Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Komputer z USA (podatki międzystanowe - ostateczna cena)

• Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 posts
  • SkądWrocław/Kraków

Posted 30 January 2008 - 00:52

Witam, Mam okazję kupienia komputera w USA. MBP 17" HR. Cena w apple store wynosi 2899 $. Sprzęt do Polski przywiezie mi kolega mojej znajomej. Facet wylatuje w czwartek do Bostonu i wraca pod koniec lutego. Kilka pytań: 1. Czy kupić tego MBP w apple store, czy może u jakiegoś resellera będzie taniej???? 2. Czy cena z apple store zmienia się w zależności od stanu do jakiego trafia sprzęt???? (jakieś dodatkowe podatki itp.) 3. Z tego co się zorientowałem, to aby zrobić zakupy w apple store trzeba się zarejestrować. Za komputer zapłaci moja znajoma amerykańską kartą kredytową. Nie jestem pewien, ale najprawdopodobniej billing adres z karty będzie na jeszcze inny stan. Czy to ważne???? Są jakieś różnice podatkowe???? 4. Jeżeli sprzęt kupi moja znajoma na swoje konto założone w apple store to faktura także będzie na nią. Czy jest możliwość aby na rachunku było moje nazwisko???? (chciałbym za wszelką cenę uniknąć ewentualnych problemów z gwarancją. Generalnie interesuje mnie końcowa ostateczna cena komputera i sprawa tej faktury. Mam możliwość załatwienia tego samego MACa z innego źródła, także po bardzo dobrej cenie i chciałbym skalkulować co mi się bardziej opłaca.

#2 _krzysiek

_krzysiek
  • 1971 posts
  • SkądŁódź

Posted 30 January 2008 - 07:52

Najlepiej kupowac przez sklep amazon.com. Masz podana cene brutto taka sama jak cene netto w apple store. Czyli oszczedzasz podatek. Co innego, w Apple mozesz kupic ze znizka studencka - co jest tylko formalnoscia wejscia na sklep dla edukacji, zadnych papierkow. Podatki w roznych stanach sa rozne. Wiekszosc stanow ma podatek 8%, NY, California, Texas... Billing address to adres strony ktora kupila z karty, shipping adres to adres pod ktory trafia przesylka.

#3 r_leszcz

r_leszcz
  • 164 posts
  • SkądWrocław/Kraków

Posted 30 January 2008 - 10:58

Kilka kwestii, Po pierwsze rozumiem, że do ceny ze strony apple store muszę doliczyć podatek. Czy to jest podatek wynikający z miejsca dostarczenia (shipping adres) czy to jest podatek wynikający z miejsca rejestracji adresu kupującego (miejsce rejestracji karty (billing adres)????? Gdzie sprawdzić jakie podatki są w Bostonie? O co chodzi z tą zniżką studencką? W Polsce trzeba przecież pokazać legitymację........... Na Amazon.com nie ma tego modelu, na którym mi zależy.

#4 Rafał P

Rafał P

• 6849 posts

Posted 30 January 2008 - 11:08

Sales tax w MA wynosi 5%. Znizka studencka obowiazuje, musz pokazac tylko ze studiujesz w USA. Na chama mozna sprobowac w polska karta (ISIC), moja kolezanka dala tak rade. Mozna kupic taniej, niz za te pieniadze, na apple.com jest dzial refurbished, ceny sa zachecajace. Placisz taki tax, jaki jest billing adress. Bez znizki studenckiej nowka sztuka wyniesie Cie w Bostonie z taxem $2,938.95

#5 Kenso

Kenso
  • 59 posts

Posted 01 February 2008 - 16:00

hej będę w Nowym Jorku w marcu i zamierzam kupić Macbooka Pro. Co sądzicie o sklepie B&H Photo? A może jest inny sklep, który ma niskie ceny? Czy ktoś kupował już sprzęt w USA za dotację na firmę w Polsce? Chciałbym kupić taki komputer, tylko nie wiem jak z cłem wtedy...

#6 cudo

cudo
  • 142 posts
  • SkądŻarów

Posted 03 February 2008 - 01:33

witam, dobrym pomsylem jest skorzystac z oferty edukacyjnej, ja tak zrobilem..tylko ze na Apple (UK and Ireland) sa jakby dwa sklepy dla edukacji. jeden dostappny dla wszystich a drugi tylko dostepny przez siec universytecka. i tak cena spadla w moim przypadku z z £829 do £710 czyli duzo jak dla mnie...pewnie mozna tak samo zrobic z polskiego universytetu.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users