Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Moi znajomi- pytanie o działanie.

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 mariusz82

mariusz82
  • 3 posts

Posted 17 February 2017 - 10:11

Witam,

zwracam się do Was z pytaniem o działanie aplikacji Moi Znajomi.

Kupiłem synowi iPhona i korzystając z dobrodziejstw, jakie niesie, chciałbym w awaryjnych sytuacjach móc wiedzieć gdzie przebywa. Sprawdziłem aplikację MF i widzę, że mogę z jego telefonu udostępniać położenie dla mojego numeru telefonu, mam do wyboru opcje (przez godzinę, do końca dnia, cały czas). Pytanie czy jeśli z jego telefonu udostępnię położenie na swój numer to on będzie dostawał jakieś powiadomienia ? Czy będzie mógł się dowiedzieć o tym, jeśli nie wejdzie w  aplikację i nie zobaczy, że udostępnia położenie ?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

#2 klnt

klnt
  • 2043 posts
  • SkądOpole

Posted 17 February 2017 - 10:35

Będzie mu się wyświetlała ikona obok baterii, że jest aktualnie używana lokalizacja co może skłonić do zajrzenia w ustawienia i sprawdzenia co tej lokalizacji używa.

#3 Duke123

Duke123
  • 491 posts

Posted 17 February 2017 - 10:36

Nie, nie będzie dostawał powiadomień. Jeżeli będziesz go lokalizował to na górnej belce jego telefonu (obok godziny) pojawi się na chwilę mała ikonka (podobna do trójkąta) sygnalizująca działania GPS-a. Nie powinno to wzbudzać jego podejrzeń, ponieważ ikonka pojawia się w wielu innych sytuacjach. Poza tym można ją wyłączyć w Ustawienia-> Prywatność-> Usługi lokalizacji-> Usługi systemowe-> Ikona na pasku stanu.

O tym że może być lokalizowany może się dowiedzieć także z innych miejsc niż ta aplikacja. Np. Ustawienia-> iCloud-> Wysyłaj moje położenie.

#4 burczybass-0636a41136

burczybass-0636a41136
  • 473 posts
  • SkądWars i Sawa

Posted 17 February 2017 - 10:47

Moja bratowa tak sprawdza swojego syna (młody nastolatek), bo czasami mu się zapomina, w która stronę się idzie do szkoły.
Jak na razie jeszcze się nie połapał.
Swoją droga cieszę się, że kiedyś można było spokojnie chodzić na wagary.... (;

#5 mariusz82

mariusz82
  • 3 posts

Posted 17 February 2017 - 11:31

Dzięki za odpowiedzi.

Nie sądzę, żeby sam zaglądał w tą aplikację, szczególnie, że jest ukryta w folderze. Także, jeśli innych znaków tego, że widzę jego lokalizację nie ma, zastosuję to.

Jeszcze mały update, czytałem jakiś czas temu, że usunięcie systemowych aplikacji nie usuwa ich całkowicie z iso, ponieważ są częścią systemu.

Sprawdziłem to i faktycznie, po usunięciu aplikacji na telefonie udostępniającym położenie, widzę lokalizację. Po ponownym pobraniu aplikacji, widzimy śledzony numer. Wychodzi na to, że mogę usunąć aplikację na telefonie syna co zminimalizuje szanse na odkrycie tego.

#6 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 17 February 2017 - 16:20

Zawszę można podejrzeć w Find My Iphone przez app albo stronę, jest bardziej dokładniejsza. Trzeba mieć tylko oczywiście dane do danego konta iCloud.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#7 Me_69

Me_69
  • 247 posts

Posted 17 February 2017 - 17:14

Zawszę można podejrzeć w Find My Iphone przez app albo stronę, jest bardziej dokładniejsza. Trzeba mieć tylko oczywiście dane do danego konta iCloud.

Albo połączone konta w Rodzinę to wtedy po zalogowaniu się swoimi danymi widac wszystkie urządzenia.

iPhone 6+ 128GB Silver / iPhone X 256GB Silver / AirPods

iPad Pro 12.9 (2017) 512GB + LTE / AppleTV 4 64GB

#8 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 17 February 2017 - 22:26

Albo połączone konta w Rodzinę to wtedy po zalogowaniu się swoimi danymi widac wszystkie urządzenia.

Fakt, też.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users