Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

odchodzi obudowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 dawid221

dawid221
  • 8 postów

Napisano 05 lutego 2017 - 23:21

Witam

Mam do was pytanie mianowicie ostatnio zauważyłem że w moim iphone 6 odchodzi ta czarna ramka przy ekranu od tylnych plecków i przy naciskaniu ekranu od czasu do czasu strzela dodam ze telefon nigdy mi nie upadł ani nie był rozbierany .

Co mogę teraz z tym zrobić ?

telefon nie jest już na gwarancji.

#2 aquatarion

aquatarion
  • 962 postów
  • SkądZabrze

Napisano 06 lutego 2017 - 08:26

Jak nie jest już na gwarancji to mozesz oddac do jakiegoś sprawdzonego serwisu, żeby odkręcili ekran i sprawdzili co może to powodować. Sam bym się za to nie zabierał jeżeli nigdy tego wcześniej nie robiłeś.

#3 Damien Karras

Damien Karras
  • 284 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 06 lutego 2017 - 14:18

Witam

Mam do was pytanie mianowicie ostatnio zauważyłem że w moim iphone 6 odchodzi ta czarna ramka przy ekranu od tylnych plecków i przy naciskaniu ekranu od czasu do czasu strzela dodam ze telefon nigdy mi nie upadł ani nie był rozbierany .

Co mogę teraz z tym zrobić ?

telefon nie jest już na gwarancji.

Gdzie i kiedy kupiłeś?

Jak pomogłem, kliknij w Lubię to! ;)

#4 d7ejkej

d7ejkej
  • 3 postów

Napisano 07 lutego 2017 - 17:39

Maiłem to samo z 5s a kolega z pracy ma w 6 i w 6s To jakaś wada :( Jeden z kolegów wysłał na gwarancji to mu wymienili telefon.

#5 Krzychu82

Krzychu82
  • 44 postów

Napisano 07 lutego 2017 - 21:16

Mój iPhone 6 został wymieniony w ramach gwarancji na nowy, właśnie z powodu odstającego i klikającego ekranu. Nie wiem co było tego przyczyną. Natomiast iPhone 5 mojej żony też borykał się z problemem odstającego i klikającego ekranu. Do tego stopnia, że pomiędzy ekranem a ramką obudowy powstała szczelina przez którą było widać podświetlenie ekranu. Przyczyną okazała się bateria, która po prostu "spuchła" i odkształciła obudowe telefonu, wypychając ekran. Usterkę usunął bez problemu zewnętrzny serwis, ponieważ telefon nie był już objęty gwarancją producenta.

#6 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 08 lutego 2017 - 00:03

Mój iPhone 6 został wymieniony w ramach gwarancji na nowy, właśnie z powodu odstającego i klikającego ekranu. Nie wiem co było tego przyczyną. Natomiast iPhone 5 mojej żony też borykał się z problemem odstającego i klikającego ekranu. Do tego stopnia, że pomiędzy ekranem a ramką obudowy powstała szczelina przez którą było widać podświetlenie ekranu. Przyczyną okazała się bateria, która po prostu "spuchła" i odkształciła obudowe telefonu, wypychając ekran. Usterkę usunął bez problemu zewnętrzny serwis, ponieważ telefon nie był już objęty gwarancją producenta.

W przypadku spuchniętej baterii po gwarancji - serwisy autoryzowane wymieniają cały telefon w cenie wymiany baterii.

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#7 Krzychu82

Krzychu82
  • 44 postów

Napisano 08 lutego 2017 - 14:52

Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej :) No ale nic. Człowiek całe życie się uczy. Swoją drogą ciekawe czy mają jeszcze nowe egzemplarze iPhone 5. Pisząc nowe, mam na myśli takie na wymianę dla klienta. Nawet te odnawiane. Bo przypadek ten miał miejsce jakoś latem 2016r. A o ile dobrze pamiętam, iPhone 5 został oficjalnie wycofany ze sprzedaży w drugiej połowie 2013r.

#8 cesiu111

cesiu111
  • 742 postów
  • SkądRz

Napisano 08 lutego 2017 - 15:11

W przypadku spuchniętej baterii po gwarancji - serwisy autoryzowane wymieniają cały telefon w cenie wymiany baterii.

Skąd masz takie info? Ciekawa informacja.

#9 bee3

bee3
  • 3 841 postów

Napisano 09 lutego 2017 - 01:46

Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej :) No ale nic. Człowiek całe życie się uczy. Swoją drogą ciekawe czy mają jeszcze nowe egzemplarze iPhone 5. Pisząc nowe, mam na myśli takie na wymianę dla klienta. Nawet te odnawiane. Bo przypadek ten miał miejsce jakoś latem 2016r. A o ile dobrze pamiętam, iPhone 5 został oficjalnie wycofany ze sprzedaży w drugiej połowie 2013r.

O ile się orientuję, to wspierany jest jeszcze nawet 4s. Z tym, że trudno obecnie znaleźć takiego jeszcze na gwarancji (żeby naprawa była bezpłatna), a w przypadku naprawy odpłatnej-wymiana na nową/odnowioną sztukę niekoniecznie jest opłacalna dla posiadacza zważywszy aktualną wartość rynkową tego modelu.

Program bezpłatnej wymiany baterii w iPhone 5 obejmował iphone nawet dwa lata po upływie gwarancji:  https://www.apple.co...phone5-battery/ .

Skąd masz takie info? Ciekawa informacja.

Już prawie dwa lata temu kolega chciał skorzystać z w/w programu wymiany baterii. Wprawdzie na diagnostyce bateria pokazywała się jako uszkodzona, to niestety telefon nie kwalifikował się po numerze do bezpłatnej wymiany baterii. Pozostawała więc wymiana płatna. Serwis przyjął telefon, ale podobno po otwarciu okazało się, że bateria jest spuchnięta i zgodnie z procedurą serwis musiał wymienić cały telefon w cenie baterii. Później czytałem jeszcze kilkukrotnie na forach o przypadkach wymiany całych telefonów ze spuchniętą baterią w cenie baterii także w 5s i 6 - więc to "działało". A w nowszych telefonach baterie już może samoistnie nie puchną tylko wyłączają się ... przy 30% :)

Użytkownik bee3 edytował ten post 09 lutego 2017 - 01:48

Pomogłem ?   -  Lubię to 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych