Właśnie sprawdziłem, na Air z 4GB RAM odpaliłem kilka dużych programów, swap dochodził do 2GB i jakiegoś dużego spowolnienia nie było. Najlepiej gdybys nagrał filmik jak ten komputer działa.
Mam podobne doświadczenia. Miałem kilka AIRów. Jedne miały 4GB inne 8GB ram i wszystkie działały o niebo lepiej niż MBPr 13".
... Wszystkiemu winny jest program.
A moim zdanie nie. Jak pisałem wyżej miałem kilka retin z i5 i7, i wszystkie zachowywały się tak samo. Grzały się, wiatraki szalały, muliło wszystko.
Znalazłem kogoś, kto zamienił się ze mną na AIR 11", ale nie chciał za dużo dopłacać, więc wymieniliśmy się swoimi dyskami.
Jakież było moje zdziwienie, jak odpaliłem dokładnie te same programy z tego samego SSD na AIR i zachowanie maka było zupełnie inne. Nic nie muliło, komputer się nie grzał, wiatraki w normie.
Porównywałem kilkanaście egzemplarzy z i5, i7. Doświadczalnie wyszło, że mimo, że i7 było wydajniejsze, to szybciej dochodziło do wyższej temperatury, a system od razu ciął z wydajności. MBPr nawet z i zachowywał się wyraźnie gorzej przy obciążeniu. Dlatego zdecydowałem się na MacBooka AIR z i5 z jak największą ilością rami i jak największym SSD.
To nie programy, a niedorobiona konstrukcja!
Zauważcie, że radiator i wiatrak przy obu procesorach jest taki sam.
Ja w swoich komputerach przy i7 daję albo dodatkowy wiatrak, a jak jest więcej miejsca w obudowie, większy radiator.
U Apple wszystko jest postawione "do góry nogami". Najpierw tworzą cienką obudowę, potem zazwyczaj brakuje miejsca na chłodzenie. Apple ratuje swój sprzęt throttlingiem. Bo gdyby tego nie zrobiło doszło by do spalenia podzespołów i niepotrzebnych kosztów.
Edited by Iro, 03 March 2017 - 07:58.