Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Iphone 7 Parowanie z Macbookiem PRO

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 sebastianflip

sebastianflip
  • 21 posts

Posted 25 February 2017 - 10:17

Cześć,

jestem nowym użytkownikiem obu urządzeń tj. Iphona 7 oraz Macbooka Pro. Potrzebuje kilka wskazówek.

1. W jaki sposób "parować" Maca z komputerem oraz efektywnie wymieniać dane między urządzeniami (zdjęcia itp). Jakiej aplikacji do tego używać?

2. Nie działa mi funkcja odbierania oraz wykonywania połączeń z macbboka. Robię hot spot na iphonie, mac wykrywa się, łączy się, ale klikając połącz Na face time, nic się nie dzieje.

Dzięki za pomoc!

S

#2 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3838 posts

Posted 25 February 2017 - 10:21

Rozumiem, że w instrukcjach obsługi obydwu urządzeń ani na stronach wsparcia nic na te tematy nie znalazłeś, skoro aż zechciałeś poświęcić czas na napisanie nowego wątku?

Po pierwsze: na priv mogę zbereźne żarty poopowiadać, pomagam na forum.

Po drugie: brak mojej odpowiedzi na łamaną polszczyznę to wybór purysty. Z tym się nie walczy.
Po trzecie: postawy roszczeniowe zostawiamy dla BOK.
Zmian traffic lights nie przewiduję…

#3 sebastianflip

sebastianflip
  • 21 posts

Posted 25 February 2017 - 11:40

Ok, to może inaczej. Jak robię przez iphone Hotspot i łącze go z Mackiem, to w dalszym ciągu nie synchronizują się zdjęcia ani muzyka, nie mogę wykonywać oraz odbierać połączeń przez Face time, nie działa air drop.

Jak odłączyłem internet i połączył maca z komputerem przez blutooth, to zadziałał air drop, ale jak chciałem przesłać mp3 na iphone to na telefonie nie mogłem jej otworzyć (zwykły format mp3).

Spodziewałem się, że synchronizacja będzie bardziej intyuicyjna. Dwa urządzenia tej samej marki do tego dość drogi a efektywność póki co żadna. 

#4 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 25 February 2017 - 12:01

Witam, żeby niektóre funkcje działały na wszystkich urządzeniach apple muszą być spełnione: wszystkie urzadzenia zalogowane na to samo konto iCloud, oraz w tej samej sieci wifi, dodatkowo w iphone w utawieniach telefonu zaznaczone...na innych urządzeniach.....u mnie ihone, MacBookPro, ipad działają...jak wszystkie naraz dzwonią to......

#5 sebastianflip

sebastianflip
  • 21 posts

Posted 25 February 2017 - 12:31

Ok, a co w przypadku gdy udostępniam Hotspot z iphona i łączę się macbookiem? Czy to spełnia warunek "połączenia w tej samej sieci"? Wydaje mi się, że niestety nie stąd problemy z synchronizacją. Mam nadzieje, że ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu bo jest to szalenie niepraktyczne. 

#6 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 25 February 2017 - 13:26

To zupełnie inna sprawa...robisz hot spotem punkt dostępu do internetu ....udostępniasz to że Macbook łączy się z internetem z zasobów iphona, robisz z niego router...a czy z np z domowym routerem możesz wymieniać pliki??????

Żeby zdjęcia były widoczne w funkcji zdjęcia i aparat zaznaczasz strumien i icloud......

Super fukcja....siedzisz sobie np. w kawiarni w Paryżu(wifi włączone bo roaming narazie drogi) robisz fotki, które są natychmiast przesyłane na macbooka u ciebie w domu, dalej możesz po facetimie zadzwonić do swojego maca i skomentować....

#7 North

North
  • 1336 posts

Posted 25 February 2017 - 14:11

Masz włączone w Ustawieniach iPhone przekazywanie połączeń i wiadomośc na Macbooka?

Mp3 nie da się przesyłać "tak o". Od tego jest iTunes/Apple Music/Spotify, itp. Z początku przy przesiadce z Windowsa wydaje się to mega dziwne, ale potem z czasem człowiek się przyzwyczaja;)

#8 sebastianflip

sebastianflip
  • 21 posts

Posted 25 February 2017 - 16:19

To zupełnie inna sprawa...robisz hot spotem punkt dostępu do internetu ....udostępniasz to że Macbook łączy się z internetem z zasobów iphona, robisz z niego router...a czy z np z domowym routerem możesz wymieniać pliki??????

Żeby zdjęcia były widoczne w funkcji zdjęcia i aparat zaznaczasz strumien i icloud......

A mógłbyś trochę dokładniej wyjaśnić jak to włączyć :)

Dzięki!

#9 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 25 February 2017 - 17:00

Wchodzisz w iphone w ustawienia, dalej zdjęcia i aparat tam zaznaczasz mój strumień i udostępnij przez icloud, następnie w macbooku wchodzisz na dole w zdjęcia, dalej u góry w preferencje tam otwiera się okno ...ogólne i icloud, wybierasz icloud i zaznaczasz strumień i icloud. Przypominam iphone i macbook muszą być zalogowane na tym samym Apple ID.

#10 sebastianflip

sebastianflip
  • 21 posts

Posted 26 February 2017 - 10:09

Wchodzisz w iphone w ustawienia, dalej zdjęcia i aparat tam zaznaczasz mój strumień i udostępnij przez icloud, następnie w macbooku wchodzisz na dole w zdjęcia, dalej u góry w preferencje tam otwiera się okno ...ogólne i icloud, wybierasz icloud i zaznaczasz strumień i icloud. Przypominam iphone i macbook muszą być zalogowane na tym samym Apple ID.

A mógłbym prosić o wyjaśnienie czym się różni "mój strumień zdjęć" od biblioteki zdjęć iCloud? Obie funkcję są "obok siebie" i nie rozumiem jaka jest różnica bo cel chyba ten sam - synchronizowanie plików na wszyskich urządzeniach.

Aha :) jeszcze jedno - co z tymi mp3 :) 

#11 landr

landr
  • 1396 posts

Posted 26 February 2017 - 12:05

Strumień przesyła zdjęcia z np. iphone do poszczególnych urządzeń i tam je zapisuje.....natomiast jak zaznaczysz do biblioteki icloud, to tam też dodatkowo zapisze jako archiwum fotek (masz standardowo 5GB ,z możliwością dokupienia)....jeśli chodzi o pliki muzyczne, nie tylko mp3, używałem do tego iTunes match za 25 euro rocznie. Np na Macbooku gromadziłem i kupowałem płyty (w pewnym momencie miałem ok 6000 utworów) i dzięki itunes match miałem dostęp do nich( do tych plików) w iphonie, ipadzie, apple tv w dowolnym miejscu na świecie......a macbook w domu i wyłączony.

Edited by landr, 26 February 2017 - 12:08.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users