Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zewnętrzny monitor jako wyświetlacz podstawowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 djSW

djSW
  • 39 postów
  • SkądBytom

Napisano 22 stycznia 2008 - 21:12

Jak w Tigerze ustawić, by monitor podłączony do MB był traktowany jako podstawowy wyświetlacz? Kiedy działają w tandemie, zewnętrzny jest zawsze tym uzupełniającym, a gdy działają synchronicznie, rozdzielczość wynosi zawsze tyle, co w wyświetlaczu wbudowanym (czyli biedne 1200x800). Chciałbym odwrócić sytuację, tzn żeby wyświetlacz wbudowany był tym "dodatkowym", a zewnętrzny podstawowym, z dokiem i menu, a w momencie ustawienia synchronicznego wyświetlacz zewnętrzny pracował z pełną rozdzielczością. Pomocy! PS: W ogóle jeśli da się zrobić, żeby MB pracował z zamkniętą klapą, z zewnętrzną klawiaturą i wyświetlaczem jako podstawowymi, to ja bym tak chciał :)

#2 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 22 stycznia 2008 - 21:18

W System Preferences -> Displays -> Arrangement
przeciągnij górny pasek na drugi ekran

zamiast tak
Dołączona grafika

zrób tak
Dołączona grafika
  • djSW lubi to

#3 djSW

djSW
  • 39 postów
  • SkądBytom

Napisano 22 stycznia 2008 - 21:53

Dziękuję, działa :) Ale nie do końca - w momencie, kiedy działają synchronicznie, rozdzielczość "dużego" i tak ograniczana jest do 1200x800. No i kwestia "clamshell" - kiedy zamykam klapę, komputer usypia, zamiast pracować tylko na zewnętrznym wyświetlaczu.

#4 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 stycznia 2008 - 22:15

poszukaj programu INSOMINIA rozwiąże problem zamykania klapy bez usypiania [nie polecane ze względu na przegrzewanie się lapka]

#5 pgolik

pgolik
  • 125 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 stycznia 2008 - 00:57

Dziękuję, działa :)

Ale nie do końca - w momencie, kiedy działają synchronicznie, rozdzielczość "dużego" i tak ograniczana jest do 1200x800..

Masz opcję w menu wyświetlaczy wyłączenia "mirror displays", to powinno uwolnić rozdzielczość zewnętrznego ekranu. Chyba, że grafika MB ma jakieś ograniczenie sprzętowe, w MBP działa.

#6 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 01:15

Dziękuję, działa :)

Ale nie do końca - w momencie, kiedy działają synchronicznie, rozdzielczość "dużego" i tak ograniczana jest do 1200x800.

Wyłącz Mirror displays.

Masz opcję w menu wyświetlaczy wyłączenia "mirror displays", to powinno uwolnić rozdzielczość zewnętrznego ekranu. Chyba, że grafika MB ma jakieś ograniczenie sprzętowe, w MBP działa.

Nie ma żadnych ograniczeń w tej kwestii.

Ustawienia rozdzielczości obu ekranów dokonuje się niezależnie.

#7 Bagieta

Bagieta
  • 67 postów
  • SkądWwa

Napisano 23 stycznia 2008 - 10:13

No i kwestia "clamshell" - kiedy zamykam klapę, komputer usypia, zamiast pracować tylko na zewnętrznym wyświetlaczu.

Jak wcisniesz cokolwiek na zewnetrznej klawiaturze lub poruszysz myszka - powinien sie obudzic i pracowac tylko na zewnetrznym monitorze. Przynajmniej tak mam w moim PB.

#8 radi

radi
  • 35 postów

Napisano 23 stycznia 2008 - 18:49

Właściwie już wyżej są odpowiedzi na Twoje pytanie. Dodam tylko, że na MB da się na 100% - miałem tak przez prawie rok (zamknięty MB, zewnętrzny LCD z własną natywną rozdzielczością, wirelessowe Apple Keyboard + Mighty Mouse). Jeżeli robiłem coś mocno obciążającego MB, to litowałem się i otwierałem klapkę dla lepszego chłodzenia.

#9 Adams

Adams
  • 488 postów

Napisano 24 stycznia 2008 - 09:07

a jaka max rozdzielczosc moze pociagnac MB z GMA950 ? Zastanawiam sie nad eizo 22 cale albo samsung 24 cale. Rozdzialczosci do 1900 MB pociagnie? Czy bedzie juz problem?

#10 radi

radi
  • 35 postów

Napisano 24 stycznia 2008 - 10:18

U mnie było 22" w 1680x1050. Przy np. animacji wyświetlającej dashboarda było widać, że nie jest 100% płynnie, ale nie było to nic wpływającego na komfort działania. NIe dam głowy, ale obstawiam, że 1920x1200 pociągnie. edit: właśnie sobie uświadomiłem, że skoro mój MB dawał radę jednocześnie na dwa wyświetlacze - podstawowy 1280x800 + wspomniany wyżej 1680x1050, to na rozdzielczości w okolicach 1900 powinien iść bez najmniejszego problemu. Pamięci GMA950 ma pod dostatkiem.

#11 owz

owz
  • 3 360 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 stycznia 2008 - 12:21

na pewno ciągnie 1366 x 768 [jak na LCD HD Ready] i to bez najmniejszej przycinki. Co z wyższymi to nie wiem.

#12 mBak

mBak
  • 5 postów

Napisano 08 grudnia 2008 - 17:17

Mam podłączony do MBP zewnętrzny monitor 30" Apple Cinema. Gdy włączam MBP włącza się zewnętrzny monitor. Ale czasami chcę pracować tylko na tym wbudowanym w MBP bez zewnętrznego. Przyciskiem z boku monitora nie mogę go wyłączyć. Czy można wyłączyć zewnętrzny monitor nie odłączając go od MBP?

#13 screamer

screamer
  • 21 postów

Napisano 09 grudnia 2008 - 12:16

ja pracuje na MBP 2.16 DC - Radeon X1600 + Cinema HD 23" i wszystko chodzi gładko pod rozdzielczością 1920x1200

#14 Piotr919

Piotr919
  • 50 postów
  • SkądKraków

Napisano 19 listopada 2009 - 08:42

Uaktualniam bo znalazłem oficjalne info. A ten wątek wyskoczył mi podczas wyszukiwania.

Komputery przenośne firmy Apple: korzystanie z monitora zewnętrznego w trybie zamkniętej pokrywy komputera
Komputery przenośne firmy Apple: korzystanie z monitora zewnętrznego w trybie zamkniętej pokrywy komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych