Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nowy iPhone 7 ma wadę fabryczną, co zrobić?

• Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 12 February 2017 - 20:35

Cześć,

Zakupiłem sobie parę dni temu nowego iPhone'a 7 z polskiej dystrybucji, ale niestety nie ze sklepu. Problem w tym, że po aktywacji i bliższych oględzinach nowej zabawki odkryłem, że pod szkłem, w lewym dolnym rogu ekranu jest pionowa "rysa" na matrycy – coś jakby się światło załamywało na pikselach. Najbardziej jest to widoczne na jasnym ekranie, na ciemnych barwach nie bardzo. Nie wiem co to, raczej nie bad pixele chyba? Pytanie moje co w takiej sytuacji zrobić? Oddać do sklepu nie mogę, co najwyżej do importera ale nie wiem czy jako osoba prywatna a nie ich klient mogę od razu do nich uderzać. Jak oddam do serwisu na gwarancję, to dostanę refurba, czyli w zasadzie nie nowy telefon, tylko w nowej obudowie. 

Proszę o jakąś radę, bo to ciekawy temat. Swoją drogą ciekawy temat, bo raczej nie wychodziły ajfony z wadami do tej pory?

#2 dtm.marcin

dtm.marcin
  • 267 posts
  • Skąd,PL

Posted 12 February 2017 - 21:11

Oddaj do Cortlandu na serwis.

#3 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 12 February 2017 - 21:13

Sprawdź czy masz gwarancje. Jeżeli tak to oddaj do serwisu np Cortland
  • Rafik84-Gość likes this

#4 Aastelix

Aastelix
  • 1528 posts
  • SkądPodbeskidzie

Posted 12 February 2017 - 21:18

Jeśli nie masz możliwości zwrotu do komisu czy gdzie tam go kupiłeś to pozostaje serwis. Jak Koledzy podpowiedzieli, Cortland przyjmie.

iPhone 11

#5 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 12 February 2017 - 21:23

No też od razu tak pomyślałem. Nie jest to jakiś wielki kłopot dla mnie, tylko co ja dostanę w zamian? iPhone'a 7 refurbished, czy nówkę, czy naprawdę gwarancyjną?

Edited by Verex13, 12 February 2017 - 21:23.

#6 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 posts

Posted 12 February 2017 - 22:39

Jeszcze nie produkuą refurba 7-ki...Swoją drogą poczytaj czym jest refurb, bo nie odróżnisz i tak nowego od refurba bo niczym tak naprawdę się nie różnią, poza tym, że refurb będzie sprawdzony, a ten z taśmy fabryki może przyjść do Ciebie z wadą. Oddaj do Cortlandu to wymienią prawdopodobnie szybciutko.

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#7 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2948 posts

Posted 12 February 2017 - 23:12

Sprawdź czy masz gwarancje. Jeżeli tak to oddaj do serwisu np Cortland

Co ma sprawdzać - czy jest jakiś iPhone 7 bez gwarancji ?

#8 roth

roth
  • 109 posts

Posted 13 February 2017 - 09:08

Przecież może być gwarancja anulowana bo topielec/grzebany itd. Dlatego niech sprawdzi czy ma jeszcze gwarancje

#9 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2948 posts

Posted 13 February 2017 - 09:12

Gdzie ma to sprawdzić w takim wypadku - sam chętnie się myślisz że ma dostęp do systemu Apple ? Bo chyba nie mówisz o checkcoverage.apple.com .

#10 Faflucy

Faflucy
  • 141 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 13 February 2017 - 09:47

Oddaj telefon na serwis, powinni ci naprawić bądz wymienić telefon, o ile nie stwierdzą że sam go nie uszkodziłeś. Swoją drogą nie wiem o co ten płacz że dostaniesz refurba, przecież te telefony niczym nie różnią się od nowych które wyciągasz z pudełka.

#11 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 13 February 2017 - 09:52

Jeśli wada dotyczny ekranu to zostanie wymieniony tylko ekran.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#12 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 13 February 2017 - 10:28

Co ma sprawdzać - czy jest jakiś iPhone 7 bez gwarancji ?

Załóżmy że był uszkodzony, był w serwisie i anulowano gwarancje a potem sprzedano. Różne cuda się zdarzają. Może to jakiś chiński składak. Przecież kolega kupił u jakiegoś "importera" czyli nie u oficjalnego dystrybutora.

Edited by MarcinJS, 13 February 2017 - 10:31.

#13 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 13 February 2017 - 10:47

No ale tego nie sprawdzisz na żadnej stronce w Internecie tylko musisz mieć dostęp do systemu Apple.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#14 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2948 posts

Posted 13 February 2017 - 11:02

Załóżmy że był uszkodzony, był w serwisie i anulowano gwarancje a potem sprzedano. Różne cuda się zdarzają. Może to jakiś chiński składak. Przecież kolega kupił u jakiegoś "importera" czyli nie u oficjalnego dystrybutora.

Jeśli anulowano gwarancję to nie sprawdzisz tego nigdzie poza systemami apple jeśli autor tematu miałby do nich dostęp to by nie zakładał tematu. Chińskie składaki iPhone 7 są obecnie droższe niż nowy w sklepie u nas.  

#15 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 13 February 2017 - 12:17

Jeśli anulowano gwarancję to nie sprawdzisz tego nigdzie poza systemami apple jeśli autor tematu miałby do nich dostęp to by nie zakładał tematu. Chińskie składaki iPhone 7 są obecnie droższe niż nowy w sklepie u nas.

Możesz to jakoś udowodnić?

#16 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2948 posts

Posted 13 February 2017 - 12:32

Co mam udowadniać że chińczyki mają droższe odnawiane iP niż u nas w sklepie:

https://www.aliexpre...0301&isrefine=y

Czy to że np po pęknięciu ekranu i wysłaniu do serwisu i odmowie naprawy płatnej gwarancja jest dalej wyświetlana na stronie apple. Aktualnie nie mogę miałem kiedyś taki przypadek ale iPhone już dawno jest po gwarancji i i tak nie będzie wyświetlał informacji na temat gwarancji. 

Zapytaj macsupport - gdzieś się pisał że wysyła kilkadziesiąt telefonów miesięcznie może poda ci SN takiego przypadku z ostatniego czasu. 

#17 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 13 February 2017 - 12:47

Nie masz dowodu że te telefony są podrabiane. Kupiłeś? Oglądałeś z bliska? To są tylko twoje przypuszczenia. Wrzucanie do jednego wora z napisem "podróbka" wszystkiego z aliexpres to przesada. Poza tym cena 3200 nie jest wyższa od tych które proponowane są w Polsce za nowy ip7 32.
A co do drugiego to nie sądzę by stan gwarancji był jakąś supertajną informacją. W końcu taki Cortland musi skądś wiedzieć który telefon naprawić nieodpłatnie. Nie chcę się kłócić w tej kwestii ale wydaje mi się, że infolinia Apple powinna dysponować takimi informacjami.

Edited by MarcinJS, 13 February 2017 - 12:52.

#18 Verex13

Verex13
  • 1093 posts
  • SkądTczew (k. Gdańska)

Posted 13 February 2017 - 12:57

Wywiązał się problem z niczego, panowie. Telefon jest z polskiej dystrybucji od iSource. Tyle tylko, że nie mam od niego dowodu zakupu, gdyż nie kupowałem go ze sklepu. Gwarancją jest zatem w 100% objęty. Dziś jadę do Cortlandu to od razu podpytam jak w takiej sytuacji się zachowują, czy naprawa czy wymiana.
Dzięki.

#19 MarcinJS

MarcinJS
  • 520 posts

Posted 13 February 2017 - 13:17

Wywiązał się problem z niczego, panowie. Telefon jest z polskiej dystrybucji od iSource. Tyle tylko, że nie mam od niego dowodu zakupu, gdyż nie kupowałem go ze sklepu. Gwarancją jest zatem w 100% objęty. Dziś jadę do Cortlandu to od razu podpytam jak w takiej sytuacji się zachowują, czy naprawa czy wymiana.
Dzięki.

Nie przejmuj się wezmą ci bez kwitka. Można też zamówić darmowego kuriera i wtedy nie trzeba jeździć.

#20 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2948 posts

Posted 13 February 2017 - 13:18

Nie masz dowodu że te telefony są podrabiane. Kupiłeś? Oglądałeś z bliska? To są tylko twoje przypuszczenia. Wrzucanie do jednego wora z napisem "podróbka" wszystkiego z aliexpres to przesada. Poza tym cena 3200 nie jest wyższa od tych które proponowane są w Polsce za nowy ip7 32.
A co do drugiego to nie sądzę by stan gwarancji był jakąś supertajną informacją. W końcu taki Cortland musi skądś wiedzieć który telefon naprawić nieodpłatnie. Nie chcę się kłócić w tej kwestii ale wydaje mi się, że infolinia Apple powinna dysponować takimi informacjami.

Ja na pewno nie stwierdziłem nigdzie że to są podrabiane telefony - to są 100% oryginalne iPhone -  być może nawet fabrycznie nowe albo odnawiane. Tylko jak mówiłem taki zakup nie ma ekonomicznego uzasadnienia - 3200 to i tak drożej niż u nas http://www.euro.com....2gb-zloty.bhtml a to i tak cena bez VAT - z vatem prawie 4000zł wychodzi. 

Co do historii serwisowej telefonu to owszem serwisy czy infolinia mają takie informacje tylko czemu mają się tym dzielić z obcą osobą. 

#21 zapal

zapal
  • 68 posts

Posted 14 February 2017 - 17:52

Na wymianę całego nie masz co liczyć poleci albo do Irlandii albo Holandia albo Czech na wymianę ekranu. Mój był wymieniany w Iraladni (jest oficjalny protokół. ) całość przez cortland trwała 10dni ekran jest nadal "ciepły " ale nie taki żółty jak go kupiłem dodatkowo miał żółte plamy w dolnej części.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users