Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mac z Anglii

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 23 stycznia 2008 - 14:27

Powiedzcie czy przy sprowadzeniu Maca z Anglii moga byc jakies klopoty? Czy np. moj syn ktory ma 15 lat i teraz jest w Anglii moze mi go przywiezc bez problemowo?

#2 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 23 stycznia 2008 - 14:37

NIe będzie żadnych problemów. Ja sam wracam z moim iMac'iem w marcu do Polski. Mam jeszcze 2 lata Apple Care i nie spodziewam się problemów w razie jakiegoś tfu tfu problemu. Po za tym było już wiele wątków na ten temat. Na pewno więcej się dowiesz je wyszukując.

#3 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 23 stycznia 2008 - 14:46

No wlasnie kiedys widzialem taki watek ale nie moglem go odnalezc:) A gdzie kupiles IMaca? W Applu czy w jakims innym sklepie?

#4 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 23 stycznia 2008 - 20:33

W Apple Store przez Internet. Jechał trochę, bo dołożyłem RAM i lepszą kartę grafiki i musieli go złożyć w Chinach. Ogólnie jak masz możliwość to kupować, bo przebitka do Polski jest niezła. Może nie taka jak w USA ale przynajmniej odpada cło.

#5 Micha3l

Micha3l
  • 38 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 21:01

Mam pytanko czy przy sprowadzeniu maczka z Anglii jest możliwość przestawienia Leoparda na j polski systemu?

#6 wasil16

wasil16
  • 541 postów
  • SkądMielno

Napisano 23 stycznia 2008 - 21:50

Mam pytanko czy przy sprowadzeniu maczka z Anglii jest możliwość przestawienia Leoparda na j polski systemu?

Nie ma najmniejszego problemu gdyz Leopard OS X ma w sobie wbudowany j polski niewazne gdzie go kupisz.Czy bedzie to japonia,Chiny czy Rosja to i tak w opcjach leoparda bedzie jezyk polski.musisz tylko zainstalowac Leoparda od nowa i tam ustawic jezyk polski.

Pozdrawiam

#7 mihuwp

mihuwp
  • 29 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2008 - 21:59

musisz tylko zainstalowac Leoparda od nowa i tam ustawic jezyk polski.

Jeśli dobrze pamiętam to nawet nie trzeba od nowa instalowac leoparda. Wystarczy w Preferencjach sytemowych przestawić polski na 1 miejsce i przelogować się.
pozdr.

#8 TimmY

TimmY
  • 621 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 22:12

Skoro juz o WB mowa.. Ktos napisal, ze odpada clo. Zakupiony np. iPod touch w anglii moze zostac zatem w przypadku defektu wymieniony bezproblemowo w Polsce?

#9 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 23:19

Lepiej spytać w SAD'zie ( jak ktoś się dodzwoni) Przy sprowadzaniu z USA ponoć na rachunku powinien pojawić się numer seryjny komputera, wtedy jest uwzględniona gwarancja, inaczej trzeba wysyłać samemu do najbliższego cywilizowanego państwa z Apple Store. Może w przypadku Anglii jest podobnie, lepiej sprawdzić.

#10 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 24 stycznia 2008 - 00:01

Odpada cło bo jesteśmy w UE. Z tego wynika różnica pomiędzy zakupami w Europie a USA. W sumie jeśli doliczyć cło to cena wychodzi zbliżona do tej z Niemiec czy Anglii. Z drugiej strony radzę się spytać w SAD'zie bo z tymi drzewkami owocowymi to u nas nigdy nic nie wiadomo :P. Ja zaryzykowałem i nie mam obaw ale jak ktoś się będzie burzył to... ehh. Mam po prostu nadzieję, że nic się nie stanie. TFu TFu

#11 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 stycznia 2008 - 00:39

nie bójcie się kupować w UK czy w Niemczech. Jak SAD się wypnie na gwarancję to najwyżej oddacie do serwisu w Berlinie. Aż tak daleko nie jest.

#12 mcfrey

mcfrey
  • 424 postów
  • SkądGizycko

Napisano 24 stycznia 2008 - 07:56

Powiedzcie jeszcze gdzie w tej anglii kupowac? Czy tam tez sa roznice w cenie np. miedzy sklepem apple a PC Worldem? Czy nie ma jakis pulapek?:) No np. kierownica po prawej stronie?:))

#13 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 stycznia 2008 - 12:42

hehehe kupuj tam gdzie jest najtaniej :)

#14 austar

austar
  • 92 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 stycznia 2008 - 13:02

różnic w cenie pomiędzy Apple Store a np. PC World raczej nie powinno być. Ja osobiście kupiłem swojego Macbooka w PC World (tylko tam mieli od ręki, w Apple Store musiałbym czekać ponad miesiąc). Miałem pewne obawy co do mac-ów z "supermarketow" tj. np. PC World czy Currys (wiadomo co oni w tych supermarketach sprzedają). Dodzwoniłem sie od Apple UK i rozwiali mi wszystkie wątpliwości - to pełno wartościowe produkty Apple, różnica tylko taka, że kupując tam na paragonie nie ma jabłuszka:))) W sumie to nawet bardziej opłaca się kupić Maca w angileskiej sieci sklepów "John Lewis". Oprócz rocznej gwarancji od Apple John Lewis daje rok (lub dwa lata - nie pamiętam dokładnie) swojej gwarancji zupełnie za darmo - przynajmniej było tak ok. pół roku temu. Wadą jest długi czas oczekiwania na sprzęt. W moim przypadku byłem 246 w kolejce, więc zrezygnowałem.

#15 Redok

Redok
  • 35 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 stycznia 2008 - 13:17

nie trzeba leo od nowa instalowac.. ja zmienilem jezyk po ins i smiga swietnie...

#16 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 25 stycznia 2008 - 09:12

Ja jednak wolałem kupić w Apple Store. Nie wiem czemu ale wydaje mi się najpewniejsze. Żałuję tylko, że dopłaciłem za pamięć jak za zboże. Moja wina, że nie chciało mi się sprawdzać cen. Pierwszy Mac, podniecenie itd... ;).

#17 tom84

tom84
  • 58 postów

Napisano 25 stycznia 2008 - 10:35

A ja wygląda sytuacja gdy kupimy w sklepie internetowym w UK. To czy oprócz kosztów za paczkę będą jeszcze jakieś? np. polski VAT ?

#18 ionel

ionel
  • 10 postów

Napisano 25 stycznia 2008 - 14:46

Pozwolę sobie przyłączyć się do tego wątku z zapytaniem: jak wygląda możliwość nabycia komputera wysyłkowo w [URL="http://store.apple.com/Apple/WebObjects/ukstore"]Apple Store UK[/URL]? Zarejestrowałem się jako klient, jednak przy próbie zakupu widzę, że nie ma możliwości podania innego adresu do wysyłki, niż na terenie UK...

#19 tom84

tom84
  • 58 postów

Napisano 25 stycznia 2008 - 17:47

Kupić można na innych sklepach internetowych w UK, tylko czy będą dodatkowe koszty ?? :/

#20 japoni

japoni
  • 74 postów
  • SkądManchester

Napisano 25 stycznia 2008 - 18:20

Najtaniej to chyba na ebay-u

#21 ser91e

ser91e
  • 461 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 25 stycznia 2008 - 19:29

Nie da się kupić w UK z przesyłką do Polski w normalnym sklepie. Jedynie pozostaje eBay jak wspomniał japoni. Pozostaje liczyć na znajomego i poprosić go o przywiezienie. Żadnych dodatkowych kosztów w Polsce nie ma. VAT płaci się w UK a cło jak już wspomniałem nie obowiązuje pomiędzy krajami Uni Europejskiej.

#22 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 25 stycznia 2008 - 20:24

Powiedzcie jeszcze gdzie w tej anglii kupowac? Czy tam tez sa roznice w cenie np. miedzy sklepem apple a PC Worldem? Czy nie ma jakis pulapek?:) No np. kierownica po prawej stronie?:))

Nie ma różnic w cenach , jedynie PC World później reaguje na zmiany tzn. nowe ceny i nowe modele trafiają do nich później, poza tym można śmiało kupować to jest ten sam sprzęt.

W sumie to nawet bardziej opłaca się kupić Maca w angileskiej sieci sklepów "John Lewis". Oprócz rocznej gwarancji od Apple John Lewis daje rok (lub dwa lata - nie pamiętam dokładnie) swojej gwarancji zupełnie za darmo - przynajmniej było tak ok. pół roku temu.

Potwierdzam: dają drugi rok za darmola - ręczę za to jako... pracownik serwisu laptopów John Lewis'a.

Najtaniej to chyba na ebay-u

W tym wypadku też może być problem - sprzedawcy z eBay UK najczęściej nie ufają kupującym spoza UK, ponadto wymagany jest adres potwierdzony w PayPalu (buyer must have PayPal confirmed address) i oczywiście płatność przez PayPal - chodzi o sytuacje gdy kupujący twierdzi że nie otrzymał przedmiotu - aby sprzedawca miał "czyste ręce" musi wysłać rejestrowaną przesyłkę na potwierdzony w PayPal adres.

A teraz najważniejsze - NAJTANIEJ po Maka wybrać się osobiście na zakupy do UK (służę pomocą na miejscu) i jako "odwiedzający" przy opuszczaniu UK odzyskać VAT (17,5%) - nie przetrenowałem tego wprawdzie ale nie powinno byc problemu.

MacBooki i iPody najlepiej kupić wracając samolotem w sklepie bezpodatkowym na lotnisku.

#23 horos

horos
  • 98 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 stycznia 2008 - 10:56

Witam,

Chcialbym na 100% dowiedziec sie, jak to jest z tym VATem w UK. Posiadam VAT EU.

1.) Kupuje towar z VATem i walcze o jego zwrot w Polsca?
2.) Kupuje towar z VATem i odzyskuje go jeszcze w UK (lotnisko?)
3.) Moge kupic bez VATu (w cenie netto) po sprawdzeniu mojego VATu EU i okazaniu dokumentow, a formalnosci dokumentowe dopelniam w kraju.

Oczywiscie chodzi o kupno komputera w Apple Store w "Londku" i ewentualne pulapki.

Z gry dziekuje za SPRAWDZONE i PRECYZUJNE info
Pozdrawiam

#24 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 stycznia 2008 - 11:03

Kupując jako firma z EU nie płacisz VAT'u, lub też, jak kto woli VAT masz 0%. Co do pułapek, to jedyna jaka mi przychodzi do głowy to SAD, ale ja bym się nie przejmował. Sam mam będę lada moment kupował Mac'a mini z Irlandii. Jeśli się cokolwiek stanie, w co mocno wątpię, wyślę go do niemiec i po sprawie. Olać SAD. Formalności w Polsce ... nie iwdzę żadnych formalności na horyzoncie. Kupujesz, podajesz firmę, numer nipu europejskiego i po sprawie. Przyjeżdzasz do Polski, wrzucasz fakturę księgowemu i rozsiadasz się w fotelu, tyle. Sprzedawcy nie interesuje twoja wiarygodność, to nie Polska ;) to Ty w razie przekrętu masz kłopoty. Co innego czy w Apple store w Londynie sprzedadzą sprzęt Polskiej firmie, tego nie wiem. Tutaj mogą być problemy, w końcu online też nie kupisz, a to jedna polityka w zasadzie jest.

#25 musz2

musz2
  • 3 postów

Napisano 31 marca 2008 - 18:50

Nie chce zaczynac nowego tematu dlatego pisze tutaj. Wiem że było dużo postów na ten temat ale nie mogłem takowego znaleźć wiesz prosze od odpowiedź albo podanie linka do tematu na forum. Moja znajoma jedzie do Londynu na tydzień i ma mi kupić iMaca 20'. Mam pytanie jak to wygląda potem w samolocie czy iMac (całe pudło) łapie sie jeszcze jako bagaż podręczny czy trzeba dodatkowo zapłacić jako bagaż rejestrowany, z którym nikt sie nie pieści i zreszta nie zaleca sie dawania tam sprzetu elektronicznego. Prosze o odpowiedź osoby które miały doczynienia z transportem z UK do PL.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych