Witam, mam chyba dość nietypowy problem bo nie znalazłem nigdzie tematu gdzie ktoś by miał podobnie. Mam bardzo irytujący problem z podłączaniem iphona do słuchawek czy radia samochodowego przez wejście jack który polega na tym że przykładowo słuchając muzyki czy audiobooka na słuchawkach oryginalnych czy jakiś innych jak ktoś dzwoni to po odebraniu nic nie słyszę. Zdarza się też że ktoś mnie również nie słyszy. I wtedy pomaga tylko rozłączenie się, wypięcie słuchawek, wpięcie, czasami trzeba to powtórzyć dwa razy. Tak samo przed chwilą sprawdziłem na przykładzie słuchania muzyki. W telefonie wczoraj wieczorem przed snem wyłączyłem wszystkie aplikacje w tle (2x przycisk home) i teraz podłączyłem słuchawki apple i włączyłem muzykę przez "muzyka" i jest wszystko ok nie ma żadnych problemów. Ale tylko wyłączyłem odtwarzacz przyciskiem home jak i jego działanie w tle i ponownie uruchomiłem muzykę to w słuchawkach cisza. Chodź jak ściągnę pasek pokazujący przez co ma być odtwarzany dźwięk to są zaznaczone słuchawki. I pomaga tylko odpięcie słuchawek i ich ponowne podpięcie. Dodam że przyciski do regulacji głośności i zatrzymywania/odbierania połączeń działają bez zarzutu na słuchawkach niezależnie czy jest dźwięk czy nie. Problem jest również jak słucham muzyki przez słuchawki i ktoś dzwoni to nawet przy odpięciu słuchawek nic nie słyszę przy słuchawce telefonu i ten z którym rozmawiam nie słyszy mnie. Czasami pomaga wtedy włączenie podczas rozmowy głośnika i wyłączenie. Telefon jest nowy z X-KOM i był aktywowany z tydzień temu. Nie spadł mi ani nic. Tydzień leżał w pudełku i nawet go nie wyciągałem bo czekałem na etui i szkło hartowane więc żadne uszkodzenie mechaniczne z mojej strony nie wchodzi w grę. Błąd ten wygląda jak by telefon błędnie rozpoznawał czy ma wysyłać dźwięk przez głośnik czy słuchawki. Tak samo fakt że nie słychać mnie podczas rozmów wygląda na to samo że telefon przechwytuje mikrofon chodź słuchawki nie są podłączone lub podłączone są zupełnie inne które nie posiadają mikrofonu. Są to oczywiście moje spekulacje które mogą się różnić od rzeczywistości. Możecie sobie chyba wyobrazić jak to musi być irytujące gdy w telefon za taką kwotę traci podstawową funkcję jak bezproblemowe dzwonienie. Dodam że od początku były używane słuchawki nieoryginalne philips-a, a później odpakowałem EarPods-y na których również występuje ten problem. Telefon posiadam na tyle krótko że nie mam porównania do poprzedniej wersji iOS chodź wygląda to właśnie na jakiś błąd systemowy.
Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.