Dzień dobry,
jestem nowym użytkownikiem maca, który przez ponad 20 lat używał kolejnych wersji windowsa (od 3.11 po siódemkę).
Nie potrafię rozszyfrować jak w wygodny sposób poradzić sobie z dwiema "bolączkami", będę wdzięczny za Waszą pomoc:
1) maksymalizacja otwartego okna (nie full screen)
Poszukując w internecie rozwiązania natknąłem się na skrót klawiszowy klawiszów command, option lub control plus kliknięcie na zieloną kropkę. Nie działa, w kombinacji z żadnym z tych przycisków. W dwóch przypadkach okno przełącza się w full screen, w jednym okno powiększa się trochę, ale nie jest to maksymalizacja. Nie wiem na jakiej podstawie okno decyduje, że akurat powiększy się do takich rozmiarów, a nie innych.
Spotkałem się również z poradą, że w preferencje systemowe-> dock można ustawić maksymalizację przez podwójne kliknięcie w pasek tytułu okna, niestety u mnie da się ustawić jedynie albo zoom, albo minimalizację.
2) szybkie zamknięcie okien
często mam jedno okno główne w Safari, a w nowych oknach (nie zakładkach w ramach jednego okna) otwierają się np. reklamy czy zaproszenia do wzięcia udziału w ankiecie badania internetu. Najszybszy sposób, jednak wciąż niesatysfakcjonujący jaki znalazłem, na zamknięcie niechcianych okien to przesunięcie trzema palcami po gładziku w dół, wybieranie każdego z niechcianych okien po kolei, wejście w niechciane okno i zamknięcie go, po czym musze powtarzać tę operację na każdym z niechcianych okien. Zaznaczę, że nie chcę przy tym zamykać wszystkich okien, a jedynie zbędne
W Windowsie wystarczyło najechać na ikonę przeglądarki, pojawiała się lista okien, a przy każdej pozycji na liście pojawiał się krzyżyk zamknięcia, który można było kliknąć bez konieczności wchodzenia w każde okno i "ręcznego" zamykania i powtarzania całej operacji.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc