Witam.
Starałem się znaleść coś na ten temat w wyszukiwarce - ale jak zwykle mi się nie udało...
Próbowałem też dodzwonić się na jakiś normalny, ludzki (czyt.: polski ) numer pomocy Adobe - oczywiście albo tylko można po angielsku, albo "wybrany numer jest niedostępny"...
A więc:
Dawno, dawno temu - kiedy jeszcze na świecie ludzie słuchali muzyki z płyt CD i MiniDisc'ów - czyli jakieś 10 lat temu stałem się szczęśliwym posiadaczem legalnie nabytego drogą kupna programu Adobe Photoshop CS4. Do tej pory posiadam oryginalne pudełko, na którym jest umieszczony numer - klucz programu, a w środku pudełeczka są dwie płyty:
- płyta DVD z programem Adobe Photoshop CS4 ze (wstrętnym na chwilę obecną ) dopiskiem WIndows
- płyta DVD, na której są takie napisy:
Learning
Adobe Creative Suite 4. Mac OS/Windows I dalej, że płyta zawiera ponad dwie godziny profesjonalnego treningu na wymienionych ponad 10 programach , w tym Creative Suite4, Photoshop CS4 i wielu innych...
Program ten zainstalowałem na (obecnie ponad 10 - cioletnim, ale wtedy nowym ) PC z systemem Windows XP, gdzie znajduje się do tej pory. Komputer (Toshiba Quosmio) charakteryzuje się całkiem, całkiem przyjemną matrycą - za to jego powolność doprowadziłaby do rozpaczy żółwia i leniwca razem wziętych. Dlatego z tego programu obecnie korzystam baaardzo rzadko (przy czym zdjęć nie obrabiam w żadnym innym programie, tylko tym). Nosiłem się z zamiarem przeniesienia tego programu na nowszy i wydajniejszy sprzęt z Windowsem.
Ale spłynęło na mnie natchnienie i wszedłem w posiadanie MacBooka Pro z 2015 roku, karta HD 6100, retina, system Mac OS Sierra. I generalnie tak mi się porobiło, że w pracy zmuszony jestem używać tego, co mam - czyli Windowsów, ale w domu nie odchodzę od Maca...
Dlatego może liczni fachowcy zgromadzeni na tym forum podpowiedzieli by mi łaskawie, czy jest możliwość odinstalowania tego Photoshopa CS4 ze starego XP (a to nawet ja wiem, że jest taka możliwość ) i bez większych komplikacji zainstalowania go na moim MacBooku? Byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedzi, a zwłaszcza za te odpowiadające mym oczekiwaniom - to znaczy, że można i w jaki sposób...
Pozdrawiam
Niech Jabłko będzie z Wami
P.S.: Strasznie ciężko mi się pisze, gdy mam do dyspozycji tak ograniczoną ilość emotikonów - połowę musiałem wyrzucić, żebym mógł wysłać ten tekst... :-)
Edited by cronopioverde, 20 February 2017 - 16:47.
Korekta po przeniesieniu z hardware.