[WARSZAWA, TABAKA godz.17:00 17-02-08] Spotkanie urodzinowe MyApple.pl
#76
Napisano 30 stycznia 2008 - 01:11
#77
Napisano 30 stycznia 2008 - 01:28
#78
Napisano 30 stycznia 2008 - 01:50
#79
Napisano 30 stycznia 2008 - 13:38
#80
Napisano 30 stycznia 2008 - 14:01
A gdzie słyszałeś, że ja?Ok. Panowie i Panie Konkretnie !!! podsumowując, gdzie się spotykamy i o której , kto jest kierownikiem naczelnikiem organizacji imprezki?, słyszałem ze Lutecki ;-)
Wydaje mi się, że 18:00 to dobra godzina.A tak w ogóle, to na którą godzinę mam zrobić tę rezerwację? 18.00?
#81
Gość_tygrysio_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 14:55
#82
Napisano 30 stycznia 2008 - 15:58
#83
Napisano 30 stycznia 2008 - 16:03
#84
Gość_tygrysio_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 16:12
#85
Napisano 30 stycznia 2008 - 17:17
#86
Gość_tygrysio_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 17:26
Tawerna Tabaka
Kuchnia bałkańska przy ul Szkolnej
Mamy w Warszawie kilka lokali serwujących kuchnię z Bałkanów, jednak Tawerna Tabaka otworzy wam oczy na nowo. Bulgaria Magica, Peonia-Macedonia, Mała Serbia czy Banja Luka odwołują się do wspomnień z wakacji nad Morzem Czarnym czy Adriatykiem, do słońca i upałów. W Tabace panuje tymczasem półmrok karawanserajów, z kolorowymi poduszkami, nargillą, kadzidłami, zaśniedziałymi lustrami i starymi miedzianymi czajnikami. Zaskoczenie minie, gdy wspomnimy historię tej części Europy, wielowiekową dominację Imperium Osmańskiego, korespondencje smaków i zapachów między Turcją, Bułgarią, Grecją, Serbią, Macedonią, Bośnią i Chorwacją. W Tabace odnajdziemy się w samych trzewiach Bałkanów rozpiętych między Wschodem a Zachodem, między fascynacją Francją a podległością Wielkiej Porcie. Kolacja na Szkolnej to swoisty appendix do niedawno wydanej książki Bozidara Jezernika "Dzika Europa" o europejskich stereotypach w postrzeganiu Bałkanów. Znalazłem tam protekcjonalny opis lokalnej diety sporządzony w XIX wieku przez francuskiego konsula w Travniku: ,,Kiedy Bośniak wstaje z łóżka, zaczyna dzień szklanką śliwowicy. Krótko przed lunchem wypija jeszcze dwie, zakąsza je słodyczami. Aby ukoić bolesne palenie w żołądku wywołane piciem, pożera cebulę i siekaną rzepę bez choćby kromki chleba; potem je ohydną kiszoną kapustę i twardą, suszoną jagnięcinę. Następnie podaje się obfite porcje zupy z fasoli, a posiłek kończy kolejna śliwowica''. Zaręczam, że nie ma co wierzyć tej relacji. Menu Tabaki pokazuje bogactwo tej kuchni. I z pewnością nie prowadzi do przepalenia żołądka.
Zacznijcie oczywiście od meze (29 zł), czyli zestawu past: z bakłażana, papryki (ajwar), ikry dorsza (taramas), jogurtu (tzatziki), ciecierzycy (humus) i sera (urnebes). Kolekcja to obfita, a w połączeniu ze smakowitym chlebem może doprowadzić do ograniczenia dalszych możliwości konsumpcyjnych. Radzę więc uważać. Między innymi po to, by nie przegapić caca (10 zł). Te malutkie rybeńki na bułgarskich plażach jemy smażone w chrupkiej panierce, tutaj - dodatkowo zamarynowano je w occie i oliwie. Zaręczam, że uzależniają. Podobnie jak roladki z pieczonego bakłażana wypełnione pastą serową (10 zł) oraz klasyczne greckie dolmi, czyli liście winogronowe z ryżem i miętą (10 zł). Te ostatnie podają też w wersji z farszem rybnym (10 zł). Pośród ciepłych przystawek nie można przejść obojętnie obok sirene po szopsku (10 zł), czyli fety z pomidorami zapiekanej pod jajkiem. Zamiast fety wolałbym oryginalny bułgarski sirene, tym bardziej że od pewnego czasu jest już dostępny w naszych sklepach. Ale nie ma co narzekać - feta przyrządzona na sposób szopski też robi wrażenie. Nie mniejsze - szpinak duszony w maśle, czosnku, mleku i również zapieczony pod jajkiem i posypany dla jeszcze większej oskomy prażonymi pestkami dyni (14 zł). Potrawa ta figuruje w menu Tabaki w dziale sałat, które w innych knajpach omijam z wyniosłością, bom przecie zaprzysięgły ścierwożerca. Ale bałkańskich wariacji jarzynowych zlekceważyć nie umiem: taratora (7 zł), czyli ogórków z jogurtem i cebulką, kuskusa z posiekanymi liśćmi pietruszki i pomidorem (7 zł) czy klasycznej sałaty szopskiej (7 zł). Wegetariańską naturę ma również olśniewająca zupa soczewicowa (10 zł), którą Turcy jedzą o każdej porze dnia i nocy. Z mniejszym entuzjazmem grzebałem w zupie rybnej (12 zł) i jagnięcej (12 zł). Za dużo w niej było maggi, za mało południowych czarów.
Podstawą bałkańskiej kuchni jest jednak mięso z rusztu (skary, kebabu). I tego w Tawernie Tabaka nie żałują. Na sposób serbski w formie gurmańskiej pljeskavicy (29 zł), czyli monstrualnego wołowo-wieprzowego hamburgera, po bułgarsku, jako ogromny szaszłyk z kilku rodzajów mięs (45 zł), czy po turecku rzucając na grill kurczę marynowane w miodzie i balsamico (26 zł). Na tym tle słabiej wypadają ryby i uznaję to za okrutny paradoks, bo w regionie tak związanym z morzem właściwie nigdy jeszcze nie olśniły mnie potrawy z ryb.
Tę górę jedzenia popijałem ajranem (6 zł), czyli wytrawnym napojem jogurtowym. To nie był właściwy wybór. Ajran jest pyszny, gasi pragnienie, jednak ja radzę nie opuszczać Tawerny Tabaki bez szklanicy rakiji. Zresztą dlaczego tylko jednej? Druga, trzecia i szósta też zadziała idealnie. Bo przecież nie jesteśmy przemądrzałymi francuskimi konsulami.
Tawerna Tabaka, ul. Szkolna 2/4, tel. 022 8281060, można płacić kartą
Źródło Gazeta.pl
#87
Napisano 30 stycznia 2008 - 18:26
#88
Napisano 30 stycznia 2008 - 18:54
Nie no, jak tak to ja komputerek zostawiam, raz sobie podeżrę, aż mi pociekło jak czytałem...Biedne będą te wszystkie Macbooki zachlapane sosami i rakiją
No dobra, jeśli uważacie że się zmieścimy to może być Tabaka - też wolę kameralnie. To kto zrobi rezerwację, bo Dante się ofiarował, ale w HRC... ? Tygrysio? Zakierownikujesz?
#89
Gość_tygrysio_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 19:04
#90
Napisano 30 stycznia 2008 - 19:13
#91
Gość_tygrysio_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 19:17
Super, wreszcie jakiś konkret
Tylko jak się będziemy zbierać to na kogo się powołać?
Rezerwacja na osobę, czy hasło "MyApple"? I przyczep sobie jakiś kwiatek, bo po avatarze raczej nie poznamy kierownika...
Spoko w potwierdzeniu rezerwacji (mailowo) napiszę ze "klub Apple" mam nadzieje że jeszcze się wymienimy jakoś telefonami żeby sie odszukać przed wejściem
PS. Wysłałem mailem potwierdzenie rezerwacji na hasło Klub Apple
Wiec jeszcze raz
17-02-2008
Godzina 17:00
Tawerna - Tabaka ul. Szkolna Warszawa
Rezerwacja dla 20 do 30 osób
Czekam tylko na potwierdzenie zwrotne i jesteśmy umówieni
#92
Napisano 30 stycznia 2008 - 19:40
#93
Gość_tygrysio_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 19:46
a mozecie tak w przyblizeni powiedziec gdzie to jest bo tego nie kojarze
Hmmm Szkolna jest uliczką równoległą do Marszałkowskiej. Tawerna jest u zbiegu Szkolnej i Świętokrzyskiej w okolicach Poczty Głównej, Sezamu, Metra Świętokrzyska

PS. Rezerwacja Potwierdzona więc już nie ma przebacz
#94
Napisano 30 stycznia 2008 - 20:26
#95
Napisano 30 stycznia 2008 - 22:10
#96
Napisano 30 stycznia 2008 - 22:47
#97
Napisano 30 stycznia 2008 - 23:17
#98
Napisano 30 stycznia 2008 - 23:28
#99
Napisano 30 stycznia 2008 - 23:31
Ja będę jechał metrem, zawsze można się jakoś w M. Świętokrzyska ustawić i ekipą większą już na miejscu wylądować.
Jestem za:)
#100
Napisano 30 stycznia 2008 - 23:43
Mylisz sie
To spotkanie urodzinowe to tylko przykrywka. Wszyscy utworza jedna wielka siec i wymienia sie nielegalnym oprogramowaniem
A to my nie będziemy grać w Kanter Strajka?
Godzina 17:00? Nie za wcześnie?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych










