Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana płyty głównej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bahan

Bahan
  • 6 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 10:28

Witam, mam obecnie problem z moim iPhone 5s, rozładował się i nie się włącza, więc oddałem go do serwisu, w którym powiedzieli mi, że do wymiany jest płyta główna, mogliby mi to zrobić, ale podyktowali dużą cenę, także chciałbym spróbować zrobić to sam. Moje pytanie brzmi czy mogę właśnie to zrobić? Znaczy się chciałbym kupić jakiś używany telefon z zablokowanym iCloud czy coś w tym stylu i z tego telefonu zamontować do siebie płytę główną. Chciałbym się dowiedzieć czy nie łączy się to z żadnymi konsekwencjami. Czy IMEI zostaje taki sam, czy wszystko zostaje w telefonie tak jak było przed wymianą, czy w ogóle ciężko jest to wymienić, czy nie zablokują mi przez takie coś telefonu i tak dalej

Ciekawy jestem jeszcze czy może płyta główna z iPhone 5 pasowałaby do 5s czy to już jednak liczy się jako zupełnie inny telefon

#2 delikt

delikt
  • 49 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 10:30

Kupując telefon z zablokowanym iCloud postąpisz przede wszystkim nieetycznie.

Ponadto taki telefon nie może być dawcą akurat płyty głównej ponieważ będzie to właśnie ona będzie zablokowana.

#3 Bahan

Bahan
  • 6 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 10:39

Ok, a jeśli kupiłbym telefon odblokowany, po prostu zbita szybka, nie włącza się, ale komputer go wykrywa po podłączeniu do komputera, dałoby rade?

#4 PooL22

PooL22
  • 12 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 11:21

Po pierwsze kupując telefon z opisem jak wyżej zapewne kupisz dużo gorszy szrot niż masz.

Po drugie płyta główna z iPhona 5 nie pasuje do 5S

Po trzecie zapewne ten iPhone o którym piszesz wyżej pewnie też ma iCloud.

PS. domyślam się, że nie rozbierałeś jeszcze iPhona, więc radzę się zastanowić czy na pewno sobie poradzisz bo możesz więcej napsuć niż naprawić.

#5 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 12:51

Nie ma problemu możesz wymienić sam. Jak kupisz płytę główną z icloud to jak chcesz kożystać z tego teleofnu ? No chyba że wystarczy ci sprzęt z którego nie można korzystać ale się włącza. 

Pamiętaj że razem z płytą musisz kupić przycisk home. Koszt takiego zestawu to pewnie ok 500zł patrząc na ceny sprawnych telefonów. 

#6 Bahan

Bahan
  • 6 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 13:31

A to mój przycisk home z obecnego telefonu, nie będzie współgrał z nową płytą?

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2 947 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 13:36

Przycisk tak jednak nie będzie działać touch id. 

Nie masz totalnie o tym pojęcia a chcesz zabierać się za wymianę płyty głównej. 

Użytkownik nie_lubie_jablek edytował ten post 18 lutego 2017 - 13:54

#8 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 13:47

dobrze ci radze, skoro myślisz że przełożona płyta z iPhone z iCloud nagle przestanie mieć blokadę bo jest w obudowie z iPhone bez iCloud oraz nie wiesz o tym że przycisk home jest sparowany z płytą to nie zabieraj się za to bo tylko pogorszysz sprawę 

#9 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lutego 2017 - 14:56

Jeśli się wyłączył i nie ładuje to prawdopodobnie można go naprawić za koszt połowy ceny samej sprawnej płyty. Jeśli chcesz to przyślij go do nas.

A jak koniecznie chcesz przekładać płytę to przygotuj się na wydatek minimum 500 złotych. Poza tym nie wiem gdzie Ty chcesz kupić sprawnego iPhona z rozbitym ekranem na przekładkę płyty jak za takie wołają tyle samo co za całe sprawne.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#10 Bahan

Bahan
  • 6 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 15:15

dobrze ci radze, skoro myślisz że przełożona płyta z iPhone z iCloud nagle przestanie mieć blokadę bo jest w obudowie z iPhone bez iCloud oraz nie wiesz o tym że przycisk home jest sparowany z płytą to nie zabieraj się za to bo tylko pogorszysz sprawę 

W ogóle nie rozumiem takiego podejścia, po to zakładam temat na forum, żeby zebrać informacje i nie popełnić jakiegoś głupiego błędu .. Zdaje się nikt nie urodził się z z wrodzoną umiejętnością serwisowania iPhona czy jakiegokolwiek innego urządzenia ... To, że nie miałem jeszcze do czynienia z rozbieraniem urządzenia od Apple, nie znaczy od razu, że jestem ułomny. 

Jeśli się wyłączył i nie ładuje to prawdopodobnie można go naprawić za koszt połowy ceny samej sprawnej płyty. Jeśli chcesz to przyślij go do nas.

A jak koniecznie chcesz przekładać płytę to przygotuj się na wydatek minimum 500 złotych. Poza tym nie wiem gdzie Ty chcesz kupić sprawnego iPhona z rozbitym ekranem na przekładkę płyty jak za takie wołają tyle samo co za całe sprawne.

W serwisie, do którego oddałem swój telefon podyktowali mi prawie 380zł, także chciałem spróbować na własną rękę. Jednego iPhone już znalazłem u siebie w okolicy, działającego z rozbitym ekranem i częścią obudowy, w cenie mniejszej niż naprawa mojego telefonu.

Kwestia tego czy znajdę taki telefon na części, czy go popsuje próbując go naprawić, nie jest tym o co pytałem, chciałem się tylko dowiedzieć na co uważać, jeśli tak chciałbym zrobić.

#11 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lutego 2017 - 15:23

No to ja Ci podpowiem. Jeśli chcesz aby wszystko działało po przekładce to musisz kupić drugiego całkowicie sprawnego iPhona bez żadnych blokad i bez simlocka. Pojemność nie ma znaczenia ale kolor musi być ten sam, bo jak kupisz inny kolor to przycisk home nie będzie pasował do Twojej obudowy.

Przekładka nie jest trudna ale jak tego nigdy nie robiłeś to możesz się trochę zdziwić, bo to nigdy nie idzie tak łatwo jak na filmach, a jeśli pomylisz śruby albo wygniesz płytę to ją zepsujesz. Tak samo łatwo uszkodzić złącza albo ekran przy wyciąganiu.

Pewnego iPhona na części raczej nie kupisz za te 200-300 złotych, więc dlatego polecam naprawę płyty. Jeśli to problem z ładowaniem albo układ U2 to spokojnie do 300 złotych się naprawi.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#12 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 18 lutego 2017 - 17:18

Ok, a jeśli kupiłbym telefon odblokowany, po prostu zbita szybka, nie włącza się, ale komputer go wykrywa po podłączeniu do komputera, dałoby rade?

Zdajesz sobie sprawę z tego, że płyta główna to jest cały telefon, reszta to ekran obudowa, taśmy głośnik, kamera czy wibrator. Jak chcesz sprawną płytę, musisz kupić sprawnego iPhone. Proste i nieopłacalne.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych