Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro - problem z napędem optycznym (DVD/CD) SuperDrive

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 trylobit

trylobit
  • 58 postów

Napisano 30 stycznia 2008 - 00:42

Witam. Mam 15 miesięcznego MacBook'a Pro 2.16GHz Intel Core Due 2. Od jakiś 3 miesięcy nasilały mi się problemy z napędem optycznym. Aktualnie 50% prób odczytu CD lub DVD kończy się niepowodzeniem i ok. 80% prób nagrywania płyt kończy się niepowodzeniem. Toast Titanium pisze, że problem hardwerowy, a jak kiedyś spróbowałem nagrać z poziomu systemu, to napisało mi, że napęd ma zbyt małą moc wyjściową (?). Jeżeli są potrzebne kody błędów to mogę spróbować coś nagrać i zapisze. Co robić? Z góry dzieki! Andrzej

#2 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 30 stycznia 2008 - 00:51

Hmmm, zużył się napęd ? Spróbuj na nagrywarce USB/FW - wtedy wyeliminujesz system. Możesz DELIKATNIE przedmuchać napęd sprężonym powietrzem, możesz użyć googli i poszukać tematów o czyszczeniu napędów CD/DVD (niekoniecznie makowych). Jeśli komputer masz na gwarancji to możesz go zanieść do gwaranta - wtedy to jego zmartwienie. pa.

#3 trylobit

trylobit
  • 58 postów

Napisano 31 stycznia 2008 - 08:54

system chyba nie jest tu winny, raczej naped. ale jak mogl sie zuzyc naped??? jak ja w ciagu tego roku nagralem moze z 20-30 plyt?! sprobuje przedmuchac go sprezonym powietrzem... jak nie da rady to wysle do serwisu, niestety gwarancja sie skonczyla... mialem tylko 1rok. dzieki.pzdr.

#4 Nurse

Nurse
  • 169 postów

Napisano 31 stycznia 2008 - 10:09

Czesc Mialem to samo, na jakims obcojezycznym forum napisali, ze naped ma problem z kalibracja lasera i trzeba go wyczyscic...poniewaz gdzies przeczytalem, ze naped slim zle znosi wszelkiego rodzaju plyty czyszczace-wzialem odkurzacz, ustawilem moc na max, zamknalem oczy, zacisnalem zeby, i przylozylem rure odkurzacza do szczeliny:) i wszystko wrocilo do normy!!! swoja droga-juz wiekszego szitu nie mogli wlozyc do tych laptopow:(

#5 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 01 lutego 2008 - 19:37

Nie chcialbym sie bawic odkurzaczem,a na chwile obecna mam taki problem.Wypozyczylem sobie orginalna plyte DVD z filmem,system widzi ja normalnie,moge na nia wejsc i ogladac pojedyncze sceny przy uzyciu VLC,ale plyta za nic w swiecie nie chce dzialac w Odtwarzaczu DVD jak rowniez w VLC (jako plyta dvd z menu,napisami itp) Co powinienem zrobic w takiej sytuacji?!?Jak to mozliwe,ze moge ogladac jakis fragment filmu,a nie moge go odpalic jako filmu dvd z menu?!? Bardzo prosze o szybko pomoc!!!

#6 tomekatomek

tomekatomek
  • 128 postów

Napisano 02 lutego 2008 - 22:08

Mam ten sam problem z PowerBookiem g4 hires. Jest tam zamontowany napęd super drive DL. Co trzecia płyta lądowała w koszu. Kupiłem płytę do czyszczenia i teraz jest jeszcze gorzej. Wogóle nie da się ani otworzyć ani nagrać DVD. Tylko CD działa. Może lepiej wymienić napęd na jakiś lepszy?

#7 trylobit

trylobit
  • 58 postów

Napisano 09 lutego 2008 - 13:43

ok. ostatnio bylem troche zajety (sesja egzaminacyjna), ale teraz kupie sprezone powietrze i przeczyszcze, jak to nie da rady, sprobuje numeru z odkurzaczem. zdam raport z misji jak tylko ja zakonczel;)

#8 tomekatomek

tomekatomek
  • 128 postów

Napisano 11 lutego 2008 - 11:01

Witam. Przeczyscilem stacje sprezonym powietrzem z kompresora. Jest nieco lepiej, przynajmniej jest w stanie nagrac plyty typu Emtec lub TDK ale plyt typu Tesco nie da rady nagrac. A przedtem nie mialo to znaczenia. Chyba pozostaje jeszcze rozebrac laptoka, wybebeszyc stacje i wyczyscic optyke. Pytanie jak rozebrac pb g4 zeby dostac sie do stacji dyskow?

#9 Bartman709

Bartman709
  • 16 postów
  • SkądWrocław/Świnoujście

Napisano 21 lipca 2008 - 18:03

Mam ten sam problem. Poważnie myślę o wymianie napędu na nowy, lepszy. Może ktoś już robił coś takiego i mógłby polecić jakiś wypasiony napęd optyczny. Macbook Pro 15' 2,33GHz

#10 wojciechd

wojciechd
  • 35 postów

Napisano 21 lipca 2008 - 18:25

Odnośnie napędu... nie robił bym tego tak ostro odkurzaczem, optyka to dość delikatna sprawa a kurzu nie ściągnie. W przypadku MP Pro to jest troche pracy by go dobrze rozebrać nie uszkadzając zaczepów. Później czeka nas rozbiurka samego napędu, też trzeba wykazać się cierpliwością i delikatnością. To nie brudny traktor czy quad którego można umyć myjką wysokociśnieniową. Dość czesto przychodzą do nas klienci którzy mają taki problem że im płyt nie czyta albo nie nagrywa. W większości przypadków jest to bruna powłoka lasera tzw oczko ale zdarza się że jest już rozkalibrowany i trzeba go wymienić na nowy. Najczęstrzym powodem zabrudzenia lasera jest kurz w pokoju albo jak ktoś pali fajki przy kompie-to jest najgorsze. Z reguły czyszczę czystym alkoholem, bardzo,bardzo delikatnie oczko lasera, nie dmucham żadnym sprężonym powietrzem! delikatnie wycieram wszystkie zabrudzenia wewnatrz napędu tam gdzie osiadł się kurz oraz ten syf z fajek. Na 89% to działa, pozostałe 11% niestety idzie na wymiane.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych