Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak wyłączyć monitor?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 kuba1883

kuba1883
  • 177 postów

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:01

Mam Macintosha, ale jak w nim wyłączyć monitor skoro w monitorze jest i cały komputer? Mogę uśpić Maca, ale ja potrzebuję żeby w tym czasie ściągał się pewien plik, jest taki sposób by wyłączyć monitor, albo by ekran był czarny?? Z góry thx.

#2 ErGo

ErGo
  • 119 postów
  • SkądWrocław

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:07

w angielskiej wersji językowej: System Preferenes > Energu Saver > Put the display to sleep when the computer is inactive for: Można ustawić czarny obrazek jako wygaszacz (screensaver) i w ustawieniach tegoż wybrać "Hot corner" - teraz umieszczenie wskaźnika w tym rogu ekranu "wyłączy" go.

#3 nurekpadi

nurekpadi
  • 390 postów
  • SkądWWA/PNO

Napisano 27 stycznia 2008 - 20:12

najprościej Shift+Ctrl+Eject, lub możesz zainstalować program InsomniaX i tam jest opcja Sleep Display
  • Dante lubi to

#4 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 27 stycznia 2008 - 22:34

Witam, co tak wszyscy radzicie w koło na około? W preferencjach klikasz Expose i dajesz w jednym z aktywnych rogów "Uśpij monitor" i, ..., już. Od tej pory zawsze kiedy zapragniesz najedziesz na ten róg strzałką i wygasisz monitor. Pozdro

#5 kuba1883

kuba1883
  • 177 postów

Napisano 28 stycznia 2008 - 22:16

Hmm gdzie jest ten expose? Mam angielską wersję Maca.

#6 Dante

Dante
  • 116 postów
  • SkądWarsaw, Poland, Poland

Napisano 28 stycznia 2008 - 23:47

System Preferences--->Dashboard + Expose (w zakładce "Personal")

#7 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 stycznia 2008 - 00:20

najprościej to chyba nacisnąć F1 i wygasić podświetlenie matrycy :)

#8 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 00:43

Z tego co zauważyłem przytrzymanie F1 nie wygasza do końca matrycy, jak się przypatrzeć dalej widać np. okienka, czy ruch kursora na monitorze. Ale może to tylko mój Maczek tam ma:)

#9 lantiz

lantiz
  • 1 118 postów
  • SkądGdansk, Poland, Poland

Napisano 29 stycznia 2008 - 00:47

control + shift + eject => wyłącza monitor :)

---- Dodano 29-01-2008 o godzinie 00:49 ----
a całkowite ściemnienie faktycznie nie wyłącza monitora :)

#10 Dante

Dante
  • 116 postów

Napisano 29 stycznia 2008 - 01:10

a całkowite ściemnienie faktycznie nie wyłącza monitora :)

Czyli nie tylko mój Maczek to ma :P

#11 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 stycznia 2008 - 02:01

bo to wygasza podświetlenie matrycy :) ale z reguły wystarcza :)

#12 InSiDe

InSiDe
  • 115 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 marca 2008 - 01:52

Choć pytanie często się pojawia (i ja je zadałem) a najlepszą na nie odpowiedzią jest: cmd+alt+eject; to chciałem zapytać o coś troszkę innego. Drażni mnie, że gdy już uśpię wyświetlacz to jakakolwiek ingerencja od razu go włącza. Chciałbym położyć się do łóżka z pilotem w ręku i ściszać, zmieniać muzykę bez każdorazowego zapalania (przeraźliwie) jasnego monitora. Czy znacie jakieś takie programy? Ideałem byłoby zaimplementowanie w iMacu funkcji z laptopów gdzie najniższy poziom jasności wyłącza całkowicie lampę. To pozwalałoby uzyskać efekt, który mnie interesuje. Niestety, na to nie ma co liczyć. Może więc znacie jakieś programy, tricki i takie tam pozwalające wygasić monitor (bądź wydatnie zmniejszyć jego jasność) i pozwalające na operowanie pilotem bez rozjaśniania go?

#13 Therioon

Therioon
  • 4 281 postów
  • SkądZ brzucha:)

Napisano 06 marca 2008 - 14:11

Jeżeli chcesz skrótem klawiaturowym to proponuje skorzystać z tego:

LightMe 2.5 software download - Mac OS X - VersionTracker

Strona główna programu:

malcom-mac LightMe 2.5

---- Dodano 06-03-2008 o godzinie 16:14 ----

Choć pytanie często się pojawia (i ja je zadałem) a najlepszą na nie odpowiedzią jest: cmd+alt+eject; to chciałem zapytać o coś troszkę innego.

Drażni mnie, że gdy już uśpię wyświetlacz to jakakolwiek ingerencja od razu go włącza. Chciałbym położyć się do łóżka z pilotem w ręku i ściszać, zmieniać muzykę bez każdorazowego zapalania (przeraźliwie) jasnego monitora. Czy znacie jakieś takie programy? Ideałem byłoby zaimplementowanie w iMacu funkcji z laptopów gdzie najniższy poziom jasności wyłącza całkowicie lampę. To pozwalałoby uzyskać efekt, który mnie interesuje. Niestety, na to nie ma co liczyć. Może więc znacie jakieś programy, tricki i takie tam pozwalające wygasić monitor (bądź wydatnie zmniejszyć jego jasność) i pozwalające na operowanie pilotem bez rozjaśniania go?

Nie próbowałem tego co ty chcesz ale sprawdź może ci się podoba. Do wygaszania ekranu ten programik jest ok ma też parę fajnych innych funkcji

#14 InSiDe

InSiDe
  • 115 postów
  • SkądWrocław

Napisano 06 marca 2008 - 14:25

Jeżeli chcesz skrótem klawiaturowym to proponuje skorzystać z tego:

LightMe 2.5 software download - Mac OS X - VersionTracker

Nie jest to za bardzo potrzebne bo, jak pisane było już wiele razy, Shift+Ctrl+Eject usypia wyświetlacz (bądź można to hot cornerem zrobić) a F1 i F2 (na starych klawiaturach F13 i F14) zmieniają jasność wyświetlacza. Innymi słowy jedyne co ten program robi to zmienia przypisane skróty klawiszowe. Nie do końca (właściwie to wcale) o to mi chodziło.

Alternatywą stało się szukanie jakiegoś ciemnego (najlepiej czarnego) tematu wizualizacji do iTunesa. Wtedy mógłbym sobie włączyć taki w fullscreenie i jakoś bym przeżył

#15 guliusz

guliusz
  • 5 postów

Napisano 01 października 2008 - 14:45

A jak zrobic zeby na macbook pro wylaczyc monitor?Tylko pod windowsem xp?Mimo,ze mam ustawione w opcjach wylaczanie monittora po dwoch minutach swieci sie caly czas.

#16 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 grudnia 2008 - 13:00

Panowie co do podswietlenia matrycy to jak najbardziej wystarcza opcja F1. Sama matryca sie nie wypala tylko lampa, w zwiazku z czym smialo mozecie korzystac z przyciemnienia i jakakolwiek ingerencja przy np. zglasnianiu muzyki nie bedzie rozjasniala matrycy. pozdro!

#17 wall-e

wall-e
  • 94 postów
  • SkądGdynia

Napisano 07 grudnia 2008 - 10:50

a tak z ciekawosci jak wylacza sie matryce pod windowsem bootcamp??? pod mackiem opisaliscie ale pod winem ? :>

#18 kjanicki

kjanicki
  • 195 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 grudnia 2008 - 17:53

a tak z ciekawosci jak wylacza sie matryce pod windowsem bootcamp??? pod mackiem opisaliscie ale pod winem ? :>

To zdaje się wykracza poza tematykę działu "Mac OS X / Mac OS 9"
Najlepiej stwórz nowy wątek w dziale dot. windowsa.

Pozdrawiam.

#19 Obecny

Obecny
  • 489 postów
  • SkądTralee, Co.Kerry, Ireland

Napisano 08 grudnia 2008 - 15:53

wygaszanie matrycy niby ok ctrl+shift+eject ale co z tego skoro ta kombinacja wygasza wszystkie podpiete ekrany do komputera, czy jest jakis sposob by wygasic np ekran laptopa ale ciagle miec aktywny zewnetrzny wyswietlacz lub odwrotnie ? nie, nie chodzi mi o wyciemnienie podswietlania z tym to akurat nie ma problemu, kiedys insomniaX radzila sobie z tym czesciowo (zamkniecie pokrywy) na 10.4 po wprowadzeniu 10.5 ta funkcja juz nigdy nie dzialala tak dobrze.

#20 mBak

mBak
  • 5 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 17:25

Mm identyczny problem do rozwiązania: jak wyłączyć zewnętrzny monitor gdy do chwilowo do pracy wystarcza ten z MBP? Mogę oczywiście odłączyć kabel od MBP i kliknąć przycisk z boku monitora ale to jest kłopotliwe. I jeszcze jedno pytanie: klikając przycisk z boku monitora gaśnie led na monitorze. Czy oznacza to jakiś inny stan pracy monitora?

#21 Neivil

Neivil
  • 2 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 20:53

No właśnie - jak wyłączyć jeden z dwóch monitorów przy pomocy systemu? W Windowsie po prostu wybierasz opcję w stylu "Wyświetlaj tylko na 2", a w Macu przekopałem wszystko i nie widzę takiej opcji - może chociaż jest program jakiś? To ma ogromne znaczenie, bo gdy sygnał idzie na dwa monitory karta nie wyrabia i np. przyciemnia kolory, nie mówiąc o tym, że przy odtwarzaniu filmu są pasy, jeśli komputer wyświetla podwójny obraz na dwa urządzenia. Chodzi o to by wyświetlał obraz tylko na jednym monitorze zewnętrznym, a drugi wyłączył. Tylko nie mówcie mi, że mam się przełączać na Boot Camp i W7 (brrr...) by to uzyskać please... :) Czy w Lionie dali taką funkcję? Jak to zrobić? Wyłączenie monitora analogowo nic nie da, bo karta graficzna nadal rozdziela sygnał na dwa urządzenia (chyba, że wypiąć kabel, ale to przecież za dużo zamieszania). Musi być jakieś rozwiązanie. Proszę o pomoc.

#22 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 13 stycznia 2013 - 22:09

A co to ma wspólnego z 10.4?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych