Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 5s - "błąd 9" po wymianie baterii

• Please log in to reply
32 replies to this topic

#1 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 27 January 2017 - 15:32

Kolega prosił mnie o wymianę baterii w iPhone 5S. Podjąłem się tego zważywszy na fakt, że robiłem to już kilka razy i nie było nigdy żadnych problemów aż do dzisiaj :)
Przy wymianie nie odłączyłem wyświetlacza aby sprawdzić czy nowa bateria jest ok?!Podłączyłem nową baterię, włączyłem telefon i było ok - działa!Po wymianie baterii i próbuje włączenia pokazało się na długo jabuszko po czym zgasłoi zaświeciło się na nowo i tak w kółko.
Włączyłem tryb awaryjny POWER+HOME i pokazał się ekran z logiem itunes i kablem.Podłączyłem kabel i włączyłem aktualizuj, lecz pokazał się komunikat, że muszę odtworzyć iphona na nowo i tak zrobiłem, ale przy próbie wgrania pokazał się błąd 9.Wyczytałem co należy zrobić przy błędzie 9:
Zainstalowałem najnowszego iTunes, zmieniłem kabel ( oryginalny ) zmieniłem port USB,ale dalej ten sam błąd przy odtworzeniu iphona.Pobrałem najnowszy soft dla iPhona 5s ( global ) iOS 10.2.1 (14D27)

Próba wgrania go przez itunes poprzez klawisz shift nie pomogła ( błąd 9 )
Pobrałem starszą wersję softu iOS 10.2 (14C92) to samo ( błąd 9 )

Rozkręciłem telefon na nowo, aby sprawdzić czy wszystkie taśmy są dobrze wpięte i wszystko jest w należytym porządku.
Kurde........co mogę jeszcze zrobić? Proszę o pomoc za co z góry dziękuję.Pozdrawiam

#2 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 posts

Posted 27 January 2017 - 16:01

Wsadz stara baterie i zobacz czy problem zniknal

#3 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 27 January 2017 - 16:30

Stara bateria była już totalnie rozładowana także nie mam możliwości zrobić już takiego manewru :(

Nie jestem pewny czy dobrze włączam tryb awaryjny DFU jeśli w ogóle go włączam? :) Kiedy podłączę telefon przez usb do itunes to od razu pokazuje mi się na telefonie ikona itunes i kabel a na górze napis support.apple.com/iphone/restore

Gdy wyłączę podłączony telefon do itunes przycikami power + home to automatycznie wyskakuje ten sam ekran z logiem itunes i komunikat na itunes żebym zaktualizował albo otworzył. Czy ja coś źle robię?

#4 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 posts

Posted 27 January 2017 - 17:38

podepnij iphone do komputera a nastepnie nacisnij i trzymaj home+ power przez 10 sekund, nastepnie pusc power i trzymaj sam home az telefon pojawi sie w trybie awaryjnym w itunes

#5 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 27 January 2017 - 17:58

Tak zrobiłem.Ekran podczas"rozpakowuję oprogramowanie"był czarny.Poza tym"tryb awaryjny iPhona"Do otworzenia oprogramowania wskazałem z shiftem plik z iOS 10.2

Po czym"przygotowuje iPhona do otworzenia" i "czekam na iphona" na telefonie pokazało się jabłko i na dole pasek postępu, ale niestety pasek nie ruszył w ogóle po czym znowu błąd 9 w itunes i logo itunes wraz z kablem na iphonie :((( jestem wielce zasmucony!

#6 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 27 January 2017 - 18:28

Podłącz starą baterię, przecież nawet jeśli była rozładowana to sprawny telefon ją naładuje, a potem się uruchomi w recovery i odtworzysz oprogramowanie.

Jeśli na starej baterii się nie na ładuje albo podczas odtwarzania znów będzie błąd to będziesz wiedział, że telefon jest uszkodzony. Błąd 9 nie wróży niczego dobrego.

Jedyny serwis sprzętu Apple w Małopolsce polecany przez MyApple.pl

ul. Kadecka 10, 30-078 Kraków

kom: 889 566 455 ; tel: 12 421 65 91

#7 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 27 January 2017 - 19:00

Rzecz w tym, że stara bateria nie tyle co była rozładowana, ale i uszkodzona :( Nie mam innej baterii.Co począć?

#8 maciek5s

maciek5s
  • 1108 posts
Posted 27 January 2017 - 19:20

A skąd wiesz, że była uszkodzona? A może to telefon jest uszkodzony, a Ty wpadłeś na pomysł zmiany baterii? Za mało informacji.

Co począć? Jeżeli wcześniej iPhone był sprawny, no to powinieneś zacząć od przeproszenia kolegi z powodu zepsucia mu telefonu, a następnie serwis.

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#9 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 27 January 2017 - 19:33

Umoralnianie tu nic nie da!Kolega sprzedał telefon a kupujący go odesłał  ze względu na uszkodzoną baterię ponieważ telefon wyłączał się zawsze przy poniżej 20% baterii po czym któregoś dnia wyłączył się przy 15% i się już nie włączył.Włożyłem nową baterię i telefon zaczął działać co kolega sam widział.A czy mam kogoś przepraszać i czy w ogóle to moja sprawa. Jeśli przybyłeś tu się mądrzyć to proszę bardzo o nie wypowiadanie się w ogóle. Dziękuję

Podłącz starą baterię, przecież nawet jeśli była rozładowana to sprawny telefon ją naładuje, a potem się uruchomi w recovery i odtworzysz oprogramowanie.

Telefon jest w recovery, ale przy próbie wgrania ios pasek postępu stoi w miejscu po czym znowu wyskakuje błąd 9 i logo itunes wraz z kabelkiem na ekranie telefonu

#10 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 27 January 2017 - 19:37

No nie wiem, kto tu "przybył"... A problemy z samoistnym wyłączaniem się iPhone przy słabym poziomie naładowania akumulatora były już poruszane wielokrotnie... Jak również sposoby ich rozwiązania.

• maciek5s likes this

#11 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 27 January 2017 - 19:50

Acha czyli teraz muszę cofnąć się w czasie do momentu jak się wyłączał przy niskim stanie baterii tak?Dobra rada!

#12 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 posts

Posted 27 January 2017 - 22:41

Sproboj na innym komputerze jesli to nie zadziala to masz cos nie tak z ta bateria i musisz wymienic na inna

#13 Zielone jabłko

Zielone jabłko
  • 154 posts

Posted 28 January 2017 - 11:31

Tak też zrobię.Dzięki Dziadu1993! Kolega wspominał, że kiedyś był wymieniany port mini jack na jakiś zamiennik i rzeczywiście po otworzeniu telefonu wygląda on nawet na tani zamiennik i tu moje pytanie. Czy błąd 9 może się pokazywać ze względu na uszkodzony jack?

#14 Dziadu1993

Dziadu1993
  • 728 posts

Posted 28 January 2017 - 15:18

Może być to przyczyną, ogólnie z tego co pamietam to błąd 9 odnosił się do utraty połączenia pomiędzy iPhonem a komputerem ale także problem z baterią. Tak więc może to być wina baterii albo złącza lightning (gdyż jest ono jedną częścią z gniazdem jack) więc jeśli kolega włożył tani zamiennik to może to być przyczyna ale też może być to wina kabla albo samego komputera (firewall lub inne zapory)

Edited by Dziadu1993, 28 January 2017 - 15:18.

#15 alan1985

alan1985
  • 1 posts

Posted 02 March 2017 - 18:16

Tak też zrobię.Dzięki Dziadu1993! Kolega wspominał, że kiedyś był wymieniany port mini jack na jakiś zamiennik i rzeczywiście po otworzeniu telefonu wygląda on nawet na tani zamiennik i tu moje pytanie. Czy błąd 9 może się pokazywać ze względu na uszkodzony jack?

apple wszystkim

Zielone jablko mam pytanie jak sie skonczyla twoja przygoda z tym 5s , dalo sie cos z nim zrobic?

#16 Stach2008

Stach2008
  • 37 posts

Posted 13 March 2017 - 10:16

Ja mam podobny przypadek. Mam od nowości SE. Wczoraj wziąłem go do reki, włączyłem bluetooth aby połączyć się z głośnikiem. Nagle zwiecha... Wisi na logo na białym tle. Przeczytałem już na ten temat chyba wszystko, zmieniałem kable, porty USB, inny komputer, wyłączony antywirus i firewall... nic to nie dało. Cały czas błąd nr 9. Napisałem w końcu do serwisu... czekam na odpowiedź. Nie tego się spodziewałem po tej firmie  :(

#17 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 13 March 2017 - 10:26

Dostaniesz nowy telefon - im szybciej wyślesz do serwisu tym szybciej załatwisz sprawę.

#18 Stach2008

Stach2008
  • 37 posts

Posted 13 March 2017 - 11:26

W przypadku wymiany na nowy telefon, otrzymuje się samo urządzenie w jakimś pudełku zamiennym?

Pytam bo są rożne opinie a na olx często się widzi zafoliowane pudełka i ludzie piszą że to z wymiany serwisowej.

#19 nie_lubie_jablek

nie_lubie_jablek
  • 2947 posts

Posted 13 March 2017 - 11:36

A jaki to problem wstawić zdjęcie z internetu. Po wymianie dostajesz sam nowy telefon w pudełku jakim wysłałeś. 

#20 bee3

bee3
  • 3841 posts

Posted 13 March 2017 - 20:37

W przypadku wymiany na nowy telefon, otrzymuje się samo urządzenie w jakimś pudełku zamiennym?

...

Oddajesz sam telefon do naprawy - dostajesz sam telefon z naprawy.

...

Pytam bo są rożne opinie a na olx często się widzi zafoliowane pudełka i ludzie piszą że to z wymiany serwisowej.

Na OLX zdarzają się też zafoliowane pudełka z zawartością z wymiany "serwisowej" w Chinach

Pomogłem ?   -  Lubię to 

#21 Stach2008

Stach2008
  • 37 posts

Posted 14 March 2017 - 07:37

Dzisiaj kurier zabiera telefon do serwisu. Dam znać jak się sprawa u mnie zakończyła. 

#22 Stach2008

Stach2008
  • 37 posts

Posted 21 March 2017 - 10:51

Właśnie kurier przyniósł paczkę. iPhone został wymieniony. Mam nadzieję że na nowy bo w piśmie napisali "Twój poprzedni iPhone o numerze... został zastąpiony sprawnym o numerze..." Mogli dorzucić nową naklejkę na pudełko z tyłu. Cała operacja od momentu zgłoszenia zajęła tydzień. Oddawałem do Cortlandu w Poznaniu.

#23 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 21 March 2017 - 11:02

Odnowiony.

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

#24 Stach2008

Stach2008
  • 37 posts

Posted 21 March 2017 - 11:06

@MC_ czy tak powinno być? Nie powinien być fabrycznie nowy? Z wierzchu wygląda jak nowy, żadnych odcisków, paproszków, folia z tyłu i przodu. Napisali też że przedłużają gwarancję.

#25 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 21 March 2017 - 11:14

No więc w czym problem?

• MasterM likes this

iP Xs; rMBP 2015 13', AW5 44 LTE

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users