Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac mini (mid 2011) - problem z dźwiękiem wielokanałowym

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 01 marca 2017 - 11:36

Posiadam system operacyjny: Sierra 10.12.3

Problem dotyczy mojego Mac mini, który jest podłączony do amplitunera Yamaha, który jest podłączony do TV Sony.

Przy odtwarzaniu filmów z plików *.mkv występuje taki dziwny efekt, w którym głos osób mówiących jest bardzo cicho albo w ogóle go nie ma, natomiast dźwięki w tle, podkład muzyczny są dobrze słyszalne. Sprawa musi dotyczyć wielokanałowego dzwięku.

Filmy odtwarzam na najnowszym VLC.

Mam zainstalowany Perian 1.2.3 na którym mam ustawiony jako audio-output: multi channel output (na każdym innym ustawieniu problem nadal występuje)

Konkretne kodeki filmów które nie działają sprawdzone MediaInfo: AC-3 (16 bits, 6 channels, 384 kb/s, 48 khz).

W ustawieniach dźwięku jako Wyjście wybrany mam mój TV, kiedy TV jest wyłączony wyświetla się tam model mojego amplitunera. TV i amplituner są połączone kablem HDMI ARC.

Mam też możliwość połączyć się z amplitunerem przez Airplay i wtedy dźwięk działa poprawnie, jednak nie ma obrazu na TV (airplay to tylko dźwięk).

Podobnie dźwięk działa na głośnikach wewnętrznych mac mini, to jednak oczywiście mnie nie satysfakcjonuje.

Bardzo proszę o pomoc, bo już nie wiem co trzeba zrobić. Starałam się czytać tu i na zagranicznych forach jednak nie znalazłam rozwiązania.

#2 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 01 marca 2017 - 18:42

Nie jestem ekspertem, ale:

- o ile dobrze pamiętam Perian nie jest uaktualniany od mavericsa lub wcześniej i nie powinno się go używać z nowszymi systemami

- przy vlc nie trzeba Periana

- w midi konfiguratorze powinnaś mieć ustawiony sygnał nie na stereo a wiele kanałów

- za diabła nie rozumiem dlaczego na wyjściu masz ustawiony TV a nie amplituner.

Poza tym - spróbuj podłaczyć dzwięk po optyku (wyjście audio z mini jest analogowo/cyfrowe - tak to z jackiem 3,5) i zobaczyć jak jest (ustawienie midi konfiguracji na wielokanałowy).

Rozumiem, że kabel HDMI idzie z mini do aplitunera IN a ten z aplitunera OUT idzie do telewizora?

#3 oliwka_

oliwka_
  • 52 postów

Napisano 01 marca 2017 - 21:46

Nie jestem ekspertem, ale:

- o ile dobrze pamiętam Perian nie jest uaktualniany od mavericsa lub wcześniej i nie powinno się go używać z nowszymi systemami

- przy vlc nie trzeba Periana

- w midi konfiguratorze powinnaś mieć ustawiony sygnał nie na stereo a wiele kanałów

- za diabła nie rozumiem dlaczego na wyjściu masz ustawiony TV a nie amplituner.

Poza tym - spróbuj podłaczyć dzwięk po optyku (wyjście audio z mini jest analogowo/cyfrowe - tak to z jackiem 3,5) i zobaczyć jak jest (ustawienie midi konfiguracji na wielokanałowy).

Rozumiem, że kabel HDMI idzie z mini do aplitunera IN a ten z aplitunera OUT idzie do telewizora?

Zacznę od końca. Jeden HDMI łączy mini z amplitunerem (IN) a drugi łączy amplituner (OUT) z TV (HDMI ARC). 

Nie ma bezpośredniego połączenia między mini a TV, stąd może dziwić, żę w ustawieniach dźwięku widzę model TV a nie amplituner. Sama podejrzewam, że może ma to jakiś związek z połączeniem kablem typu ARC. Kiedy wyłączam TV to wyjście w dźwięku ustawia się na amplituner, który pojawia się zamiast TV. Można zapytać skąd to wiem po odłączeniu TV, sprawdzałam przez TeamViewer.

Rozwiązaniem problemu okazał się midi konfigurator, o którego istnieniu nie wiedziałam. Tam wybrałam 16bit, 48khz i 8 kanałów, skonfigurowałam głośniki i wszystko działa jak należy. Bardzo dziękuję za pomoc.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych