Posiadam system operacyjny: Sierra 10.12.3
Problem dotyczy mojego Mac mini, który jest podłączony do amplitunera Yamaha, który jest podłączony do TV Sony.
Przy odtwarzaniu filmów z plików *.mkv występuje taki dziwny efekt, w którym głos osób mówiących jest bardzo cicho albo w ogóle go nie ma, natomiast dźwięki w tle, podkład muzyczny są dobrze słyszalne. Sprawa musi dotyczyć wielokanałowego dzwięku.
Filmy odtwarzam na najnowszym VLC.
Mam zainstalowany Perian 1.2.3 na którym mam ustawiony jako audio-output: multi channel output (na każdym innym ustawieniu problem nadal występuje)
Konkretne kodeki filmów które nie działają sprawdzone MediaInfo: AC-3 (16 bits, 6 channels, 384 kb/s, 48 khz).
W ustawieniach dźwięku jako Wyjście wybrany mam mój TV, kiedy TV jest wyłączony wyświetla się tam model mojego amplitunera. TV i amplituner są połączone kablem HDMI ARC.
Mam też możliwość połączyć się z amplitunerem przez Airplay i wtedy dźwięk działa poprawnie, jednak nie ma obrazu na TV (airplay to tylko dźwięk).
Podobnie dźwięk działa na głośnikach wewnętrznych mac mini, to jednak oczywiście mnie nie satysfakcjonuje.
Bardzo proszę o pomoc, bo już nie wiem co trzeba zrobić. Starałam się czytać tu i na zagranicznych forach jednak nie znalazłam rozwiązania.