Matko...
jakto się nie da?? jakto niemożliwe? Tak naprawdę to nie potrzebujesz niczego szczególnego! Wystarczy Ci dowolny edytor tekstu i zainstalowany kompilator do C++ na maku
g++, gcc.. whatever. Dev Cpp to tylko takie niby środowisko z kompilatorem i edytorem. Jeśli będziesz pisał proste programy (a wierz mi, że tak będzie na studiach), to nie trafisz raczej na coś takiego co działa inaczej pod windowsem i na mac os. Więc tym się nie martw. Zanosisz na uczelnię kod edytowany na macu, który kompiluje Ci się i działa na macu... tam kompilujesz go na windowsie i to wszystko!
Co do środowisk to osobiście, przez 6 lat studiów (sic!) przetestowałem chyba większość dostępnych edytorów, środowisk...
X-Code jest ok, ale osobiście nie korzystam z niego zbyt wiele. W praktyce bardzo łatwy w obsłudze i popularny jest Netbeans... a absolutnym standardem (przynajmniej u mnie na uczelni jest Eclipse). Oba mają mnóstwo wtyczek do obsługi wszystkiego... od UML do SVN, GIT itd. Eclipse ma chyba nawet więcej dostępnych wtyczek.
Jest też coś takiego jak QT Creator... niby idealny do tworzenia aplikacji w QT ale do wszystkiego w C++ nadaje się świetnie.
Ale tak jak mówiłem na początku, na macu możesz edytować dowolnym edytorkiem jak np. Text Wrangler, który ma fajne podświetlanie składni. Otwierasz terminal, wpisujesz g++ twój_plik.cpp drugi_plik.cpp -o plik_wyjściowy czy coś w tym stylu i już dostajesz binarkę, którą możesz uruchamiać... poprzez ./plik_wyjściowy - to tak w dużym skrócie... ale tak naprawdę to na początku będzie Ci potrzebne
.
Możesz nawet edytować te swoje pliki używając edytora w terminalu... vim albo nano lub innego.
Hardcorowcy programują w odpowiednikach EMacsa na maca... zawiera linię komend i jest dość powerfull
.
Czyli zainstaluj sobie x-code (z płyty z systemem bądź z appstore)... bo wraz z tym przychodzą kompilatory itd.
Ściagnij sobie Netbeans lub Eclipse (uważam, że to najlepsze na początek a poza tym świetnie dają sobie radę np. z Javą czy Pythonem), stwórz nowy projekt c++, napisz coś... kliknij w "play"
i już jesteś w domu
.
Btw... co to za uczelnia, że w c++ programujecie na windowsach? Na PW standardem jest linuks... od samego początku studiów... a tam już wszystko jest prawie identycznie jak na mac os
.