Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

spalony zasilacz do macbooka - właściciel żyje!

• Please log in to reply
25 replies to this topic

#1 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 27 January 2008 - 09:43

Wczoraj w nocy jak spałem, kiedy mój macbook się ładował ( który jest na gwarancji ) koło wtyczki - całkowicie przepalił się kabel, prawie poszedłem razem z domem z dymem, mam wypaloną dziure w fotelu na którym położyłem laptopa... Zastanawiam się co zrobić - obić komuś gębę czy jak. Zasilacz ma gwarancje wiec jutro oddaje, ale to nie wszystko, chce SAD obciążyć kosztami fotela i podłogi pod fotelem... Podobno ta awaria zdarza się czesto i apple o tym wie - do tego stopnia, że nowsze zasilacze zmienił już na taki co śię nie pałą... Co zrobić - ogólnie w nocy mogłem pójść z dymem i nie chce póścić tego płazem - bo kiedyś się ktoś nie będzie miał takiego szcześcia. Dla chętnych wyśle fotki.

#2 e-marketing

e-marketing
  • 580 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 27 January 2008 - 11:20

jak dawno kupiłeś macbooka ?? pytam bo mam kupionego w grudniu z usa i nie wiem czy też lepiej uważać na niego czy spa spokojnie

#3 Therioon

Therioon
  • 4281 posts
  • SkądZ brzucha:)

Posted 27 January 2008 - 11:44

podłączam się do pytania.

#4 racuchy

racuchy
  • 673 posts

Posted 27 January 2008 - 12:07

Pozwij ich! ;) A poważnie, to myślę, że masz pełne prawo ubiegać się o pieniądze za wszystkie straty. A jesli sad [albo apple. nie wiem w czymi zakresie to lezy] jest poważną firmą sam Ci to zaproponuje i jeszcze jakiegos gratisa miłego dorzuci. Swoja droga, posrana opcja, zostawiasz laptopa i takie coś. Huh ps. Była kiedys taka sama opcja jak pierwsze MBP wychodzily, koles wrzucil zdjecia na flickr, i apple samo odrazu sie odezwalo do niego, z prosba o usuniecie i przyslanie im uszkodzonego sprzetu. Zdaje sie tez ze wyslali mu nowego kompa bez gadania.

#5 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 27 January 2008 - 12:17

No ciekawe, znajac olewactwo w Polsce, chetnie zobacze jak Ci oddadza szmal za fotel... Swoja droga, wiesz ze byles blisko od zaczadzenia albo czegos w tym stylu? Bierz papuge tj. prawnika, to bylo zagrozenie zycia. Wspanialy szmelc za 5 tysiecy ze znaczkiem Apple.... :D

#6 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 27 January 2008 - 12:34

Moj macbook to late 2006, core2duo, 2gh, mam dwa, i jeden ma wtyczke z dłuższą obwódką wokuł kabla ( kołnierzem ), przepaliła się wtyczka krótsza. Czyli wrzucać zdjęcia n flickr - i wysłać link do appla :)

#7 harlus

harlus
  • 10 posts
  • SkądWarszawa / Sligo

Posted 27 January 2008 - 12:46

czytalem o przypadku, gdzie macbook (a dokladniej jego bateria) stanal w plomienial palac przy okazji regal z ksiazkami i czasopismami oraz sciane. tamtejszy przedstawiciel apple zdecydowal sie pokryc szkody oraz w ramach rekompensaty wymienic macbooka na macbooka pro! szkoda tylko, ze sytuacja miala miejsce w australi, a jak wiemy polska rzeczywistosc wyglada troszke inaczej... :S

wiecej info: [URL="http://mactalk.com.au/forums/showthread.php?t=28926"]"macbook inferno"[/URL]

#8 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 27 January 2008 - 13:43

jutro ide ze zdjeciami, zasilaczem i skarga do SAD'u, Nie spodziewam się reakcji jak z "macbook inferno". Na początku będę bardzo grzeczny.

#9 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 28 January 2008 - 22:18

MUSZE SIĘ WYŻALIĆ Niestety poszedłem do serwisu sadu ( w ISpotcie, w ktorym zakupiłem macbooka powiedziano mi ze serwis załątwi sprawe od ręki ). W Sadzie pewna Pani, która za każdym razem patrzy na mnie jak na kretyna - zobaczyła spalony zasilacz i powiedziała , że gwarancja nie obejmuje spalonych zasilaczy, że musi zadzwonić do Apple ( jasne ) i zobaczyć czy refundują im to. Była bardzo nie miła, nie umiała mi wytłumaczyć, czemu jest to usterka mechaniczna, oraz czemu rok temu (w przypadku innego macbooka ) ta sama Pani wymieniła mi zasilacz ( lampka nie działała ). Ogólnie mam telefony to wszystkich pajaców pracujących w tej firmie SAD. Podzwonie jutro do nich , a jak nie bedzie pozytywnej reakcji to wojna. Mam fotki spalonego krzesła i podłogi. Jutro gadam z prawnikiem w mojej firmie. Ide z nimi walczyć. A można było tak prosto: Przeprosić i wymienić zasilacz. A tak bedzie zawracanie czterech liter. PS. Bardzo prosze osoby z problemem zasilaczowym o kontakt z mna. Wydaje mi się że przepalające się zasilacze to problem równie istotny co palące się baterie i Apple powinno coś z tym zrobić ( program wymiany plus informacja o niebezpieczeństwie ) tego też będę dochodzić w polskim sądzie.

#10 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 28 January 2008 - 23:23

Facet w USA zarobilbys na odszkodowaniu majatek ale u nas w tym skopanym kraju szkoda nerwow

#11 TimmY

TimmY
  • 621 posts

Posted 28 January 2008 - 23:41

gresh: a sprobuj sie skontaktowac z MyApple.pl - Zobacz profil: JJB zanim wejdziesz na droge sadowa. Ow czlowiek wydaje sie byc naprawde trzezwo i rzeczowo myslacym pracownikiem SADu, jest szefem Serwisu. Dzial moze nie ten, ale napewno skontaktuje Cie z odpowiednim czlowiekiem.

Ja naiwnie wciaz wierze, ze grzecznie i spokojnie mozna wszystko zalatwic.

#12 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 02 February 2008 - 00:21

podziel sie fotkami jak mozesz, ciekawosc mnie zzera ;)

#13 Lolka

Lolka
  • 266 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 February 2008 - 23:10

Hmm...a ja mam pytanko tez o zasilacz... ta kostka biala, ktora jest "na kablu" w polowie to ona strasznie sie grzeje ze az pali w rece... czy to tak ma byc? Bateria laduje sie prawdopodobnie normalnie, tzn. w miare szybko, mam MB od tygodnia....

#14 edi15ta@gazeta.pl

edi15ta@gazeta.pl
  • 312 posts

Posted 03 February 2008 - 23:55

Hmm...a ja mam pytanko tez o zasilacz... ta kostka biala, ktora jest "na kablu" w polowie to ona strasznie sie grzeje ze az pali w rece... czy to tak ma byc? Bateria laduje sie prawdopodobnie normalnie, tzn. w miare szybko, mam MB od tygodnia....

Tak.

#15 seba22

seba22
  • 421 posts
  • SkądKensington Beach

Posted 04 February 2008 - 01:42

Tak.

A właśnie, że nie!

Przynajmniej w moim MacBooku, którego używam od kilku miesięcy nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło.
Dla przykładu, od piątku mój MB jest na kablu, bez przerwy i wtyczka wcale nie jest gorąca...

#16 owz

owz
  • 3360 posts
  • SkądPoznań

Posted 04 February 2008 - 01:59

no wtyczka nie ma być gorąca, chodzi o zasilacz (ten biały pierdolnik z jabłkiem wymiarów troszkę mniejszych niż cd case) :lol: i to że on się*grzeje jest normalne

#17 Lolka

Lolka
  • 266 posts
  • SkądGdańsk

Posted 04 February 2008 - 09:44

Dzieki bo juz myslalam ze i ja z dymem pojde ;)

#18 norba86

norba86
  • 27 posts

Posted 04 February 2008 - 19:49

mam pytanie czy jak sciagne macbooka z usa to musze kupic w polsce zasilacz czy wystarczy sama przejsciowke kupic?

#19 Ruczaj

Ruczaj
  • 3528 posts
  • SkądPoznan

Posted 04 February 2008 - 20:11

Sobie ludzie na wszelki wypadek kupcie łóżka wodne, co by w nocy nie splonac od zwarcia w ladowarce Macbooka :)

#20 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 04 February 2008 - 20:26

Zasilacz jest uniwersalny. Wystarczy koncoweczka.

#21 iG4

iG4
  • 541 posts
  • SkądKraków,Poland

Posted 04 February 2008 - 21:43

Jaki i do czego zasilacz uniwersalny?

#22 Falcon

Falcon
  • 639 posts
  • SkądKraków

Posted 04 February 2008 - 22:25

To byla odpowiedz na pytanie kolegi norba, czy komputer kupiony w USA, a wlasciwie jego zasilacz, bedzie dzialal w Europie z naszzym 230V. Zasilacz obsluguje oba zakresy 110 i 230, wiec jest uniwersalny. NIezbedna bedzie jedynie wymiana koncowki z hamerykanskiej, na nasza.

#23 Five

Five
  • 85 posts
  • SkądWarszawa

Posted 04 February 2008 - 22:42

A ja zapytam: gresh, jak idzie wojna z SADem? Czy próbujesz jeszcze pokojowo to załatwić? Aż strach czytać o takich rzeczach ;)

#24 gresh

gresh
  • 255 posts

Posted 08 February 2008 - 14:17

Cóż niestety - według panów z serwisów przepalony kabel od zasilacza i wtyczka to uszkodzenie mechaniczne !!!! Trzeba iśc wyżej - to niestety taki jest kraj! Ciekawe, że jest to takie częste uszkodzenie mechaniczne, o którym apple jest świadom ( bo poprawił w nowszych modelach wtyczkę ). Szkoda, że nie jest napisane w instrukcji - że nie można używać nadmiernie zasilacza bo grozi to spaleniem domu.... Kupiłem w stanach zasilacz nowy, oryginalny za 50 dolców. Śmieszne i żałosne - ale spalony fotel według nich to też uszkodzenie mechaniczne. Mam w domu tuzin zasilaczy - to ipoda, telefonu ect - nigdy mi się żaden nie zapalił żywym ogniem, nawet nigdy nie spalił a mają więcej lat niż cały macbook... Takie rzeczy tylko w APPLE i SAD.

#25 MaciejNowak

MaciejNowak
  • 2148 posts
  • SkądWarszawa

Posted 08 February 2008 - 15:53

Będzie, że położyłeś go na fotelu... nie miał chłodzenia ponieważ nie leżał na twardym itd......... ale powodzenia

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users