Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Wyłączenie zdjęć seryjnych a samowyzwalacz

• Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5067 posts
Posted 06 February 2017 - 20:49

Za każdym razem, kiedy robię zdjęcia z samowyzwalaczem, iPhone wali serią 10 zdjęć. Zajmuje to mnóstwo pamięci i wymaga czasu na selekcję, która jest wyjątkowo nieergonomiczna. Ponadto, mam wrażenie, że zdjęcia stają się od tego rozmyte.

Czy da się to jakoś wyłączyć? Przeszukując sieć znalazłem jedynie metody polegające na włączeniu lampy błyskowej lub trybu HDR. Jednak oba te rozwiązania wpływają na efekt końcowy i nie zawsze są porządane.

Jeśli jednak nie ma na to normalnej metody, to może ktoś mi chociaż wytłumaczy, po jaką cholerę tak to zostało wymyślone?

#2 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5067 posts
Posted 07 February 2017 - 14:12

No dobra, sam sobie "rozwiązałem". Po prostu używam do zdjęć z samowyzwalaczem Lightrooma albo ProCam. Niemniej rozwiązanie w aplikacji natywnej jest kuriozalne.

Edited by Mikołaj Maciejko, 07 February 2017 - 14:12.

#3 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 07 February 2017 - 17:47

Za każdym razem, kiedy robię zdjęcia z samowyzwalaczem, iPhone wali serią 10 zdjęć. Zajmuje to mnóstwo pamięci i wymaga czasu na selekcję, która jest wyjątkowo nieergonomiczna. Ponadto, mam wrażenie, że zdjęcia stają się od tego rozmyte.

Czy da się to jakoś wyłączyć? Przeszukując sieć znalazłem jedynie metody polegające na włączeniu lampy błyskowej lub trybu HDR. Jednak oba te rozwiązania wpływają na efekt końcowy i nie zawsze są porządane.

Jeśli jednak nie ma na to normalnej metody, to może ktoś mi chociaż wytłumaczy, po jaką cholerę tak to zostało wymyślone?

10 zdjęć zajmuje dużo pamięci? Serio? 20MB to jest dużo? Żeby przelecieć 10 zdjęć też nie potrzeba wiele czasu. Wydziwiasz strasznie.

A czemu to zostało zrobione? No zastanów się... Nie wszyscy są tak sztywni ... podczas robienia zdjęć :)

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#4 Mikołaj Maciejko

Mikołaj Maciejko

• 5067 posts
Posted 08 February 2017 - 10:16

A czemu to zostało zrobione? No zastanów się... Nie wszyscy są tak sztywni ... podczas robienia zdjęć :)

Poważnie? No to wyjątkowo selektywnie dotego podeszli, bo to tak działa wyłącznie z włączonym samowyzwalaczem. Fajnie, że jest taka opcja. Idiotycznie, że nie da się jej wyłączyć. Przelecieć 10 zdjęć to może nie problem. Ale jak mam takich fotek z wyjazdu kilkanaście czy kilkadziesiąt to jest to upierdliwe do bólu. Filozofia "wiemy lepiej, co jest dla Ciebie najlepsze" bywa bardzo irytująca.

I tak, 20MB to dużo. 10x więcej niż w przypadku jednego zdjęcia. A to oznacza, że w pamięci urzadzenia pomieścisz 10x mniej zdjęć niż byś mógł.

Chciałbym po prostu móc o tym decydować. No i na szczęście mogę, ale przy użyciu zewnętrznej aplikacji, która nie uważa, że wie lepiej ode mnie, co mi jest do szczęścia potrzebne.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users