vmware fussion - i jak to uruchomic?
Napisano 21 stycznia 2008 - 09:49
Napisano 21 stycznia 2008 - 12:03
Napisano 21 stycznia 2008 - 12:03

Napisano 21 stycznia 2008 - 14:19
Napisano 22 stycznia 2008 - 03:06
Napisano 22 stycznia 2008 - 06:33
Napisano 22 stycznia 2008 - 09:19
Wczoraj dokonalam potwierdzenia licencji (telefonicznie) - tj zadzwonilam pod numer telefonu, ktory ukazal mi sie podczas instalacji ( to bylo okienko mowiace, ze mam na potwierdzenie 30 dni i mialam do wyboru on-line lub telefonicznie). Nawciskalam sie tych cyferek (48!) potem wysluchalam nowego klucza (cyferki podyktowane przez automatyczna sekretarke tez w liczbie okropnej!) - a na koniec rozmawialam jeszcze z jakims milym Panem z Microsoftu, zeby sie upewnic, ze to juz cala procedura, bo niestety telefon mam w znacznej odleglosci od kompa i nie moge na biezaco wklepywac danych....
Jezelibym robila cos nielegalnie - to chyba by mi powiedzial.... czy moze nie do konca....
---- Dodano 22-01-2008 o godzinie 17:22 ----
Wracam znowu do VMwareFusion:
Znalazlam taka informacje na temat sposobu na zabezpieczenie sie przed rozprzestrzenianiem sie wirusow z windowsow.
Czy ktos moze sie wypowiedziec - czy to faktycznie moze zadzialac? (sorry za niektore nieprofesjonalnie sformulowanie - ale nigdy wlasciwie nie korzystalam z operacyjnych systemow w j.polskim i mam klopoty z wlasciwym nazwaniem niektorych rzeczy z menu).
Zastanawiam sie czy tak wlasnie to sobie ustawic, czy tez nie.....
VMwareFusion dzieli sie dostepem do twojego katalogu /Uzytkownika z wirtualnymi Windows. Dzieje sie to automatycznie i niezaleznie od udostepniania systemu przez system OS X. Tak wiec dziala to (przyp.: udostepnianie) nawet jesli nie aktywujemy w Preferencjach Systemowych ani dostepu do zasobow osobistych ani Windows Sharing (nie wiem jak sie to nazywa w naszym narzeczu).... i podobno nawet wlaczenie firewall w OS X nie jest w stanie temu zapobiec.
Proponowane rozwiazanie:
Wylaczyc funkcje udostepniania w WMwareFusion i utworzyc folder w virtualnych Windows, do ktorego bedzie sie mialo dostep via OS X - Finder. W ten oto sposob virusy i inne robaki nie beda "widzialy" dokumentow na OS X-host, ale ciagle bedzie mozna sobie przechodzic z OS X do Windows w te i z powrotem.
Szczegolowa instrukcja (dla XP Home edition) opisuje jak to wszystko ustawic, zeby potem mozna bylo nadal przeciagac pliki pomiedzy wirtualnymi Windows a pulpitem OS X:
Zamknij virtualne Windows: START>Wylacz Komputer
Kliknij w ustawienia w oknie VMwareFusion i kliknij na liscie po lewej stronie w Shared Folders (udostepniane pliki?) - tam usun checks (ptaszki?) postawione obok Enabled (uaktywniony) Enabled at Power On (uaktywniony po wlaczeniu).
Zrestartuj virtualne urzadzenie.
Po ponownym zainicjowaniu pracy systemu kliknij prawym przyciskiem w folder, ktory chcesz udostepnic (np. Moje Dokumenty) i wybierz Wlasciwosci . Kliknij w zakladke Sharing (udostepnianie) i kliknij tutaj w text hiperlacza mowiacy: "If you understand the security risks but want to share files..."(ostrzezenie o grozacym ci niebezpieczenstwie).
W nowootworzonym okienku kliknij "Just Enable File Sharing" (uaktywnij udostepnianie) i potwierdz OK-jem.
Kliknij "Share This Folder On the Network" (udostepnij ten plik w sieci), a nastepnie kliknij "Allow Network Users to Change my Files"(pozwol uzytkownikom na dokonywanie zmian w moich plikach). Potwierdz OK-jem.
Teraz potrzebny Ci bedzie IP adress twojego virtualnego Windowsowego komputera.
Mozesz go sprawdzic klikaja w START>Run wpisz cmd i wpisz w promptcie ipconfig (prawdopodobnie bedzie to 192.168.61.129 > ale lepiej sprawdzic).
Na OS X host komputer otworz Finder i kliknij GO (idz do)> Connect to Server (polaczenie sie z serverem). W linijce ServerAddress wpisz: smb://192.168.61.129 (ten numer to ma byc numer, ktory sprawdziles via start>prompt). Kliknij Connect (polacz). Powinno sie pojawic okienko pozwalajace ci zalogowac sie do Windows share (udostepnianieWindows). Mozesz tam wpisac swoja nazwe uzytkownika i haslo. Jesli nie ma hasla to zostaw pole puste.
Oczywiscie, mozesz tez utworzyc biurku OS X skrot do udostepniania/Pamietaj jednak aby (i tego nie rozumiem:)
Be sure to drag the new mount to the Trash before shutting down the virtual machine. If you fail to do this, OS X will get angry and will punish you

Napisano 22 stycznia 2008 - 09:52
Napisano 23 stycznia 2008 - 01:50
Napisano 23 stycznia 2008 - 10:33
Napisano 24 stycznia 2008 - 05:21
Gość_Adam@c_*
Napisano 29 stycznia 2008 - 00:08
Napisano 30 stycznia 2008 - 03:16
Gość_Adam@c_*
Napisano 30 stycznia 2008 - 20:37
Prawdę mówiąc, to ostatnia rzecz jaka mi jest potrzebna do pełni szczęścia aby korzystać z wirtualnych XP. Poinstalowałem wszystko co mi do pracy jest potrzebne i plik z wirtualnym XP ma 4GB, a ja jestem zadowolony, że nie musiałem wykrawać dla niego partycji.
---- Dodano 30-01-2008 o godzinie 23:10 ----
Jest! Udało się!

Należy zrobić to samo, co napisał kilka postów wcześniej kolega HustonIgotProblem, tylko... odwrotnie

1. Trzeba zainstalować VMware tools. Na stronie VMware piszą, że to warunek konieczny. Gdy jest odpalona maszyna wirtualna (u mnie XP) należy w menu VMware Fusion wybrać z menu: Virtual Machine -> Install VMware tools.
2. W ustawieniach wirtualnej maszyny (Settings) trzeba pozaznaczać jak na poniższych obrazkach:

3. Przechodzimy do maszyny wirtualnej i odpalamy Exploratora. Wybieramy z menu: Narzędzia -> Mapuj dysk sieciowy. Określamy literkę, pod jaką chcemy widzieć nasz współdzielony folder. Potem rozwijając menu jak na obrazku znajdujemy nasz folder i wskazujemy go. Wszystko zatwierdzamy i... gotowe. Katalog pokazuje się w XP pod zadaną literką.

Wygląda na to, że takich folderów można sobie ustawić kilka na raz. Może się to czasami przydać. Powodzenia!

Napisano 31 stycznia 2008 - 08:34
Gość_Adam@c_*
Napisano 31 stycznia 2008 - 13:08
Najmocniej przepraszam, z nicku to nie wynikało, a przez domniemanie zwróciłem się tak jak do większości. Mam nadzieję, że się nie obraziłaśP.S.
"HustonIgotProblem" - to nie >kolega< - tylko >starsza pani<
:shock:

Pozdrawiam
Napisano 01 lutego 2008 - 02:24
Mam nadzieję, że się nie obraziłaś
Oczywiscie, ze sie nie obrazilam. 8) 8) 8) 8) 8)
Za eleganckie zachowanie nawet mam ochote dodac Ci jeszcze jeden punkcik, ale podejrzewam, ze system nie pozwoli mi zrobic tego dwa razy z rzedu (o moderatorze juz nie wspomne!):roll:
Gość_Adam@c_*
Napisano 03 lutego 2008 - 17:37
A tymczasem zainstalowałem kolejnych kilka programów pod XP i tak:
1. Open Office chodzi pięknie.
2. Nokia PC Suite także i bez problemu łączy się z telefonem poprzez kabelek USB
Teraz zastanawiam się... jak uruchomić Bluetootha na XP pod VMware. Czy ktoś może wie?
Napisano 04 lutego 2008 - 03:46
- jesli rozbierasz jezyk Shakespear'a - a nie doczekasz sie tutaj zadnej wskazowki - to goraco polecam ten link. Ma dobra wyszukiwarke wewn. - a jezeli nawet nie znajdziesz dokladnej odpowiedzi na Twoj problem - to z pewnoscia zostaniesz naprowadzony na wlasciwy tor.
...... a moze Ty juz to znasz......
Napisano 04 lutego 2008 - 10:35
Gość_Adam@c_*
Napisano 04 lutego 2008 - 10:51
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych