Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z łączenie z car audio

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 DalamarPL

DalamarPL
  • 19 postów

Napisano 01 marca 2017 - 13:59

Po sparowaniu i ręcznym połączeniu telefonu (Iphone 5s, najnowszy iOS) z urządzeniem przez bluetooth wszystko działa poprawnie. 
Ale problem jest po odejściu od auta i zerwaniu połączenia. Mianowicie gdy wrócę do auta, to urządzenia łączą się automatycznie (w opcjach bluetooth jest "połączono"), ale w telefonie nie pojawia się ikona słuchawek i muzyka oraz rozmowy idą przez głośnik telefonu. Dopiero gdy rozłączę i na nowo połączę urządzenia przez bluetooth to pojawia się ikonka słuchawek i dźwięk idzie przez głośniki samochodowe. 

Co ciekawe nawet gdy dźwięk idzie przez głośnik telefonu, to mogę odebrać połączenie przyciskiem z kierownicy. Czyli połączenie jest, tylko dźwięk nie jest przekazywany na głośniki samochodowe. 

Nie ukrywam, że uciążliwe jest każdorazowe ręczne rozłączanie i łączenie telefonu z urządzeniem.

Optymalnie byłoby, gdybym w ogóle nie musiał wyjmować telefonu z kieszeni.

#2 roth

roth
  • 109 postów

Napisano 01 marca 2017 - 17:55

Moja kryształowa kula mówi ni ze nasz Opla i musisz uaktualnić soft samochodu .

#3 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 01 marca 2017 - 20:46

Moja kryształowa kula mówi ni ze nasz Opla i musisz uaktualnić soft samochodu .

Kryształy są passé. Moim zdaniem chodzi o Fiata.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#4 DalamarPL

DalamarPL
  • 19 postów

Napisano 02 marca 2017 - 08:07

ConnectNav+ wersja softu 11.0, czyli najnowsza.

#5 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 02 marca 2017 - 22:18

ConnectNav+ wersja softu 11.0, czyli najnowsza.

Skoro już wiemy, że chodzi o Fiata :) , a autor wątku nadal ukrywa szczegóły konfiguracji środowiska: telefon <-> samochód, (stąd zapewne entuzjazm rzeszy osób prześcigających się w udzieleniu odpowiedzi w tym wątku) nasuwa się kolejne pytanie:

Dlaczego soft 11.0 jest uważany za najnowszy skoro są ConnectNavPlusy z wersją 12.x?
Czyżby starszy model ? A jeżeli tak, to prawdopodobnie jest coś "dołożone" do fabrycznej wersji samochodu, ale tym autor wątku też "chwalić się" nie chce.

Wracając do meritum:
a ) zrób kopię zapasową iPhone,
b ) wgraj (odtwórz) czysty system iOS przez iTunes (odtwórz z usunięciem wszystkich danych, a nie aktualizuj)
c ) nie wgrywając żadnej kopii zapasowej sprawdź ponownie zachowanie się iPhone w samochodzie

Jeżeli powyższe kroki nie rozwiążą problemu, to napisz dokładnie co masz w samochodzie: co jest fabryczne, a co sam modernizowałeś (i nie chodzi tu o moc silnika).

Wygląda na typowy problem z bluetooth (nowsze wersje iOS dość wybrednie traktują niektóre urządzenia nie trzymające specyfikacji), ale zanim zaczniesz grzebać w hardware samochodu wypada upewnić się, jak zachowa się czysty system bo to w przeważającej większości przypadków pomaga.

• tomasz lubi to

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#6 DalamarPL

DalamarPL
  • 19 postów

Napisano 03 marca 2017 - 13:20

Niczego nie chcę ukrywać :)

Do Fiata Stilo najnowszy soft (dla CN+) to 11.0. 12.x nie działa. Fabryczne jest całe audio w aucie poza bluetooth. Opcja bluetooth jest dzięki cyfrowej zmieniarce (podłączonej w miejsce tej na płyty cd) marki Yatour (z wbudowanym Bluetooth, a nie dołączanym oddzielne). 

Po kilkudniowej obserwacji, zauważyłem, że czasami telefon zachowuje się poprawnie (czyli samoczynnie daje dźwięk na głośniki samochodowe), a czasami nie.

#7 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 03 marca 2017 - 15:16

Sprawdzałeś z innym zestawem BT?

#8 DalamarPL

DalamarPL
  • 19 postów

Napisano 03 marca 2017 - 15:49

Niestety nie mam takiej możliwości

#9 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 03 marca 2017 - 22:47

Niczego nie chcę ukrywać :)

Do Fiata Stilo najnowszy soft (dla CN+) to 11.0. 12.x nie działa. Fabryczne jest całe audio w aucie poza bluetooth. Opcja bluetooth jest dzięki cyfrowej zmieniarce (podłączonej w miejsce tej na płyty cd) marki Yatour (z wbudowanym Bluetooth, a nie dołączanym oddzielne). 

Po kilkudniowej obserwacji, zauważyłem, że czasami telefon zachowuje się poprawnie (czyli samoczynnie daje dźwięk na głośniki samochodowe), a czasami nie.

Czyli wiemy już prawie wszystko. Sprawdź koniecznie współpracę iPhone na czystym systemie iOS.
Jeżeli to nie pomoże (a wielu użytkownikom pomaga), to do stabilnej współpracy z iPhone może być konieczny update firmware YATOUR-a.

Jak raportują użytkownicy Android-ów - są one mniej wybredne.

Możesz również spróbować po odebraniu połączenia w trybie prywatnym (na iPhone, zamiast w głośnikach) nacisnąć i przytrzymać przycisk '>>' na 2 sekundy i sprawdzić czy wymusi to przełączenie w tryb głośnomówiący.

W ostateczności możesz (po wejściu do samochodu) korzystać z przyciśnięcia '>>' na 5 sekund w celu ponownego parowania bez wyjmowania telefonu z kieszeni.

Użytkownik bee3 edytował ten post 03 marca 2017 - 22:50

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#10 DalamarPL

DalamarPL
  • 19 postów

Napisano 04 marca 2017 - 09:46

Gdzie mogę znaleźć instrukcję do updatu yatoura?

Bo w sumie sprawdzenie poprawności na czystej kopii iOS niewiele mi da. Bo nawet jak będzie dobrze to nic mi to nie da, bo i tak będę musiał (chciał) przywrócić kopię Iphone...

#11 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 04 marca 2017 - 09:59

Sprawdzenie na czystym systemie iOS to elementarna podstawa. A Twój stosunek do tego jest taki jakbyś w nieuruchamiającym się (chociaż kręcącym rozrusznikiem) samochodzie zignorował sprawdzenie stanu paliwa - tłumacząc, że to nieistotne bo ... przecież i tak na stacje benzynową nie masz jak pojechać.

Jak na czystym systemie będzie działać, to sposobów na wgranie danych zawartych w kopii zapasowej jest dużo. Nikt Ci nie każe używać czystego telefonu dłużej niż na czas prób.

Użytkownik bee3 edytował ten post 04 marca 2017 - 10:00

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#12 DalamarPL

DalamarPL
  • 19 postów

Napisano 04 marca 2017 - 17:31

Sprawdzę, aczkolwiek dzisiaj działało poprawnie na obecnej kopii iOS.

Dziwne to jest, że w ok. 80% przypadków działa, a 20 nie

#13 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 04 marca 2017 - 23:48

Sprawdzę, aczkolwiek dzisiaj działało poprawnie na obecnej kopii iOS.

Dziwne to jest, że w ok. 80% przypadków działa, a 20 nie

Czyli działa, ale niestabilnie. I właśnie dlatego trzeba najpierw wyeliminować ew. błąd po stronie telefonu.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#14 DalamarPL

DalamarPL
  • 19 postów

Napisano 07 marca 2017 - 20:46

Na czystej kopii jest tak samo.

Ale mam kolejne spostrzeżenie.

Czasami po odejściu od auta gaśnie ikonka bluetooth w telefonie. Mimo, że w opcjach bluetooth jest cały czas włączony. I wtedy jak uruchomię samochód to pojawia się ikonka bluetooth, ale już nie pojawia się słuchawka. I tylko wtedy się nie pojawia. Jak odejdę od auta i bluetooth się nie wyłączy to po powrocie wszystko jest ok.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych