwestia odpadła, wyszukałem artykuł o legalnym sposobie na dwa diablo na windowsach, gdzie była odpowiedź, że działa to też na Mac OS.
Wystarczy zainstalować jedną kopię na jednym userze, a drugą na drugim, włączyć szybkie przełączanie i działać na dwóch diablo na jednym Mac OS.
Jeszcze nie sprawdzałem jak to będzie działać, bo mam tylko jeden CD Key do rozszerzenia (co prawda gram tylko w classic, ale rozszerzenie instaluje dla rozdzielczości 800x600), a to rozwiązanie wymaga płytki w napędzie oczywiście, a zamiana płytek d2 classic na d2x odpada z prostej przyczyny, wywalałoby to drugie konto z gry.
Popytam czy komuś ze znajomych nie kurzy się płytka d2x na półce, jak sprawdzę efekty do dam znać.
pozdrawiam,
Bukhu

Diablo 2 - dwie kopie na jednym Mac'u?
Rozpoczęty przez
Bukhu
, 30 sty 2008 21:15
1 odpowiedź w tym temacie
Napisano 30 stycznia 2008 - 21:15
Napisano 17 lutego 2008 - 13:01
Działa
Sprawdzone. Po zainstalowaniu dwóch osobnych kopii Diablo II na jednym macbooku, można swobodnie grając na battle.net przenosić przedmioty do tragarzy, czy nawet "pomóc" sobie zdolnościami z innych postaci, lub też dopełnić grę dla większego doświadczenia.
Dla podsumowania wątku:
1. Instalujemy diablo 2 przy pomocy OSX installera, dostępnego na stronie blizzarda i hybrydowych płytek (te na polskim rynku, mogą być w tym przypadku raczej tylko źródłem legalnego CD Key'a)
2. Przełączamy się na innego użytkownika mac'a (nie potrzebne są na nim uprawnienia admina, zwykły użytkownik działa świetnie), powtarzamy czynność instalacji.
3. Włączamy szybkie przełączania w panelu logowania (sorry używam polskiego menu)
4. Uruchamiamy diablo na pierwszym userze, wchodzimy sobie na battle.net otwieramy grę
5. Korzystając z szybkiego przełączania uruchamiamy diablo pod innym userem, wchodzimy na battle.net dołączamy do gry - i możemy przerzucić sobie przedmioty, czy co tam chcemy.
Nie testowałem tego z większą ilością graczy, ale z racji na mimo wszystko - kłopotliwe przełączanie, wydaje mi się to idiotyczne. Jakby ktoś jednak chciał, chyba tylko ram będzie rosnącym wymaganiem.
powodzenia,
Bukhu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych