Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak utworzyć RAID 5 w macOS?

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 10 February 2017 - 11:51

Szukam dobrego sposobu na utworzenie software RAID 5 w macOS. Fajnie jakby dało się to zrobić bezpośrednio w systemie, ale jak nie to ewentualnie przez jakieś dodatkowe programy. Wcześniej używałem Storage Spaces na windows, to było fajne rozwiązanie, bo było elastyczne, mogłem łatwo dodać dyski i nie koniecznie musiały być takich samych rozmiarów. Nie wiem czy jest coś podobnego na mac'a, może ktoś coś poleci. Na necie znalazłem tylko jak utworzyć w systemie raid 0 i 1, ale nic o 5. 

#2 OneGhost

OneGhost
  • 296 posts

Posted 11 February 2017 - 19:42

Póki co zrezygnowałem z parzystości na rzecz Raid 0, a trzeci dysk dałem z powrotem do Time Capsule i będę na nim trzymał kopię najważniejszych elementów. Trochę lipa, że macOS nie ma żadnego fajnego wbudowanego rozwiązania w tej kwestii, ale cóż, nie można uszczęśliwić każdego pod każdym względem :). To przy okazji jeszcze zapytam, może ktoś będzie wiedział, jak wygląda sytuacja z monitorowaniem SMART w macOS? Dostanę jakiś komunikat kiedy coś się zacznie dziać, czy muszę to samodzielnie sprawdzać?

#3 imrik

imrik
  • 3471 posts
  • SkądWrocław, Poland

Posted 13 February 2017 - 10:22

Systemowe narzędzia dyskowe mają wsparcie jedynie dla RAID 0 i RAID 1.

Jeśli masz jakiekolwiek inne potrzeby to musisz zwrócić się ku rozwiązaniom firm trzecich. Jedyne dobre rozwiązania jakie znam to rozwiązania komercyjne takie jak na przykład https://www.softraid.com. Nigdy nie odważyłem się korzystać z darmowych rozwiązań.

Co do SMART - Narzędzia dyskowe obsługują SMART w 100%, ale prezentują raport użytkownikowi jedynie w formie prostego OK / Failling. Nie ma możliwości za pomocą wbudowanych w system narzędzi obejrzeć dokładnego raportu. Nie jest to również proaktywne - system nie będzie Cię aktywnie powiadamiał o oznakach wskazujących na zbliżającą się awarią. Po prostu gdy awaria już nastąpi to w narzędziu dyskowym możesz się upewnić że tak jest bo status SMART będzie wskazywać Failling :)

Ja osobiście używam DriveDX do przeglądania szczegółowych raportów SMART. https://binaryfruit.com/drivedx

Program potrafi również, w oparciu o własną bazę wiedzy i statystykę, generować takie wnikliwe raporty dla dysków nie wspierających raportów SMART (zwykłe dyski USB na przykład). Polecam.

Edited by imrik, 13 February 2017 - 10:22.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users