Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPhone 7 Plus - nie działający dotyk

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 13 January 2017 - 17:47

No i niestety stalo sie... ;) W moim iPhonie 7 Plus przestal dzialac dotyk na ekranie. Wszystko zaczelo sie jakies 2-3 dni temu, kiedy zaobserwowalem, ze dolna czesc ekranu jest jakby odrobinke mniej responsywna. Kilka prob, restart telefonu i wydawalo mi sie, ze wszystko jest ok. W sumie nie mialem czasu sie temu przygladac. Az tu nagle dzis - bum i nie dziala dotyk na calym ekranie.

Telefon oczywiscie dzialal poprawnie - sparowany z portalem samochodowym mogl odbierac i wykonywac polaczenia itd.

Sprobowalem roznych sztuczek opisanych w necie, typu hard reset, restore, wyjmowanie karty sim itd. Nic nie pomoglo. Ekran sie pieknie swieci ale nie reaguje na dotyk.

Czy ktos juz doswiadczyl tego zjawiska z 7-ce lub 7 Plusie? Moj egzemplarz mial ok 2 miesiecy i juz kaplica ;)

Zawiozlem go dzis do Cortlandu Gliwice. Zobaczymy co bedzie. Czy Apple daje juz refurby iPhona 7 i 7 Plus? Jestem ciekawy w jakim tempie sprawa zostanie zalatwiona, gdyz moj egzemplarz to Onyx.

Mam nadzieje, ze nie dostane refurba ze defektami ekranu (taki mi sie raz trafil z iPhonem 6s). Bede trzymal kciuki za Cortland - jak nawalą to bede bardzo zawiedziony ;)

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#2 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 posts

Posted 13 January 2017 - 22:21

Ja wymieniałem na nowy cortlandzie Iphone 7 w grudniu i refrubów jeszcze nie ma, trwało około 4 dni

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#3 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 13 January 2017 - 23:34

Ja wymieniałem na nowy cortlandzie Iphone 7 w grudniu i refrubów jeszcze nie ma, trwało około 4 dni

Z powodu jakiej usterki oddałeś do serwisu? Dostałeś fabrycznie nowy w zafoliowanych pudełku? Stare pudełko z akcesoriami musiałeś oddać?

 iMac + MacBook Air + Time Capsule |  iPhone 12 Pro |  iPhone 11 Pro Max |  WATCH + Band(PRODUCT) RED |  iPad Pro 12,9" +  Pencil

#4 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 20 January 2017 - 20:20

EDIT: Cortland wyslal iPhona do "osrodka serwisowego Apple". Zobaczymy co tam zadziałają i w jakim czasie. To pewnie Holandia lub Irlandia. Jak sie myle to mnie poprawcie.

#5 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 27 January 2017 - 19:31

EDIT:

Sprawa z moim iPhonem 7 Plus zakonczyla sie rowno po dwoch tygodniach. Serwis stwierdzil opisana przeze mnie usterke i zostala ona usunieta w ramach gwarancji. iPhone, ku mojemu zdziwieniu, nie zostal wymieniony na nowy lub odnowiony. Naprawa polegala na wymianie calego przedniego panelu - innymi slowy calego ekranu. Moze to i dobrze, gdyz w przypadku wymiany na nowy (odnowiony) w/w usterka moglaby sie ujawnic ponownie. Licze na to, ze w przypadku wymiany przedniego panelu, zostal zastosowany model pozbawiony brzemienia tej wady - mowiac prosto - poprawiony.

Mam tylko nadzieje, ze po naprawie zostaly zachowane wszystkie standardy szczelnosci urzadzenia. Nowy ekran jest na szczescie idealny - bez jakichkolwiek plam, przebarwien, zaciemnien itd.

A teraz o samej obsludze serwisowej i funkcjonowaniu serwisu Cortland. Cala operacja trwala 2 tygodnie. Nie mam tutaj zadnych zastrzezen. Nie mniej jednak obsluga konsultanta telefoniczna, aczkolwiek mila, dosc enigmatycznie odpowiadala na moje pytania o to, gdzie tak naprawde zostal wyslany moj telefon. Odpowiedziano tajemniczo, ze "za granice". Odswiezanie statusu na stronie internetowej takze nie bylo mocna strona obslugi mojego zlecenia naprawy. Jeszcze dzis rano status wskazywal na naprawe w centrum serwisowym Apple. Po moim telefonie do serwisu, z zapytaniem jak dlugo bedzie jeszcze trwac obsluga mojej reklamacji, otrzymalem odpowiedz, ze moj Iphone zostal wyslany z zagranicy. Po godzinie dostalem sms, ze moj iPhone jest juz naprawiony. 

Telefon do serwisu potwierdzil, ze moj iPhone, nie dosc, ze naprawiony, nie dosc, ze wyslany, to juz czeka na odbior w salonie Gliwice :) Nie wiem, jaka byla zwloka pomiedzy serwisem Katowice a salonem Gliwice ale wczesniej wydalem dyspozycje na odbior osobisty w Katowicach (aby przyspieszyc cala procedure). Nie dostalem informacji, ze sprzet zostal wyslany jednak do Gliwic. Oczywiscie, nie obrazilem sie, ze w tych okolicznosciach moj sprzet byl do odbioru w miejscu mojego zamieszkania. Troche mnie to zaskoczylo. Po dwoch tygodniach bez iPhona (jak bez reki), jednak pozytywnie :)

I teraz najmniej mily aspekt calej procedury reklamacyjnej. Oddawalem do serwisu iPhona z jedną, doslownie JEDNA rysa na tyle urzadzenia. Pracownik przyjal sprzet z adnotacja "normalne slady uzytkowania". I zgoda. Moze jakby popatrzec przez lupe dopatrzylibysmy sie jakis kilku dodatkowych drobnych sladow. iPhone uzytkowany od nowosci w etui Apple, co jakis czas wyjmowany, przecierany i sprawdzany. Zadnych rys nie powodowalo noszenie go w Silocon Case. 

Z serwisu odebralem iPhona zafioliowanego obustronie. Po przyjezdzie do domu odkleilem folie i ku mojemu zdziwieniu zobaczylem szpetnie porysowany w wielu miejscach tyl mojego onyxa. Nie wiem na jakim etapie sie to stalo, ale napewno moj iPhone nie byl traktowany ostroznie. Jest tyle rys, ze nie sposob ich policzyc. Najbardziej porysowany jest od spodu, na wysokosci szufladki karty sim. Jakby ktos po pijaku probowal 50 razy wlozyc szufladke. Zdaje sobie sprawe, ze onyx rysuje sie szczegolnie latwo, ale otrzymanie w gratisie az tylu zarysowan to jakies jaja. Nastepnym razem, przed oddaniem do serwisu, zrobie w obecnosci pracownika zdjecia i poprosze o odnotowanie, w ktorym miejscu iPhone jest porysowany. Nastepnym razem nie odbiore go w takim stanie. Jako osoba pedantycznie dbajaca o sprzet, taka ilosc rys wygenerowalbym pewnie w 5 lat uzytkowania. Nie wiem na jakim etapie powstaly rysy, ale to Cortland jest dla mnie stroną tej reklamacji i to on odpowiada za stan mojego telefonu. Podejrzewam, ze folia jest nakladana dopiero za granica w osrodku serwisowym. Przechowywanie i wysylka mojego sprzetu w Cortlandzie zapewne odbywa sie w dosc chałupniczy sposob - stad zarysowania. Wszystkim korzystajacym z tego serwisu zalecam zrobienie zdjec oddawanego sprzetu. Defekty, ktore otrzymalem w gratisie umniejszaja wartosc mojego urzadzenia. Nie mowiac o estetyce.

I kolejny absurd Apple i serwisow autoryzowanych. Przy przyjeciu sprzetu do serwisu musza byc usuniete wszystkie akcesoria. Oczywiscie nie bylo problem z wyciagnieciem iPhona z Silicon Case. Ale szybka ochronna za 100PLN takze musiala byc usunieta. Nie musze mowic, ze odklejenie szyby jest praktycznie rownoznaczne z jej wyrzuceniem do kosza. Przy odbiorze iPhona kolejny zakup szybki za ok 150 zeta. Kto mi zwroci kase za poprzednia? Przeciez to nie z mojej winy zepsul sie iPhone. Nie z mojej winy musialem wywalic szybe za stówe do kosza. I nie z mojej winy musialem kupic kolejna. No coz.

Ogolnie jestem srednio zadowolony z zalatwienia mojej reklamacji. Wystawiam ocene mierna. Gdyby nie doszlo do porysowania mojego iPhona ocena bylaby dobra.

#6 Łukasz Banach

Łukasz Banach
  • 232 posts

Posted 27 January 2017 - 21:36

Dostałem nowego w folii, samo urzadzenie, przecież po co wymienić nowe akcesoria :)

 MacBook Pro (2019) | Intel Core i5 8 generacji Quad-Core TurboBoost do 3.9GHZ | 8GB 2133MHZ | Iris Pro 645 1536MB |  iPhone XS Max 64GB Gold | Apple Watch Series 5 44mm Silver | AirPods Pro

#7 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 27 January 2017 - 21:57

Dostałem nowego w folii, samo urzadzenie, przecież po co wymienić nowe akcesoria :)

Wszystko pewnie zalezy od tego jaki model i jaka usterka. Sadzac po stopce masz matowego, czarnego iPhona 7. W sprzedazy byly najbardziej chodliwe i dlatego tez pewnie nie bylo problemow z wydaniem nowej sztuki. Na onyxy byl (jest) deficyt, poza tym Apple od jakiegos czasu wymienia ekrany wiec sprawa byla prosta. Tylko za te zarysowania szlag by ich trafil.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users